Mer i kategorin Gravid |

Vanligt med tidiga sammandragningar under graviditeten

Under en normal graviditet är det vanligt att man upplever sammandragningar av livmodern redan långt innan det är dags för förlossning. Dessa sammandragningar kallas ibland för Braxton Hicks-sammandragningar, efter den läkare som först beskrev dem i den medicinska litteraturen. En annan vanlig beteckning är förvärkar, och de tjänar till att träna och förbereda livmodern på den kommande förlossningen.

Många oroas av tidiga sammandragningar och de kan också upplevas som obehagliga. I vissa fall kan det också vara befogat att vara uppmärksam på sammandragningarna, särskilt om de ändrar karaktär och blir mer regelbunda, mer frekventa eller börjar bli smärtsamma.

I de allra flesta fall är dock dessa förvärkar ofarliga, och är inte förknippade med någon ökad risk för förtidsbörd. Detta kan illustreras genom den unika undersökning vi genomfört här på sajten där vi frågade gravida kvinnor när under graviditeten de känt sina första sammandragningar .

18% kände sina första sammandragningar innan den 15:e graviditetsveckan, och räknar man samman svaren så visar det sig att hela 45% har känt sammandragningar innan vecka 20. Det skall också påpekas att det inte är ovanligt att genomgå en hel graviditet utan att känna några sammandragningar.

Resultaten bygger på en enkät med 554 inkomna svar.

Rekommenderat

Fostrets hjärtfrekvens - när kan man höra bebisens hjärta?

Fostrets hjärtfrekvens - när kan man höra bebisens hjärta?

Fostrets hjärta börjar slå under den femte graviditetsveckan. I början slår hjärtat med 80-85 slag i minuten, men fram till gravititetsvecka nio så ökar hjärtfrekvensen med c:a tre per dag, och i den nionde graviditetsveckan kommer fostrets hjärtfrekvens ligga mellan 155-195 slag i minuten. Många som hör fostrets hjärtljud tycker ... 38

Det finns 19 kommentarer till denna artikel

  Fick mina första sammandragningar i vecka 14-15. Nu i vecka 23 är jag sjukskriven pg.av dem.
  Är i vecka 18 nu och har redan sammandragningar. Blir som en stenhård bula längst ner, precis ovanför blygdbenet. Gör inte ont, men känns lite läskigt.. Kom på vad det va efter en orgasm då samma sak hände. Vet inte hur ofta jag har det eftersom det verkar ske på natten, men i morse när jag vaknade hade jag en till. Ska till bm på tisdag så då ska jag fråga hur ofta är vanligt.
  kiwi88

  0 kiwi88

  va hos läkare igår pga sammandragningar. är i vecka 21+6 nu och ja har haft de i en månad ungefär men inte sagt nåt till barnmorskan då ja inte sett de som nåt allvarligt, eller rättare sagt fattat att de kunde va nåt allvarligt.. de dom va oroliga för va ju om livmodertappen börjat försvinna. som tur e hade min inte förändrats nåt märkbart men har ont i nedre delen av magen o magen blir stenhård samtidigt som ja får ihållande värk i nedre delen av ryggen. För min del kan de dröja länge innan de går över så de va därför ja va lite orolig. Nu måste ja jobba mindre o vila mer o ev sjukskriva mej om de blir värre.. Inte så kul..hade ingen aning om att de kunde komma så tidigt..har detta varje kväll så gott som.
  Hej. Jag är i v. 24, och har haft en hel del sammandragningar redan. Det är mitt första barn så det är ju svårt att veta riktigt hur det ska kännas. Nu har jag fått veta att det är hotande förtidsbörd! Jag har börjat öppnas redan..alltså alldeles för tidigt. Beräknad nedkomst är först i mitten på nov. Så det gäller alltså att vara lite uppmärksam på sammandragningarna, och kräva en extra undersökning om man är orolig.
  Hejsvejs! har en fråga om samandragningar, hört att man bara får såna mot slutet. Att dom kan börja vid v. 20 & framåt tills den lille kommer ut :) En fråga för er som har/haft samandragningar, hur känns dom?? mkt nyfiken då jag får något mysko efter sex hihi. ( alltså när jag kommer, då drar min mage ihop sig & det värker nästan i underlivet) Dock aldrig känt så förrut, bara sedan någon vecka tillbaka. är bara i V. 7 nu. tror inte att det är samandragningar men försöker ta reda på vad det är för något som händer just då eftersom det känns väldigt spänt & ja, magen blir som en ballong! Lite nyfiken. kramar på er alla!
  Sammandragningarna känns som om hela magen drar ihop sej och man kan bli JÄTTE pinknödig. jag får sammandragningar så fort jag ställer mej upp eller något liknande. är i v. 31 :)
  Hennu

  0 Hennu

  hur känns sammandragningarna? :S
  Är i vecka 8 eller 9. Jag har sammandragningar då och då.
  Gonee

  4 Gonee

  Oj jag som trodde att sammandragningar bara kom mot slutet.. jag har precis fått mina första. är i vecka 28+2

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.