Mer i kategorin Gravid |

Vändningsförsök vid sätesbjudning

Omkring 3% av alla foster ligger i sätesbjudning (rumpan nedåt och huvudet uppåt, med olika variationer) vid fullgången graviditet. Då denna position hos fostret är förknippad med en del ökade risker, bland annat för navelsträngprolaps, så gör man ofta ett vändningsförsök.

Att göra yttre vändning av säte till huvud är en gammal beprövad metod. Vändning görs med fördel runt 36:e-37:e graviditetsveckan. Frekvensen lyckade vändingar är då omkring 60% och komplikationer förekommer ytterst sällan.

Förberedelser

Från midnatt till vändningsförsöket får du inte äta fast föda, men det är tillåtet att dricka. Tag gärna med dig en tidning eller bok då det kan bli en del väntetid.

På förlossningsavdelningen fastställer man åter barnets läge genom att känna på magen med händerna och kontrollerar även med ultraljud att barnet ligger med stjärten nedåt. Därefter kopplar barnmorskan en CTG-kurva, en registrering av barnets hjärtslag och rörelser.

Förlossningsläkaren beslutar sedan i samråd med dig om vändningsförsök skall göras.

En stund innan vändningsförsöket påbörjas får Du en injektion/spruta som innehåller ett läkemedel, Bricanyl, vilket får livmodem att slappna av. Du kan få lite hjärtklappning och känna Dig en aning darrig av Bricanyl men det är helt ofarligt. Det tar ca 5 minuter att ge injektionen och efter det är livmodern tillräckligt avslappnad och vändningsförsöket kan påbörjas.

Vändningsförsöket

Du far ligga med lätt uppdragna knän medan läkaren greppar om barnets stjärt och för den uppåt och ut åt sidan. Genom att på detta vis göra det "obekvämt" för barnet, gör de flesta barn nu en "framlänges kullerbytta". Barnets hjärtslag kontrolleras med ultraljud under tiden. Du kan känna lite obehag, men det skall inte göra ont. Skulle det göra ont så avbryts försöket med en gång.

CTG-registreringen får sedan pågå i ca 30 minuter, för att kontrollera att barnet mår bra efter vändningsförsöket. Därefter får du stiga upp och du får äta och dricka.  Du får sedan stanna kvar ytterligare någon timma för observation och innan du går hem så görs ännu en CTG-kontroll där man kontrollerar barnets läge.

Därefter går du hem och fortsätter med dina vanliga kontroller på MVC.

Om vändningen lyckas brukar de flesta foster ligga kvar i huvudbjudning fram till förlossningen.

Om vändningen inte lyckas diskuterar du tillsammans med din förlossningsläkare hur förlossningen skall gå till. Det är vanligt att man gör ett planerat kejsarsnitt, 7-10 dagar före beräknad förlossningsdag. De kvinnor som önskar föda vaginalt trots sätesbjudning får göra en bäckenröntgen. Därefter bedömer förlossningläkaren förutsättningarna för en vaginal förlossning.

Källor:

  1. Information från mödravården
  2. External Cephalic Version, American family physician

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 12

Det finns 25 kommentarer till denna artikel

    Vi är i 34+4 och bebis ligger med ryggslutet ner och huvudet under mitt högra revben. På måndag ska vi in för bedömning men jag tänker INTE göra vändningsförsöket. OM bebisen inte vänder sig själv så vill jag ha snitt. Inga duktighetsfasoner. Finns risk att moderkakan lossnar vid vändningsförsök och bebisen blir stressad, inte alltid det fungerar och många som lyckas vändas vänder sig tillbaka i säte iaf sen.

     

    Det ÄR frivilligt med att försöka vända och även fast jag förstår att dem kommer vilja vända bebisen så kommer jag stå på mig, jag vill inte göra det. Går på magkänslan stenhårt.

    Våran lilla ligger i säte.. kolla på måndag och om hon ligger kvar så bokning för ul och vändningsförsök.. vill inte ha kejsarsnitt..

    Vi upptäckte sätesbjudning 13 dagar före BF men jag hade för lite fostervatten så det var för farligt att ens prova ett vändningsförsök. 2 dagar senare föddes min dotter med kejsarsnitt. Kejsarsnitt är riktigt häftigt och lika underbart som att föda vaginalt! :) Jag hade varit mer rädd för vändningsförsök även utan de risker som fanns för just mig.

    usch min bebis ligger i sätesbjudning och har inte vänt på sig än hoppas vändningsförsöket går bra för vill verkligen inte göra kejsarsnitt :(
    Konstigt att de på Karolinska rekommenderar "en lätt frukost, dvs en tallrik fil och en macka" innan man kommer dit för vändningsförsök!

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.