Mer i kategorin Gravid |

Prematur – är det farligt för mitt barn att komma ut?

Många gravida mammor kommer till sjukhus med viss sjukdom eller med förtidsvärkar och få höra att de ska få prematura barn. Största del av de mammor kommer att klara sig och uppnå fullgången tid, men i sex procent av fallen så kommer barnet innan fullgången tid.  Varför blir det så? Inte alla orsaker är helt klara för läkarna.

Från mammans sida så kan det vara diabetes eller en pågående infektion i livmodern, missbildning i livmodern eller svag livmoderhals. Mamman kan ha drabbats av havandeskapsförgiftning (eklampsi)  och i det fallet barnet måste förlösas i förtid.

Från barnets sida så kan det vara en missbildning, en infektion eller kromosomrubbningar som orsakar förtidig födsel. Tvillingar och fyrlingar kommer också vanligtvis ut tidigare.

Men hur farligt är det för barn som kommer för tidigt?

Med ”för tidigt” menas att bebisen kommer ut före graviditetsvecka 38 (37 fyllda veckor). Bebisen kallas för prematur ’, då den inte har utvecklats färdigt och är därför inte förberedd för miljön utanför livmodern. Man kan säga att ungefär hälften av barnen föda efter vecka 23 överlever och siffran stiger till 9 av 10 barns överlevnad bara två veckor senare (vecka 25).

Hjärnan och nervsystemet är direkt påverkade av lungornas mognad då de befinner sig i snabb utveckling och är därmed påverkade av långa perioder av syrebrist, även om det sägs att hjärnan hos den lilla bebisen har en förbluffande förmåga till självläkning. En tumregel är att barn som har gått 32 graviditetsveckor och/eller väger över 1500 gram klarar sig oftast bra och får sällan komplikationer i livet.

När det gäller överlevnad så är det oftast lungornas mognad som sätter gränsen. Från vecka 36 kan barnet ofta (men inte alltid) suga och svälja så är barnet född innan vecka 36 så är sannolikheten att den ska behöva sondmatas eller få mjölkdropp väldigt stor.  Efter vecka 36 är barnet i princip fullgången och sedan behöver mer än ett par dagar i kuvös.

Kan man göra något själv?

- tobak och alkohol tros leda till för tidiga förlossningar så begränsa gärna konsumtion redan några år innan planerad graviditet och avstå helt under graviditeten

- mammans immunförsvar är väldigt viktig för att förebygga infektioner som kan drabba livmodern och barnet i magen. Ta därför vitaminer och håll din kropp i god form innan och under graviditeten

- undvik all stress eller begränsa den så mycket som möjligt då kortison som utsöndras i kroppen som resultat av stressen har setts sätta igång sammandragningar som kan i sin tur leda till förlossning i förtid

Symptom som du skall vara observant på som är kopplade till för tidig födsel:

- huvudvärk som inte passerar, illamående, smärtor i bukens övre del, känslig för ljus, hög blodtryck (symptom för preeklampsi)

- sammandragningar som kommer väldigt tidigt i graviditeten (innan vecka 25) och som är täta in på varandra, tryck i underlivet (symptom på förtidig förlossning)

Har du någon av de symptom ovan så kontakta din barnmorska omgående eller ring sjukvårdsrådgivningen 1177.

Vad händer på sjukhuset?

Om man misstänker att det finns en risk för prematur förlossning så ger man vanligtvis någon form av muskelavslappnande läkemedel, som Bricanyl, vilket kan göra att sammandragningar upphör i ett eller två dygn. I samband med detta ger man vanligen även kortison för att påskynda fostrets lungmognad, vilket förbättrar överlevnadschanserna om förlossning inte går att stoppa. Sedan är det bara att vänta och försöka att inte oroa sig mer för det. Glöm inte att prematura barn som går igenom en sådan tuff start i livet är riktiga kämpar!

 

Rekommenderat

Sola under graviditeten?

Sola under graviditeten?

Nu när det är sommar så vill man ju ut och njuta i solen, och kanske sola och skaffa sig lite färg, men hur är det under graviditeten, är det farligt för fostret eller för dig att sola under gravditeten? Frågetecknen är många, men i denna artikel försöker vi reda ... 20

Det finns 7 kommentarer till denna artikel

  I found this post very interesting and informative. Thank you for sharing your special thoughts with us. My site: <a href=" https://okbetsports.com/football/">football betting reviews</a>

  Your article is a perfect article without a hitch. Thank you. My site:   football betting

  I found this post very interesting and informative. Thank you for sharing your special thoughts with us. My site:

  Badminton Betting in the Philippines

  Вы великолепны ! Завертываете и также на свеженаписанный ресурс ;) Купить ортопедический матрас в кривой роге
  Jag väntas att föda den 9 onde feb. eller den 15 onde vi har gått tiden ut men magen har varit liten hela det långa tiden på snart 7 år. så Mor säger att lungorna är klara och barnen utväcklade färdigt men mycket små dom är sex stycken och det tar sin plats så dom får sond matas när dom kommer ut i vilket fall som helst för jag tror dom inte växer mer nu kanske växer men inte utvecklas så det är bara att växa för dom. så jag väntar in tiden då jag vaknar och märker om jag vill ha dom annars får jag en annan man och min syster barnen.
  admin

  7 admin

  Du har rätt, och vi har uppdaterat texten för att reflektera detta. Tack för hjälpen.

  Min äldsta son kom i v 34 och fick sondmatas I 4 veckor så att säga att barn kan stuga o äta från den veckan är inte sant.. Och han va ändå stor han vägde 3058 gram I v 34.

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.