Mer i kategorin Gravid |

Vändningsförsök vid sätesbjudning

Omkring 3% av alla foster ligger i sätesbjudning (rumpan nedåt och huvudet uppåt, med olika variationer) vid fullgången graviditet. Då denna position hos fostret är förknippad med en del ökade risker, bland annat för navelsträngprolaps, så gör man ofta ett vändningsförsök.

Att göra yttre vändning av säte till huvud är en gammal beprövad metod. Vändning görs med fördel runt 36:e-37:e graviditetsveckan. Frekvensen lyckade vändingar är då omkring 60% och komplikationer förekommer ytterst sällan.

Förberedelser

Från midnatt till vändningsförsöket får du inte äta fast föda, men det är tillåtet att dricka. Tag gärna med dig en tidning eller bok då det kan bli en del väntetid.

På förlossningsavdelningen fastställer man åter barnets läge genom att känna på magen med händerna och kontrollerar även med ultraljud att barnet ligger med stjärten nedåt. Därefter kopplar barnmorskan en CTG-kurva, en registrering av barnets hjärtslag och rörelser.

Förlossningsläkaren beslutar sedan i samråd med dig om vändningsförsök skall göras.

En stund innan vändningsförsöket påbörjas får Du en injektion/spruta som innehåller ett läkemedel, Bricanyl, vilket får livmodem att slappna av. Du kan få lite hjärtklappning och känna Dig en aning darrig av Bricanyl men det är helt ofarligt. Det tar ca 5 minuter att ge injektionen och efter det är livmodern tillräckligt avslappnad och vändningsförsöket kan påbörjas.

Vändningsförsöket

Du far ligga med lätt uppdragna knän medan läkaren greppar om barnets stjärt och för den uppåt och ut åt sidan. Genom att på detta vis göra det "obekvämt" för barnet, gör de flesta barn nu en "framlänges kullerbytta". Barnets hjärtslag kontrolleras med ultraljud under tiden. Du kan känna lite obehag, men det skall inte göra ont. Skulle det göra ont så avbryts försöket med en gång.

CTG-registreringen får sedan pågå i ca 30 minuter, för att kontrollera att barnet mår bra efter vändningsförsöket. Därefter får du stiga upp och du får äta och dricka.  Du får sedan stanna kvar ytterligare någon timma för observation och innan du går hem så görs ännu en CTG-kontroll där man kontrollerar barnets läge.

Därefter går du hem och fortsätter med dina vanliga kontroller på MVC.

Om vändningen lyckas brukar de flesta foster ligga kvar i huvudbjudning fram till förlossningen.

Om vändningen inte lyckas diskuterar du tillsammans med din förlossningsläkare hur förlossningen skall gå till. Det är vanligt att man gör ett planerat kejsarsnitt, 7-10 dagar före beräknad förlossningsdag. De kvinnor som önskar föda vaginalt trots sätesbjudning får göra en bäckenröntgen. Därefter bedömer förlossningläkaren förutsättningarna för en vaginal förlossning.

Källor:

 1. Information från mödravården
 2. External Cephalic Version, American family physician

Rekommenderat

Var kan jag göra (privat) ultraljud?

Det är många som är nyfikna eller oroliga under sin graviditet, av olika anledningar. En oro eller nyfikenhet som oftast lätt kan stillas genom en ultraljudsundersökning. Det kan dock vara lättare sagt än gjort att få en sådan undersökning gjord, och beroende på vilket landsting man bor i kan det ... 206

Det finns 19 kommentarer till denna artikel

  Hej alla, Jag heter Aisha Sadat och jag är här ute för att vittna om de goda verk som BABA NOSA UGO från Karnataka Temple har gjort, eftersom min lycka återställs, jag har varit gift i cirka 11 år nu, det kom till en punkt när min man började att agera konstigt och sedan lämnade han mig och våra två barn för en annan kvinna i över 6 månader, jag visste aldrig att han hade ett förhållande med en annan kvinna, den här kvinnan vill ta min lycka och allt som jag har jobbat för, kändes som slut allt. När jag letade efter en lösning kom jag över flera vittnesmål om Spellcaster på internet.
  Vissa vittnade om att han tog tillbaka sin ex-älskare, vissa vittnade om att han löser alla slags andliga problem, örtmedicin för sjukdom som fybroid, astma, könssjukdomar, njursjukdom, diabetes, erektil dysfunktion, vinnande lotteri. Jag trodde aldrig på spellcaster men jag hade inget alternativ eftersom jag letade efter lösning överallt, så jag fick e-postmeddelandet till BABA NOSA UGO från vittnesmålen online och beslutade att prova honom.
  Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom, han berättade för mig vad jag behövde göra och jag gjorde precis som han instruerade, förberedde något för mig att använda, han gjorde nästan allt själv, jag tvivlade faktiskt på när han sa till mig att Jag kan förvänta mig en god nyhet, det var mindre än 14 dagar då min man ringde mig efter så lång tid. Han kom tillbaka om ursäkt och bad om förlåtelse, det hela var som en dröm, jag förlåtit honom och nu är vi ännu gladare än någonsin tidigare.
  Jag vill säga ett stort tack till BABA NOSA UGO för hans vänliga hjälp, jag har aldrig förväntat mig ett så stort andligt arbete och jag kommer inte att sluta dela hans vittnesbörd. Om du har något andligt problem och du letar efter en riktig och äkta Spellcaster, kontakta BABA NOSA UGO så blir du glad att du gjorde det.

