Mer i kategorin Bli gravid |

Övervikt påverkar chansen att bli gravid negativt

I en studie som presenteras i Human Reproduction rapporterar Holländska forskare att de upptäckt ett samband mellan kraftig övervikt och nedsatt fertilitet.

Studien omfattade 3029 par drabbade av ofrivillig barnlöshet där inga andra medicinska orsaker kunde hittas. Under 12 månader observerade och jämförde man fertiliteten och BMI (body mass index) hos kvinnorna och fann att för kvinnor med ett BMI på över 29 (kg/m2) så minskade chansen att bli gravid med 4% per kg/m2 över 29. Alla kvinnor i studien hade en normal ägglossningscykel.

Detta innebär exempelvis att en kvinna med ett BMI på 32 har c:a 12% mindre chans att bli gravid än en kvinna med BMI 28. Forskarna anser att dessa resultat är oroande i ljuset av att andelen kraftigt överviktiga människor ökar världen över, och framförallt i västvärlden.

Du kan själv räkna ut ditt BMI genom att ta din vikt i kilogram och dela med din längd i meter två gånger: BMI = vikt/längd/längd.

Källa:

Human Reproduction, Oxford Journals

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 13

Det finns 17 kommentarer till denna artikel

  Hejsan!

  Mitt namn är Magda och jag jobbar för produktionsbolaget Jarowskij. Jag skulle behöva komma i kontakt med någon som har behövt gå ner i vikt i samband med sin IVF-behandling och efter detta fått sitt efterlängtade barn.

  Har du, eller känner du någon som har behövt göra det, maila mig då isf på [email protected]!

  Vänliga hälsningar,
  Magda    

  Jag var oxå kraftigt överviktig när jag fick mitt barn, men jag hade väldigt svårt att bli gravid:-(  tog mig två år. Men nu är jag i bättre form än någonsin tack vare Caraktylene:-)

  har oxå provat stratzol och det är det första som verkligen hjälpt mig

  Min doktor sa att jag var tvungen att gå ner i vikt gravid, så jag köpte Stratzol bantningspiller och jag måste säga att det var det bästa jag gjort. Jag gick ner 90kg till 75kg på 2 månader och nu är jag gravid :-) Ni hittar det på http://halsovikt.se/

  Kan tänka mig att det är ganska olika...Jag hade en BMI på 31 (vägde 96 kg men är rätt lång 175cm) i januari förra året. Jag och min man försökte bli gravida men det gick inte. Så jag tog till ganska radikala medel och gick på hårddiet (soppor och drinkar) i 8 veckor. Jag tappade då 12 kg. Så när jag vägde 84 kg (BMI på 27 tror jag) så blev jag gravid. Nu har jag gått upp de minst 14 kg (vägde 98 senast) och säkert lite till, är i v. 31+5. Min förhoppning är att jag inte kommer ha gått upp mer än 20 kg...men vi får se *pust* Målet är att vara tillbaka på 84 kg senast 1 år efter min förlossning...Är det svårt att tappa vikten kommer jag göra en hård diet igen...Lycka till alla, och njut av graviditeten: det säger iallafall min bm som är världens sötaste och som aldrig sagt ett ord om min övervikt.
  Jag blev gravid med första barnet utan problem med 10 extra kilo. Men nu vill man gärna ha syskon. Jag gick upp 13 kilo efter jag slutade ämma sonen och när jag var hos barnmorska på konsultation då sa hon att jag måste gå ner i vikt, men då visste inte jag att den dagen jag pratade med barnmorska att jag var redan gravid. Tyvärr blev det missfal i vecka 13. Men nu är jag gravid igen i vecka 9 utan att jag har gått net i vikt. Men man vet inte hur ska det sluta den här gången. Känner en tjej som är mycket kraftigare än jag och har fått två barn utan problem.
  c-h

  0 c-h

  jag var kraftigt överviktig när jag blev gravid med min dotter för 15 år sedan. sedan dess har jag fått ett missfall i v 16, för 5 år sedan och inte förrän nu 54 kilo lättare har jag lyckats bli gravid i gen. Är äntligen i v28 och allt är fortfarande bra, så lycklig. Viktnedgången är nog en stor orsak till att jag är gravid i dag.
  Jag är kraftigt överviktig och blev gravid när jag inte använde skydd men däremot min syster som oxå är överviktig med ca 10 kg fick hålla på i 2 år och hon fick 3 missfall varav ett foster dog i magen och det sa dom var för hon var överviktig.
  Jag blev gravid direkt fast jag har/hade 15 kg övervikt. Men för mig är det bra att ha extrakilona för nu har jag bara gått upp 2,5 kg i vecka 31, dvs. lillan behöver och använder mina reserver!
  Jag har varit överviktig i flera år, blivit gravid 3 ggr som slutat i missfall. Nu ska vi börja med IVF men innan måste jag gå ner 5 kg för att vi ska få hjälp.

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.