Mer i kategorin Gravid |

Hur använder man Angelsound ultraljudsmonitor?

Det har blivit allt vanligare att man under graviditeten skaffar sig en ultraljudsmonitor för hemmabruk, för att i hemmets lugna vrå kunna lyssna på bebisens hjärtljud. Det är dock inte alltid så enkelt att lyckas, och det är vanligt att man gör fel, eller helt enkelt har för höga förväntningar på vad man kan höra med en apparat för hemmabruk.

Därför bestämde vi att lista några tips och råd som framkommit från våra medlemmar. Dessa tips gäller i första hand modellen "Angelsound", men kan säkert tillämpas även på andra modeller som förekommer i handlen, som tillexempel Angel Talk baby doppler.

Praktiska tips

Lycka till med din Angelsound eller Angel Talk, och skriv gärna dina egna tips och erfarenheter i kommentarsrutan nedan.

Observera att ultraljud annat än på medicinsk indikation ej rekommenderas av läkare. Inga negativa hälsoeffekter på fostret har kunnat påvisas, men området är bristfälligt utforskat.

Rekommenderat

Så farligt är coronoaviruset för gravida

Så farligt är coronoaviruset för gravida

För mer info och senaste nytt om Corona-viruset, besök vår temasajt om COVID-19. Uppdatering 200227: Epedemin orsakad av det nya coronaviruset (SARS-CoV-19) fortsätter och smitta har bekräftats i ett stort antal länder, men omfattande utbrott har hittills konstaterats endast i Kina, Sydkorea och Italien. Situationen i Kina verkar ha stabiliserats med en ... 1

Det finns 10 kommentarer till denna artikel

  Till dig som är en anonym admin här på sidan skulle jag vilja ge uppmaningen att ta bort den information du har här.  Läs gärna strålsäkerhetsmyndighetens rekommendationer på deras hemsida:
  http://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/start/Vard/Ultraljud/

  Man vet från forskning att ultraljud påverkar migration hos hjärnceller hos musfoster när de exponeras för ultraljud, visar forskning. Det innebär att när fostrets hjärna utvecklas under graviditete, hos mus eller människa, flyttar hjärncellerna omkring för att hitta sin plats. När fosterhjärnan påverkas av ultraljud flyttar hjärncellerna på sig på ett annat vis.

  Forskning om detta: 

  http://www.pnas.org/content/103/34/12903.short

  Vad det kan innebära vet vi inte. En 23 år gammal studie från England kunde inte se att ultraljud under graviditet påverkade läs-och skrivförmåga hos 7-8 åringar. Undersökningsgruppen var inte jättestor. 

  I en studie som är ungefär lika gammal och som är från Norge, kunde man påvisa ett samband mellan vänsterhänthet och ultraljudsexponering som foster hos pojkar. Alltså vanligare med vänsterhänthet om de blivit utsatta för ultraljud under graviditeten. 

  "Barnmorskor som rasar"... Barnmorskor som är skyldiga att vara pålästa om för och nackdelar med olika metoder skall vi väl vara tacksamma för?

  Jag kan absolut förstå att det kan finnas en oro hos gravida, särskilt under första halvan av graviditeten, om barnet lever eller ej. Man kör lite Angelsound och lyssnar, "bondar" med barnet. 

  De ultraljudsapparater som används på sjukhus, doppler, CTG och vanliga ultraljudsscanningar där man ser en bild, undersöks regelbundet för att se att de inte skickar ut ultraljudsstrålning med fel frekvens. Ultraljud skapar värme i vävnaderna och kan t o m orsaka allvarlig påverkan på vävnaderna om det är fel frekvens. Vad har man som konsument för garantier att ens lilla ultraljudsapparat, Made in China (?) har en frekvens av ultraljudsvågor som garanterat är den minst skadliga? 

  Mitt råd till dig som sköter den här hemsidan är att genast ta bort denna felaktiga information. 

  admin

  7 admin

  @Acne85: man avråder därför att det inte är bevisat att det är helt ofarligt. Det finns heller inga bevis på att det skulle vara farligt, men det är försiktighetesprincipen som gäller.

  Acne85

  4 Acne85

  Men vad är orsaken? Varför avråder dom?
  hej jag är v. 18 jag fråga villka vacka kan men se kön?
  Hej! ntressant at läsa. Undrar bara om ni vet varför det avrådes? Är dte för att maninet ska bli orolig om maninte hittar hjärtljud eller kan det vara farligt på något annant vis?+ nyfiken. MVh Liza
  Jag tycker att det är lustigt att bm rasar mot angelsound, och ändå inför de regler att inte lyssna förren efter UL i v.20. Hur ska vi oroliga stå ut? När symtomen försvinner och det känns som om det är tomt i magen..med första barnet fick jag iaf lyssna på bebisen 2 ggr innan UL! Nu har jag beställt en angelsound. Någon som har några tips? Vart ska jag leta i v. 15 -16? Tack på förhand
  Jag har en å d e ju inte så att jag lyssnar varje dag flera gånger om dan heller... Visst d var svårt att "hitta" ljudet. Men en häftig upplevelse å hör pysslingen där inne.
  Om jag hade haft en angelsound hade min bebis blivit tokig, räcker med att barnmorskan gör det på rutinbesöken så sparkar den tillbaka och har sig. Samt emellan v. 25-30 nåt så hade barnmorskan väldigt svårt att hitta hjärtljuden, och hon är utbildad för att kunna sånt, hade jag suttit hemma och inte hittat hjärtljud hade jag blviit tok orolig! Ne bättre att lämna den uppgiften till dom som kan det!
  Jag tror att det är värre och vara orolig än att man använder angel sound. Oftast hittar man hjärtat direkt och kan lägga undan maniken för ett väldigt bra tag.
  Hej, Läste en intressant artikel nyligen om att man ska vara försiktig med att använda ultraljud (i tidningen Vi Föräldrar Gravid nr 3 - 2009). I artikeln står det att "den svenska sjukvårdens rekommendation är att man som gravid inte ska göra fler ultraljud än vad som är medicinskt motiverat". Modellen "Angelsound" som är precis den typ av användning som sjukvården avråder från. Vänliga hälsningar, Sandra

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.