Mer i kategorin Gravid |

Fostrets hjärtfrekvens - när kan man höra bebisens hjärta?

Fostrets hjärta börjar slå under den femte graviditetsveckan. I början slår hjärtat med 80-85 slag i minuten, men fram till gravititetsvecka nio så ökar hjärtfrekvensen med c:a tre per dag, och i den nionde graviditetsveckan kommer fostrets hjärtfrekvens ligga mellan 155-195 slag i minuten. Många som hör fostrets hjärtljud tycker att det påminner om ljudet från en galloperande häst.

Från vecka nio

Att för första gången höra sin bebis hjärta slå är en fantastisk upplevelse, men även om hjärtat börjar slå redan vecka fem så är det alldeles för litet för att man skall kunna höra det. Från och med 9-10:e graviditetsveckan är det möjligt att höra fostrets hjärta slå med hjälp av en så kallad doppler. Dopplern fungerar som en radar som studsar ultraljudvågor mot fostrets hjära och omvandlar elektroniskt hjärtats rörelse till ljud som man kan höra.

En dopplerundersökning är ofarlig både för dig och för fostret. Tänk dock på att inte säkert att man kan höra fostrets hjärtljud vid en undersökning så tidigt i graviditeten. Om man skall lyckas beror på flera faktorer, så som fostrets läge i livmodern och eventuell övervikt hos modern.

Även om man inte kan höra hjärtat innan vecka nio så är det möjligt att se det slå vid en ultraljudsundersökning redan under den sjätte veckan. I sverige görs normalt sett ingen ultraljudsundersökning förrän omkring den 18:e veckan, men om du av någon anledning gör en undersökning så kommer du att kunna se det lilla hjärtat som en knappt synlig blinkande punkt på skärmen.

Fostrets hjärtfrekvens är ett bra mått på hur det mår, därför kommer din barnmorska att lyssna på bebisen vid varje besök. Oftast talar hon om för dig bebisens hjärtfrekvens, men få inte panik om hon skulle råka glömma.

Doppler hemma

Det är vanligt att blivande föräldrar vill kunna lyssna på sin bebis hjärta hemma, för att lugna oro eller bara för att förundras över det lilla miraklet som växer där inne. Det finns en uppsjö av dopplerinstrument för hemmabruk att köpa, speciellt på den utländska marknaden. Ett sådant instrument av god kvalitet kan kosta 2000-3000 kr. Man kan hitta billigare varianter för omkring 200-400kr på t.ex. Ebay, men det kan vara svårt att lyckas med dessa. Från ungefär vecka 20 kan du höra bebisens hjärta med ett stetoskop.

Intressanta fakta

Enligt gamla skrönor kan man avgöra om det är en pojke eller flicka baserat på hjärtfrekvensen. Om den är över 140 så förmodas det vara en pojke och om den är under så väntar du en flicka. Vetenskapliga studier har dock inte funnit något stöd för den här teorin och man måste nog anta att det är just bara en skröna.

Stress och oro hos dig kan påverka hjärtfrekvensen hos din bebis, så ta det lugnt och koppla av så mycket som möjligt under graviditeten.

Forskning har visat att fostret reagerar på din röst med en ökning av hjärtfrekvensen, medan en främmande röst hälsas med en sänkning. Det visar att bebisen kan lära sig, minnas och känna igen röster redan innan den är född.

Rekommenderat

Sola under graviditeten?

Sola under graviditeten?

Nu när det är sommar så vill man ju ut och njuta i solen, och kanske sola och skaffa sig lite färg, men hur är det under graviditeten, är det farligt för fostret eller för dig att sola under gravditeten? Frågetecknen är många, men i denna artikel försöker vi reda ... 20

Det finns 24 kommentarer till denna artikel

  Your article is a perfect article without a hitch. Thank you. My site:   best online slots real money

  Вы лучшие ! Заглядывайте а также на наш сервис ;) Балкон цена раздвижная
  Благодарю покорно ! Забегаете и конечно на родной сайт :D Замена остекления балкона

  lol

  min bäbis dog.

  min pojkens ljud låg på145/150=))

  Vi fick höra vår lilla kottes hjärtljud igår(v15)vilken upplevelse =) Hjärtljudet låg på 148 :)

   

  Idiotiskt att köpa utrustning som inte är klassad.Uultraljud (främst doppler) kan påverka fostret - finns väldigt få studier http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=6508 men ultraljud bör bara användas när det finns en medicinsk vinst. Studien visade på ökad andel vänsterhänta (män) av de som gjorde ultraljud, annars ingen påvisad negativ effekt. Studien dock osäker.

  Iom att alla i dagsläget gör ultraljud vid något skede under graviditeten så finns det få studier de senste åren. 

  Utrustningen som finns på sjukhus skiljer sig från den du köper på nätet. På sjukhus klassas servas utrustning enligt strikta föreskrifter.Det finns dessutom olika typer av ultraljudsteknik. Därför kan man inte jämföra utrustning på sjukthus för flera hundra tusen kr med produkter på eBay.  

  Faktorer som kan påverka:
  TI: termiskt index (hur mycket temperaturen ökar)
  MI: mekaniske index (kan påverka bindväv, etc.)
  Exponeringstid: (en som inte är utbildad på ultraljud hittar inte rätt lika snabbt). 

  Annan artikel
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3826136

   
  Vi är i v23 och min sambo svimmade och slog sig, och magen, ganska illa. Väl inne på bb hittade först inte barnmorskan hjärtat med doppler och vi befarade såklart det värsta. Först efter ett UL fick vi bekräftat att bebi mådde bra! Så det där med hjärtljud kan vara svårt även i 5e mån.
  Hörde och såg min bebis hjärtslag redan i sjätte veckan :-) Helt underbart! Ska dit igen nästa vecka och då ska vi spela in ljudet på DVD! Hjärtfrekvensen va 103 vilket är normalt för ett sånt litet embryo.
  psst

  0 psst

  Lyssnade med stetoskop igår. 160 slag/min. Helt fantastiskt!

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.