Mer i kategorin Gravid

Hur använder man Angelsound ultraljudsmonitor?

Det har blivit allt vanligare att man under graviditeten skaffar sig en ultraljudsmonitor för hemmabruk, för att i hemmets lugna vrå kunna lyssna på bebisens hjärtljud. Det är dock inte alltid så enkelt att lyckas, och det är vanligt att man gör fel, eller helt enkelt har för höga förväntningar på vad man kan höra med en apparat för hemmabruk.

Därför bestämde vi att lista några tips och råd som framkommit från våra medlemmar. Dessa tips gäller i första hand modellen "Angelsound", men kan säkert tillämpas även på andra modeller som förekommer i handlen, som tillexempel Angel Talk baby doppler.

Praktiska tips

  • Förvänta dig inte att kunna höra bebisen alltför tidigt i graviditeten. Det kan vara svårt att höra något före vecka 11-12, eller för vissa t.o.m. inte förrän vecka 13-15.
  • Börja leta lågt på magen om du är i tidig graviditet. Börja strax ovanför blygdbenet och leta dig långsamt uppåt, samtidigt som du söker ut mot sidorna.
  • Du behöver någon form av kontaktmedia. Vissa har haft framgång med vanlig vaselin, hudlotion eller olivolja. Vill man så kan man också köpa Ultraljudsgel från fackhandeln (vi kan dock inte säga om detta ger bättre resultat).
  • Tidigt i gravidteten är hjärtljudet från bebisen väldigt svagt- tänk på att använda maxvolym på apparaten.
  • Du kan skilja bebisens hjärta från ditt eget genom att lyssna på hur snabbt hjärtat slår. Bebisens hjärta slår oftast mer är 140 slag i minuten (c:a 2 slag per sekund), medan din egen puls är betyligt lägre.
  • Hör du ett "swoschande" pulserande ljud så är det förmodligen navelsträngen.
  • Långt ut på kanterna av nederdelen av magen finns stora kroppspulsådror, så där är ingen bra plats att lyssna efter bebisen.
  • ha tålamod - det kan ta tid att hitta bebisen.
  • Drabbas inte av panik om du inte hittar den - även erfarna barnmorskor kan ha svårt att hitta bebisens hjärtljud så sent som i tredje trimestern.

Lycka till med din Angelsound eller Angel Talk, och skriv gärna dina egna tips och erfarenheter i kommentarsrutan nedan.

Observera att ultraljud annat än på medicinsk indikation ej rekommenderas av läkare. Inga negativa hälsoeffekter på fostret har kunnat påvisas, men området är bristfälligt utforskat.

Det finns 10 kommentarer till denna artikel