Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 5

Embryo 22 dagar. Fotograf: Lennart NilssonI slutet av vecka 5 väntar du dig antagligen att din menstruation skall börja. Men om du är gravid så kommer du med sannolikt inte att uppleva en vanlig mens, även om en del kvinnor får lätta blödningar eller till och med en starkt reducerad menstruation. Det är också möjligt, om än ovanligt, att vara gravid och få sin mens som vanligt.

Medan graviditetstest för hemmabruk är inte lika pålitiga som blodtest så kan båda påvisa förekomsten av hormonet human Chorionic Gonadotropin (hCG) som nu verkar i din kropp för att förbereda den på graviditeten.

Fostret är denna veckan mycket litet, endast c:a 1 mm stort, ungefär som en punkt i en bok, och kallas blastocyst innan det omvandlas till ett embryo. Massor av aktivitet pågår inne i din mage. Embryot bäddar ned sig djupare i livmoderns vägg och moderkakan som skall förse fostret med syre och näring börjar växa till.

Embryot består av tre distinkta lager som kommer att bilda olika typer av vävnad; det inre lagret bildar lungor, lever, matsmältningssystemet och mjälten. Mellanlagret bildar skelett, muskler, njurar, blodkärl och hjärta, medan det yttre lagret bildar hud, ögats linser, hår, tandemalj och nervsystem.

image

Bilden visar ett positivt graviditetstest. Du är gravid och nu måste du äta för två, och även om det inte innebär att du ska äta dubbelt så mycket så behöver du i alla fall se till att det växande embryot får alla näringsämnen det behöver.

Näringsrik mat som grönsaker, frukt och en balanserad kost är nu viktigare än någonsin. Det finns dessutom speciella kosttillskott som man med fördel kan ta för att komplettera sin kost. På apoteket hjälper man dig gärna att välja ett lämpligt alternativ.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 4

 

Frågor för vecka 5

Rekommenderat

Sola under graviditeten?

Sola under graviditeten?

Nu när det är sommar så vill man ju ut och njuta i solen, och kanske sola och skaffa sig lite färg, men hur är det under graviditeten, är det farligt för fostret eller för dig att sola under gravditeten? Frågetecknen är många, men i denna artikel försöker vi reda ... 15

Det finns 432 kommentarer till denna artikel

 1. Postades 2011-11-15 23:12:44
  Kurtan:s avatar

  Hej. Är tre dagar efter BIM och har inte fått någon mens ännu, och jag har alltid haft väldigt regelbunden mens! Tog ett test en dag innan BIM, men klumpade till det och hoppas på att det inte är gitligt. Ska banne mig göra att test till imorgon, och om det blir negativt igen kommer jag inte tro på det! Jag varken vill eller kan tro på det då. Ska köpa clearblue digital tror jag, senare, som ska vara tydligt och bra.

   Jag orkar knappt vänta, och tiden går otroligt långsamt nu. Är i vecka 4+6 enligt sista mens. Så är i alla fall glad att mensen inte kom då den skulle, men oroar mig hela tiden att jag plötsligt ska få en liten överraskning i trosan ändå. Haft lite mensvärksliknande smärta då och då, vissa dagar, men inte på samma sätt då jag brukar få mens på riktigt, men oroar mig ju ändå, kan inte låta bli.

   Vill bara att dagarna ska gå nu, så jag inte behöver vara osäker i onödan! Så svårt...

   Och har en massa symptom, så om de är pga nåt annat blir jag otroligt ledsen!

   Har i alla fall aldrig tidigare haft så här mkt försenad mens, förutom då jag hade p-stav, och hade inte mens på ett år (exakt!), oroar mig också om det kanske därför den blivit oregelbunden, tog ut staven i augusti och hade bara mens en gång sedan dess, i oktober... åh, nu fick jag mer hemska tankar.

   Skönt att skriva lite i alla fall. Men ska försöka sova nu, och upp tidigt imorgon och testa!

 2. Postades 2011-11-11 20:17:47
  Gäst
  Hej!... Jag e lite fundersam... Jag hade mens den 5okt till 10okt O sen har d gått nästan 5veckor o ingen mens kommer, skulle ha haft i tisdags den 8november... Har ända sen förra mensen haft stickningar i bröstvårtorna o vårtgårdarna, e förbannat trött o slut varje dag efter jobbet, spänd mage o ont o nedre delen a ryggen. Jag har testat mej o d visade negativt. Men har fortfarande stickningar i brösten 1gång per dag. D hugger till lite ibland vid naveln oxå!... E d jag som e knäpp! Hehe
 3. Postades 2011-11-07 23:10:36
  Candida:s avatar

  Håller tummarna denna gång da,,,,,,ber till gudarna att den inte kommer i natt!!

 4. Postades 2011-10-20 19:09:43
  girl__89:s avatar

  tog ett  grav-test idag och är i 1-2 veckor :D

 5. Postades 2011-09-27 22:00:40
  Gäst

  Hej alla!

  Har kollat runt på den här sidan i några dagar nu sedan graviditetstestet visade positivt i lördags. :) (Är i vecka 4+1)

  Detta blir en liten sladdis, det ska bli så himla mysigt! Har en dotter sedan tidigare (hon är 11) och jag trodde aldrig att jag skulle vilja ha fler barn. Men sedan när jag träffade mina drömmars man så förändrades ju synsättet på den frågan.. ;)

  Vi har försökt i fyra månader så det var verkligan en GLAD överraskning! :D

  Kram från en lycklig blivande tvåbarnsmamma <3

 6. Postades 2011-09-13 10:04:52
  baby87:s avatar

  Hejsan!!

  Jag är helt förvirrad!
  Jag får väl helt enkelt börja om igen,haha.

  Är enligt min senaste mens i vecka 7+5 ( vecka 8 ) idag, meeen var in till akuten i förrgår med kraftiga blödningar & ont, bebisen var för liten för att vara 8 veckor gammal, snarare 5-6 veckor gammal, så jag fattar inget alls jag :)

  Dom visste inte heller om bebisen levde, var för liten för att se riktiga hjärtslag på enligt gyn läkaren, så jag avvaktar & vilar, är den död, kommer den ut, inom en snar framtid.

  Visar sig, men hur som helst, jag får väl helt enkelt börja om från vecka 5 igen då ;)

  GRATTIS TILL ER!

 7. Postades 2011-09-09 16:27:27
  Gäst
  Grattis till alla som plussat. Själv så plussade jag för 1vecka sen. Så glad!
 8. Postades 2011-09-09 16:25:59
  Gäst
  Grattis till alla som plussat. Själv så plussade jag för 1vecka sen. Så glad!
 9. Postades 2011-09-06 21:12:02
  Gäst

  Ha ännu inte plussat men känt mig "gravid"en stund nu. Små tecken som gör att man örja undra. Hoppas att jag är gravid !!! Inte riktigt planerat men väldigt välkommande =)

 10. Postades 2011-09-06 01:25:04
  JJaagg:s avatar

  Hej alla.. grattis till alla som har plussat,, jag har själv väntat i nästan 4 år för att få se detta plus. Kan inte fatta att jag är gravid... 

  Ta hand om er alla fina här.. 

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.