  E-post: [email protected] / [email protected]

  WhatsApp: +37258031247

  Viber: +2347066853060

  https://karnatakatemple.wixsite.com/karnataka

  TILL ER SOM HAR BEBIS I SÄTE

  Jag kan rekommendera er Sätesboken samt att besöka www.satesboken.se

  Det finns många kvinnor som väljer att föda i säte, bl.a. jag, som har gjort detta vid två tillfällen. Första gången upptäcktes inte sätesläget förrän några timmar före dottern föddes. Min och flera andra kvinnors berättelser finner ni på hemsidan.

   

  Sätesboken innehåller allt du behöver veta om vändningsförsök, att föda ett säte vaginalt, kejsarsnitt, svar på vanliga funderingar, och mycket mer!

   

  E-boken släpps 24 juli och den tryckta boken släpps 24 augusti. Men det går bra att förhandsbeställa den redan nu!

  Lycka till allihopa!!

  Fick göra vändning i vecka 36 då den lille legat tvär länge. Väntar mitt andra barn. Gjorde sjukt ont och var öm där de tryckt som mest 3 dagar efter. De gjorde en bakåtvolt på bebisen. Kunde inte använda mitt fogbälte för att det tryckte för mycket. Fått mer förvärkar efter vändningen. Idag gick jag in i vecka 39. Hoppas den lille busen som ligger i magen snart vill komma ut.
  Skrev om mitt första vändningsförsök här över med dottern som.gick bra utan någon smärta alls, fick i december 2013 vända även sonen och det va hemskt! Va.inte alls orolig innan då det jag hade gjort gick jättebra! Men sonen satt där han satt, tillslut gick det och kunde föda även honom vaginalt men usch va ont det gjorde och vad annorlunda det kan vara!

  Min idiot till bm sa till mig i ca 6 veckor att min dotter låg med huvudet nedåt. Jag litade på henne och var nöjd och glad. Vid ett besök i v. 39+5 upptäckte hon att hon inte alls låg med huvudet ner och det fick bli en tur till Östra där det konstaterades att hon låg i säte och det enda alternativet var kejsarsnitt, som jag under hela graviditeten hade varit livrädd att behöva göra.

  Så i v 40+2 kom min kära dotter till världen alldeles kletig och go! Snittet tog ca 1½ h på grund av komplikationer och min make och dotter blev uthysta till rummet bredvid där han trodde att han skulle bli ensamstående. Till slut gick allt bra igen men snitt är inget jag vill göra om!

  Är fortfarande arg på min bm att hon "snuvade" mig på en vaginal förlossning som jag hade förberett mig för.
  Går aldrig mer till henne under ev kommande graviditet!

  Tiza85

  2 Tiza85

  Vi väntade tvillingar men förlorade tyvärr den ena runt v 8-10. Vår flicka som fanns kvar å levde va riktigt envis. I ca 2 månader låg hon i tvärläge å sen fick hon för sig att sätta sig i säte i ca 2 månader. De gjorde 6 vändningsförsök men misslyckades så hade bara att välja att klämma ut henne så då eller snitt. Så de blev snitt. När de dessutom säger att hon är större en va de andra barnen va utan en av dom blev jag livrädd för att ens tänka tanken till att föda henne vaginalt. Ett kg gör rätt mkt faktiskt. Nu är man gravid igen å jag hoppas inte denna lilla ska vara lika envis. Bf 2013-02-12. ❤❤❤ mamma pappa å syskonen längtar efter dig

  Gjorde ett lyckat vändningsförsök igår i Göteborg. Skulle rekommendera alla att göra det om man måste/vill unvika kejsarsnitt.

  Visst var det lite obehagligt men läkaren var underbar och slutade så fort han trodde det gjorde ont på mig. Men det gjorde inte ont.

  Självklart är det indiviuellt hur man upplever det så bli inte avskrämda av att några få har fått "JÄTTEONT".

  har gjort en lyckad vändning, gjorde skitaont men lätt värt att få föda vaginalt. var snittad innan och ville gärna föda vaginalt. Hade ett mycket bra snitt men väljer absolut att  slippa om det går :)

  Linny

  2 Linny

  Vår Lillhöna låg åt rätt håll till vecka 36. Då vände hon på sig och placerade sig i sätesbjudning. Ett vändningsförsök skulle göras. Det gjorde djävulusiskt skitont! Jag fick lugga på rygg och läkaren tog tag om lillans rumpa och lyfte den utåt! Hon slet och drog och jag skakade och skrek av den värsta plåga jag gått igenom. Efter att läkaren hållit på i en kvart och inget hände, kom överläkaren in. Hon lade ena handen om lillans nacke och den andra om rumpan och snurrade bara lite så plopp vände sig Prinsessan Lingontuva till rätt läge. När allt var klart berättade de att jag kunde fått lustgas... Jag är snittad två gånger, Lillhönan är mitt tredje barn, så för mig kommer det ju aldrig igen på tal. Det blir alltid snitt om jag nu får fler små bidrag till eftervärlden... Men skulle någon annan utsättas för den första varianten, så säg ifrån!!! Det är inte rätt sätt! Och gör det skitont så be om bedövning! Den första läkaren var överlag otroligt hårdhänt.

  Mitt vändingförsök jag hade för 3 år sen skulle jag absolut inte vilja gå igenom igen....fy, det var det västa jag varit med om...det gjorde fruktansvärt ont.

  Så det slutade med snitt, det gick jättebra och skulle göra det igen om inte denna lilla jag har imagen nu vänder sig.

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.