När du använder och besöker BliMamma.se godkänner du vår Cookie och sekretesspolicy. Ok, jag förstår
Inloggade medlemmar: 385 gäster
Jag vill använda sajten anpassad för... laptop/dator mobil/surfplatta

Huvudmeny

Mer i kategorin Gravid |

Vad är Braxton Hicks-sammandragningar?

Vad är skillnaden mellan Braxton Hicks-sammandragningar och verkliga förlossningssammandragningar?

Så tidigt som sex veckor in i graviditeten så kan livmodern, som är en stor muskel, börja att rytmiskt dra ihop sig. Dessa tidiga sammandragningar (som kallas för Braxton-Hicks) av livmodern hjälper till att förbereda livmoder och livmoderhals inför förlossningen genom att bidra till bildandet av fler blodkärl och syreförsörjningen av moderkakan. Dessa sammandragningar är vanligen oregelbundna och smärtfria. Eftersom att de vanligtvid inte påverkar livmoderhalsen så är de heller inte farliga och innebär inte någon förhöjd risk för tidig förlossning.

Braxton Hicks-sammandragningar varar vanligtvis omkring två minuter. Även om sammandragningarna kan märkas under den sista hälften av graviditeten så finns det kvinnor som inte alls känner av dem.

Varför har jag Braxton Hicks-sammandragningar?

Som nämndes så hjälper sammandragningarna till att förbättra blodflödet genom moderkaka och till fostret, samt förbereder livmoder och livmoderhals genom att stärka muskler inför förlossningen.

Hur känns en sammandragning?

De är vanligtvis smärtfria, men kan upplevas som obehagliga. Du kan känna att nedre delen av buken blir hård och knyter sig.

Vad kan man göra?

Braxton Hicks-sammandragningar påverkar inte livmoderhalsen, och även om de ökar i frekvens och intensitet mot slutet av graviditeten så är de inte en indikation på att förlossningen är nära förestående. Eftersom det är svårt eller omöjligt att själv avgöra om någon påverkan på livmoderhalsen har förekommit så kan man behöva uppsöka läkare för kontroll.

Om du upplever sammandragninger, smärtsamma eller smärtfria, mer än fyra gånger per timma, eller med mindre än 15 minuters mellanrum bör du kontakta vården. Där kan du vilja att du svarar på följande frågor:

 • när började sammandragningarna?
 • hur ofta och hur länger pågår de?
 • vad gjorde du när de började?
 • har du några andra symptom (som t.ex. kramper, ryggsmärta, flytningar)?

Du kan själv vidta följande åtgärder:

 • avsluta det du sysslar med och ligg ner och vila
 • ligg ner med fötterna i högläger, vilande på vänster sida
 • drick 2-3 glas vatter eller juice eftersom sammandragningar kan ibland bero på vätskebrist

Om symptomen inte avtar inom en timma eller om du inte kan nå din barnmorska bör du uppsöka närmaste förlossningsklinik för utvärdering.

Det finns 5 kommentarer till denna artikel

 1. Postades 2018-09-11 21:36:44
  Gäst
  Har haft sammandragningar sedan v. 20. De flesta har gjort ont. Arbetar som USKA på äldreboende så har tungt jobb, och två små barn sedan innan. I förra veckan blev sammandragningar värre och åkte in för koll dagen efter. Slutade med att jag blev inlagd då tappen var 8 mm, den bör vara 4 cm i v 28. Fick sprutor för lungmognad för bebis och sprutor för sammandragningarna. Är sjukskriven 100% nu och ordinerad vila!
 2. Postades 2018-03-27 17:47:57
  Gäst
  Jag brukar få såna som stelnar till hela magen och spec nedtill. Då måste jag stå helt stilla i ca 3min. Om jag fått det av att jag vaknat och gått upp brukar jag snarare vara i v36-38 och då är det mer öppningsskede för då kommer såna blindande skarpa. De går över på ca 5min o sen kan jag vara helt ok resten av dagen med vanliga BH nån enstaka gång. Har aldrig haft repeterande BH. De uppstår oftast vid promenad eller jag böjt mig tex man är och handlar i affären.
 3. Postades 2010-12-07 08:41:24
  Gäst

  Är i v 17+5. Har sammandragningar varje morgon och ibland mitt på dagen. Ofta fler än fyra per timme. Får dem bara när jag ligger eller sitter. Brukar gå över om jag går upp och rör på mig.

 4. Postades 2010-12-06 13:19:19
  theavonwalden:s avatar

  Har massa sammandragningar och det är lätt fler än 4 st/timma. och jag får dom hela tiden fast jag bara sitter ner och tar det lugnt. Är bara i vecka 26+1 :s

 5. Postades 2008-09-03 20:32:15
  Midnanty:s avatar
  jag fick åka till linköpings förlossning i fredags för att jag hade sammandragningar. livmodertappen var mjuk så dom fick ge mig en bricanyl spruta för att stoppa dom. det gick över men jag måste vara försiktig framöver

Skriv en kommentar

Namn

Email

Kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.