Mer i kategorin Gravid |

Vanligt med tidiga sammandragningar under graviditeten

Under en normal graviditet är det vanligt att man upplever sammandragningar av livmodern redan långt innan det är dags för förlossning. Dessa sammandragningar kallas ibland för Braxton Hicks-sammandragningar, efter den läkare som först beskrev dem i den medicinska litteraturen. En annan vanlig beteckning är förvärkar, och de tjänar till att träna och förbereda livmodern på den kommande förlossningen.

Många oroas av tidiga sammandragningar och de kan också upplevas som obehagliga. I vissa fall kan det också vara befogat att vara uppmärksam på sammandragningarna, särskilt om de ändrar karaktär och blir mer regelbunda, mer frekventa eller börjar bli smärtsamma.

I de allra flesta fall är dock dessa förvärkar ofarliga, och är inte förknippade med någon ökad risk för förtidsbörd. Detta kan illustreras genom den unika undersökning vi genomfört här på sajten där vi frågade gravida kvinnor när under graviditeten de känt sina första sammandragningar .

18% kände sina första sammandragningar innan den 15:e graviditetsveckan, och räknar man samman svaren så visar det sig att hela 45% har känt sammandragningar innan vecka 20. Det skall också påpekas att det inte är ovanligt att genomgå en hel graviditet utan att känna några sammandragningar.

Resultaten bygger på en enkät med 554 inkomna svar.

Rekommenderat

Hur använder man Angelsound ultraljudsmonitor?

Det har blivit allt vanligare att man under graviditeten skaffar sig en ultraljudsmonitor för hemmabruk, för att i hemmets lugna vrå kunna lyssna på bebisens hjärtljud. Det är dock inte alltid så enkelt att lyckas, och det är vanligt att man gör fel, eller helt enkelt har för höga förväntningar ... 16

Det finns 19 kommentarer till denna artikel

  mira81

  2 mira81

  Jag har oxå sammandragningar upp till 20-30 gånger per dag. Är i v. 27. De gör inte ont, men det spänner och jag måste sakta ner min tillvaro ex på jobbet. Jag har ofta att det spänner ut åt väster (nu har det gått över till höger sidan) så att det bli en hård bula som varar i ca 5-7 sekunder innan det släpper. Ringde till förlossningen och de sa i princip attgör det inte ont så är det ingen fara. Men visst känns det otäckt när det kommer så ofta och även på natten när jag slappnar av.

   

  Ida

  Jag är i vecka 27 (26+4) och har väldigt mycket sammandragningar. Upptill 20-25 stycken per dag. Men enligt barnmorskan så är det ingen fara så länge dom inte gör ont. Men känslan av dom är inte alls skön. Lillen sparkar och har sig så in i norden så den lär de inte vara någon fara med! :)

  Jag hade sammandragningar mkt tidigt i graviditeten. Jag är smal och läkaren förklarade att man då kan känna sammandragningarna tydligt. I mitt fall var det dock så kraftigt att det bara var att lägga sig ner o ch vila en stund till det släppte. Jag var orolig, trodde att det var någon slags signal på att missfall var på gång. Men jag bar min son fram till Bf-dag och han är en frisk och välmående kille på 3 år idag!

  Jag går in i v 22 nu. Jag bär även på tvillingar och det är min första graviditet. Är det någon som vet om det är vanligt och ingen fara eller bör jag ringa min bm? Känns som om jag ringer väldigt ofta och frågar mycket "onödigt" så jag kan inte med att ringa igen.. =/

  Svar till lillabebis_87: Det är en sammandragning du fått! Precis så känns det ;-)
  hur vet man att det är sammandragningar? jag får ont i nedre delen av magen och upp på sidorna av magen när jag står mycket och läge. är det sammandragningar eller kan det va nått annat?
  hej! Är i vecka30+6 och har sammandragningar ca var 7-8 minut. är detta normalt?
  ja, det har man kännt av en del.. för mig började jag känna det rätt tidigt när jag kände på magen.. och sen började jag känna dem riktigt tydligt i v 24 tror jag det var...
  trean

  0 trean

  Jag kände sammandragningar jättetidigt med båda mina barn, med den andra blev det så illa att jag blev inlagd två gånger på grund av det :( Det berodde på urinvägsinfektion. Det gick bra trots allt, inget hände och hon föddes bara två veckor för tidigt till slut. Denna gång har jag känt litegrann redan men inte mycket. Bara hoppas att det inte blir så jobbigt som sist!
  Hej! I början fick jag bara sammandragningar någon enstaka gång i samband med orgasm. Kändes väldigt obehagligt och gjorde ont. Är i veckan 9 nu och har sen några dagar tillbaka börjat må riktigt illa, det värker i magen och har sammandragningar som kommer och går både på dagen och natten.

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.