Lizard

5 Lizard

1739 visningar

Tips för nattning

Hej! Jag har en dotter som blir 10 månader om en vecka. Hon har sovit i egen säng sen hon var 3 månader och det har aldrig vart några problem (förutom en vecka då hon vaknade efter ca 40 min, skrek hysteriskt i 5-10 min, fick mat och sen somnade om igen). Tills nu! Hon somnar som vanligt men sen vaknar hon efter ca 1 timme och vägrar somna om! Lyfter man upp henne för att natta om bara ålar hon sej, sparkar och trycker sej ifrån en. Lägger man ner henne ställer hon sej upp. Hela tiden skriker hon för full hals. Hon är jättetrött! Ofta öppnar hon inte ens ögonen. Tar man med henne ut ut rummet tystnar hon men börjar snart skrika igen eftersom hon är så trött. Detta pågår i TIMMAR tills hon inte orkar resa sej upp och somnar av ren utmattning. Man känner sej som världens sämsta förälder, jag vill ju gråta själv när hon gråter så. Vi är överens om att hon ska somna i sin säng men mitt hjärta går sönder av detta. Vad ska vi göra?!
10 Svar (äldsta svaret först)
 • 1

  Maddie84

  5 Maddie84

  Är det något som har förändrats i tillvaron för er dotter? Har hon nattlampa? Vad äter hon innan hon ska sova? Minns att min dotter inte blev tillräckligt mätt av välling så en god portion gröt innan sängdags gjorde/gör susen! Ingen sover bra med hungrig mage. När hon vaknar och är så ledsen, har ni provat att ge henne flaskan/bröstet en stund? När min dotter vaknade som liten så var det snutta bröstet eller flaskan som gällde följt av att vagga henne i famnen och sjunga för henne. Man vet ju aldrig om de små haft en mardröm eller så, då är ju närhet och tröst det dem som mest behöver. Vet inte om detta är till någon hjälp men hoppas iaf att ni hittar en lösning som funkar för er. Lycka till! Styrke kramar :)
 • Somnar hon om hon får ligga i er säng hos er? Kanske är det trygghet/närhet hon behöver i en period just nu.
 • 3

  Lizard

  5 Lizard

  Vi har provat att ha henne i vår säng och ligga bredvid men det är samma där så då kan hon lika gärna skrika i sin säng tycker vi. Och det verkar inte som att det är närhet hon är ute efter eftersom hon trycker sej ifrån en när man försöker krama henne. Har testat att erbjuda välling men då blir hon bara ännu mer arg, igår tog hon mer välling efter 4,5h skrik och sen somnade hon, antagligen av utmattning. Hon brukar inte vara så pigg på att äta nåt annat än välling på kvällen men vi kanske ska testa gröt igen då. Bm sa att gröt och välling ska ge lika mättnad, det är bara att välling är flytande annars skulle det inte vara nån skillnad sa hon. Men värt ett försök ändå. Ger du bara gröt då eller först gröt och sen välling i sängen?
 • 4

  Lizard

  5 Lizard

  Svarade visst inte på allt. Det som har förändrats är väl att vi har vart hemma båda två nu över jul och nyår plus att hon har vart sjuk. Men annars kan jag inte komma på nåt så. Eller jo, vi flyttade hennes säng från vårt sovrum till hennes rum men problemen började inte direkt i samband med det utan några veckor senare. Och nu vill jag inte flytta tillbaka för då blir det ju en ändring till. Ja hon har nattlampa men sover bättre om den är släkt, vi brukar ha den tänd när hon äter vällingen och sen släcka. Om den är tänd blundar hon inte ens då tittar hon bara på ljuset. Sen har vi tänt i rummet utanför och dörren på glänt och inget för fönstret så gårdslampan lyser in lite så det kommer in lite ljus men ändå är ganska mörkt, och ingen direkt lampa att titta på. När hon väl somnar sen sover hon hela natten utan att vakna. Idag fick jag gå in och väcka henne kl8, annars har hon sovit till 9 halv 10 de senaste. Antagligen för att hon skriker hela kvällarna.
 • 5

  pygmepuff

  5 pygmepuff

  Tänder på g, utvecklingsfas?
 • 6

  Lizard

  5 Lizard

  Jag har inte märkt att det är några tänder på väg. Ikväll gjorde jag lite annorlunda. Istället för som vanligt sitta på en stol med henne i knät och ge välling för att sedan lägga ner henne sovandes i sängen la jag ner henne och hon fick äta själv, sen gav jag henne nappen, stoppade om och sa god natt. Självklart hade hon rest sej upp innan jag hunnit ut ur rummet. Sen gick jag tillbaka efter några minuter, la ner henne stoppade om och sa god natt. Detta upprepades i 20-30 minuter och sista gången reste hon sej inte utan nu har det vart tyst i 15 min. En egen variant av femminutersmetoden. Jag hoppas att detta funkar bättre så vi slipper fler skrikiga kvällar. Hellre 30 min än 5 timmar!
 • 7

  juliet

  3 juliet

  jag tycker det låter som nattskräck ja. det går över men är hjärtsärande det enda du kan göra är att klappa henne försiktigt på kinden min dotter berättade nu för mig jag var försiktigare tog några fngrar i pannan det bästa var när pappa gick in han smekte kinden tills hon lugnat sig och somnat om.

  / Juliet

 • Tycker oxå det låter som nattskräck
 • http://www.eckerberg.se/be/nattskrack.html
 • 10

  Dockan

  1 Dockan

  Prova att ha lite lugn musik på, typ avslappning.. Och sitt och klappa henne på rygg eller pannan.. Har oxå haft en dotter med ungefär samma problem.. Men det funkade för oss.. Värt att prova..