Mer i kategorin Gravid |

Fostrets hjärtfrekvens - när kan man höra bebisens hjärta?

Fostrets hjärta börjar slå under den femte graviditetsveckan. I början slår hjärtat med 80-85 slag i minuten, men fram till gravititetsvecka nio så ökar hjärtfrekvensen med c:a tre per dag, och i den nionde graviditetsveckan kommer fostrets hjärtfrekvens ligga mellan 155-195 slag i minuten. Många som hör fostrets hjärtljud tycker att det påminner om ljudet från en galloperande häst.

Från vecka nio

Att för första gången höra sin bebis hjärta slå är en fantastisk upplevelse, men även om hjärtat börjar slå redan vecka fem så är det alldeles för litet för att man skall kunna höra det. Från och med 9-10:e graviditetsveckan är det möjligt att höra fostrets hjärta slå med hjälp av en så kallad doppler. Dopplern fungerar som en radar som studsar ultraljudvågor mot fostrets hjära och omvandlar elektroniskt hjärtats rörelse till ljud som man kan höra.

En dopplerundersökning är ofarlig både för dig och för fostret. Tänk dock på att inte säkert att man kan höra fostrets hjärtljud vid en undersökning så tidigt i graviditeten. Om man skall lyckas beror på flera faktorer, så som fostrets läge i livmodern och eventuell övervikt hos modern.

Även om man inte kan höra hjärtat innan vecka nio så är det möjligt att se det slå vid en ultraljudsundersökning redan under den sjätte veckan. I sverige görs normalt sett ingen ultraljudsundersökning förrän omkring den 18:e veckan, men om du av någon anledning gör en undersökning så kommer du att kunna se det lilla hjärtat som en knappt synlig blinkande punkt på skärmen.

Fostrets hjärtfrekvens är ett bra mått på hur det mår, därför kommer din barnmorska att lyssna på bebisen vid varje besök. Oftast talar hon om för dig bebisens hjärtfrekvens, men få inte panik om hon skulle råka glömma.

Doppler hemma

Det är vanligt att blivande föräldrar vill kunna lyssna på sin bebis hjärta hemma, för att lugna oro eller bara för att förundras över det lilla miraklet som växer där inne. Det finns en uppsjö av dopplerinstrument för hemmabruk att köpa, speciellt på den utländska marknaden. Ett sådant instrument av god kvalitet kan kosta 2000-3000 kr. Man kan hitta billigare varianter för omkring 200-400kr på t.ex. Ebay, men det kan vara svårt att lyckas med dessa. Från ungefär vecka 20 kan du höra bebisens hjärta med ett stetoskop.

Intressanta fakta

Enligt gamla skrönor kan man avgöra om det är en pojke eller flicka baserat på hjärtfrekvensen. Om den är över 140 så förmodas det vara en pojke och om den är under så väntar du en flicka. Vetenskapliga studier har dock inte funnit något stöd för den här teorin och man måste nog anta att det är just bara en skröna.

Stress och oro hos dig kan påverka hjärtfrekvensen hos din bebis, så ta det lugnt och koppla av så mycket som möjligt under graviditeten.

Forskning har visat att fostret reagerar på din röst med en ökning av hjärtfrekvensen, medan en främmande röst hälsas med en sänkning. Det visar att bebisen kan lära sig, minnas och känna igen röster redan innan den är född.

Rekommenderat

Tips för att lättare stå ut med foglossningsmärtan

Foglossning (också kallat för bäckenuppluckring eller symfysiolys) upplevs som smärta som sitter vanligen i bäckenlederna bak i korsryggen eller fram över blygdbenet, eller på båda ställena samtidigt. Smärtan kan vara molande, huggande eller skärande, den kan komma plötsligt och avta eller sitta i länge. Den orsakas av att alla leder ... 29

Det finns 21 kommentarer till denna artikel

  Nya bebispojken hade oxå lågt hjärtljud. Det låg på 143/144 den här gången.
  ska förhoppningsvis höra hjärtat i övermorgon! *nervös* Hoppas det låter som det ska=)
  Fick vara med och höra min kompis' bebis hjärta slå när hon va på kontroll hos BM. Det var underbart, jag började gråta! :) Nu har hon fött en flicka och jag väntar ännu på att få höra min Liten's hjärtljud :) Längtar
  Tatti

  0 Tatti

  Enligt dem där skrönorna så stämmer det för mig. Det är en pojke jag ska få och hjärtat ligger runt 157/158 slag i minuten. Min kompis bebis hade 140/142 slag i minuten när hon väntade sin dotter.
  Min bebis hjärtslag har legat mellan 134-148, och dom flesta säger att det är en pojke när det är runt eller under 140 hjärtslag och det känns som att det är en pojke i min mage, fast man vet inte innan den kommer ut:)
  Jag har oxå hört att det är pojke om hjärtat slår runt 140 slag och flicka runt 150 slag. Och det stämde när vi fick vår son, hans var på 138/140. Cool lugn grabb även under förlossningen.

  p

  Det är så synd att man inte kan göra DNA test i Sverige för att se vilket kön det är....Det finns faktiskt en del som vill veta. Är också så evigt trött på könsneutrala bebiskläder. Det finns en del som inte fokuserar könsfrågan kring en färg: rosa eller blått. I så fall varför gör man inte klänningar och kjolar till pojkar. Men tjejer skall ha döskallar och svart, blått och brunt. Har inte sett en enda bebiskille i rosa eller kjol. Däremot får man nästan onda ögat när man klär sin tjej i söta klänningar och rosa och röda färger. Inte så många onda blickar när vi klär vår lillkille i blått och killiga kläder. Konstigt....Helt annat när vi vistas i Italien och Frankrike där är det helt ok att få vara vem man vill. Och där kan man hitta riktigt traditionella bebiskläder tack och lov.

  p

  Nej stämmer inte! Hög hjärtfrekvens=tjej Låg=pojke!
  Tatti

  0 Tatti

  Min bebis hjärta låg på 157/158 slag per minut så enligt dem där gamla skrönorna så är det en pojke får se den 17:e december då om det stämmer :)
  Tatti

  0 Tatti

  Jag längtar till det blir min tur det kommer bli så spännande :D har bara hört andras bebisars hjärtan förut.

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.