Hoppsan

0 Hoppsan

880 visningar

Kan jag träna vad som helst under graviditeten?

Har läst att man inte skall träna vissa saker när man är gravid. Jag har frågat BM ifall det stämmer och svaret hon gav mig under skratt var att -Du kan träna vad som helst så länge du orkar. Hon tog även upp exempel på kvinnor som sprungit maraton i 8 månaden osv.

Toppen tänkte jag och med ens tänkte jag att allt som jag läst på nätet bara är humbugg. Men men, när jag kommer hem och börjar plöja igenom allt materiel som vi fick med oss hem från BM så hittar jag följande: Från sjukgymnasten fanns det info om att träna magmusklerna inte var någon höjdare under graviditeten och att det inte var bra att komma upp i för hög puls. Liknande information fanns även från landstinget. Har även köpt en bok om att vänta barn och samma info finns där??? 

Vad jag läst är följande som kan vara skadligt för dig och barnet:

 • Att träna magmuskulaturen
 • Komma upp i för hög puls
 • Lyfta för tungt
 • Utföra övningar med allt för stora steg, som ex utfall

Finns det någon där ute som vet något eller som tränar på just detta sätt och som ändå mår bra?

 

 

1 Svar (äldsta svaret först)
 • 1

  Cage

  0 Cage

  Hej, anledningen till att du får så många svar är för att det är individuellt vad och hur mycket man kan träna under graviditet, du måste känna var din gräns går och vilka risker du är beredd att ta. tex. avråder en del kvinnor med ökad missfallsrisk från att jogga. Om du inte är en risk patient är det framförallt träning som tär på ligamenten du ska undvika typ hopp och utfall samt lyfta tungt, men alla är inte lika känsliga. Jag var rätt känslig i början av graviditeten och fick problem med ishias samt långa steg smärtade, så jag borde ha följt rekommendationerna.

  För mig gick det utmärkt att promenera (med korta steg) samt cykla. Cykla gick bra även när jag hade som ondast i rygg och bäcken och knappt kunde gå. Träningen räddade min rygg och kondition, eftersom stelheten minskade när blodgenomströmmningen ökade. Men jag vet de som har joggat under i stort sätt hela graviditeten och tyckte att det fungerade så du måste nog känna efter själv.