Mer i kategorin Gravid | 
Det har blivit allt vanligare att man under graviditeten skaffar sig en ultraljudsmonitor för hemmabruk, för att i hemmets lugna vrå kunna lyssna på bebisens hjärtljud. Det är dock inte alltid så enkelt att lyckas, och det är vanligt att man gör fel, eller helt enkelt har för höga förväntningar på vad man kan höra med en apparat för hemmabruk.
Därför bestämde vi att lista några tips och råd som framkommit från våra medlemmar. Dessa tips gäller i första hand modellen "Angelsound", men kan säkert tillämpas även på andra modeller som förekommer i handlen, som tillexempel
Angel Talk baby doppler.
Praktiska tips
- Förvänta dig inte att kunna höra bebisen alltför tidigt i graviditeten. Det kan vara svårt att höra något före vecka 11-12, eller för vissa t.o.m. inte förrän vecka 13-15.
- Börja leta lågt på magen om du är i tidig graviditet. Börja strax ovanför blygdbenet och leta dig långsamt uppåt, samtidigt som du söker ut mot sidorna.
- Du behöver någon form av kontaktmedia. Vissa har haft framgång med vanlig vaselin, hudlotion eller olivolja. Vill man så kan man också köpa Ultraljudsgel från fackhandeln (vi kan dock inte säga om detta ger bättre resultat).
- Tidigt i gravidteten är hjärtljudet från bebisen väldigt svagt- tänk på att använda maxvolym på apparaten.
- Du kan skilja bebisens hjärta från ditt eget genom att lyssna på hur snabbt hjärtat slår. Bebisens hjärta slår oftast mer är 140 slag i minuten (c:a 2 slag per sekund), medan din egen puls är betyligt lägre.
- Hör du ett "swoschande" pulserande ljud så är det förmodligen navelsträngen.
- Långt ut på kanterna av nederdelen av magen finns stora kroppspulsådror, så där är ingen bra plats att lyssna efter bebisen.
- ha tålamod - det kan ta tid att hitta bebisen.
- Drabbas inte av panik om du inte hittar den - även erfarna barnmorskor kan ha svårt att hitta bebisens hjärtljud så sent som i tredje trimestern.
Lycka till med din Angelsound eller Angel Talk, och skriv gärna dina egna tips och erfarenheter i kommentarsrutan nedan.
Observera att ultraljud annat än på medicinsk indikation ej rekommenderas av läkare. Inga negativa hälsoeffekter på fostret har kunnat påvisas, men området är bristfälligt utforskat.
Rekommenderat
För mer info och senaste nytt om Corona-viruset, besök vår temasajt om COVID-19.
Uppdatering 200227: Epedemin orsakad av det nya coronaviruset (SARS-CoV-19) fortsätter och smitta har bekräftats i ett stort antal länder, men omfattande utbrott har hittills konstaterats endast i Kina, Sydkorea och Italien. Situationen i Kina verkar ha stabiliserats med en ... 1
Skriv en kommentar
Eva-Maria Wassberg
Till dig som är en anonym admin här på sidan skulle jag vilja ge uppmaningen att ta bort den information du har här. Läs gärna strålsäkerhetsmyndighetens rekommendationer på deras hemsida:
http://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/start/Vard/Ultraljud/
Man vet från forskning att ultraljud påverkar migration hos hjärnceller hos musfoster när de exponeras för ultraljud, visar forskning. Det innebär att när fostrets hjärna utvecklas under graviditete, hos mus eller människa, flyttar hjärncellerna omkring för att hitta sin plats. När fosterhjärnan påverkas av ultraljud flyttar hjärncellerna på sig på ett annat vis.
Forskning om detta:
http://www.pnas.org/content/103/34/12903.short
Vad det kan innebära vet vi inte. En 23 år gammal studie från England kunde inte se att ultraljud under graviditet påverkade läs-och skrivförmåga hos 7-8 åringar. Undersökningsgruppen var inte jättestor.
I en studie som är ungefär lika gammal och som är från Norge, kunde man påvisa ett samband mellan vänsterhänthet och ultraljudsexponering som foster hos pojkar. Alltså vanligare med vänsterhänthet om de blivit utsatta för ultraljud under graviditeten.
"Barnmorskor som rasar"... Barnmorskor som är skyldiga att vara pålästa om för och nackdelar med olika metoder skall vi väl vara tacksamma för?
Jag kan absolut förstå att det kan finnas en oro hos gravida, särskilt under första halvan av graviditeten, om barnet lever eller ej. Man kör lite Angelsound och lyssnar, "bondar" med barnet.
De ultraljudsapparater som används på sjukhus, doppler, CTG och vanliga ultraljudsscanningar där man ser en bild, undersöks regelbundet för att se att de inte skickar ut ultraljudsstrålning med fel frekvens. Ultraljud skapar värme i vävnaderna och kan t o m orsaka allvarlig påverkan på vävnaderna om det är fel frekvens. Vad har man som konsument för garantier att ens lilla ultraljudsapparat, Made in China (?) har en frekvens av ultraljudsvågor som garanterat är den minst skadliga?
Mitt råd till dig som sköter den här hemsidan är att genast ta bort denna felaktiga information.
7 admin
@Acne85: man avråder därför att det inte är bevisat att det är helt ofarligt. Det finns heller inga bevis på att det skulle vara farligt, men det är försiktighetesprincipen som gäller.
4 Acne85
Riham Allami
Liza
0 Nimas mamma
5 anirac1
4 lotta1984
0 Licens To Kiss
0 Sandra123