Elefantmamman

3 Elefantmamman

2975 visningar

Ev pappas rättigheter/skyldigheter? vecka 34

Hej. Jag och den ev pappan är ej tillsammans och snart närmar det sig förlossning. Vad har han för "rättigheter" när det kommer till barnet, efter födseln och fastställt faderskap? Kan han begära att t.ex vara med och välja namn, dop, osv? Känner honom inte ens och jag vill inte behöva tänka på vad han vill, utan vill koncentrera mig på bebis. Kommer även ha ensam vårdnad iaf dem första åren.
6 Svar (äldsta svaret först)
 • Kontakta familjerätten. De borde kunna svara på dina frågor :) Han får ju ansöka om delad vårdnad (även fast barnet bor hos dig på heltid). Sen vet jag inte hur det brukar bli, men om han får delad vårdnad så måste han få vara delaktig i alla större beslut som rör barnet. Dop och sånt tror jag inte inkluderas där. Det är ju bara ceremoniella saker utan betydelse. Han kan väl motsätta sig dop, men behöver inte vara med och bestämma över dopets utformning eller ens vara bjuden. Men hör med familjerätten. Det är deras jobb att ha koll på sånt :) Vad vill pappan?
 • 2

  HannaA

  5 HannaA

  Jag vet inte så jättemycket, men har för mig att pappan alltid har ungängesrätt, oavsett om mamman har ensam vårdnad. Jag har för mig att han har rätt att träffa barnet typ varannan helg och två veckor under sommaren, men jag är inte helt 100 på det! :) kolla med familjerätten! :)
 • Tack för era svar! Den eventuella pappan har redan börjat prata om vad han vill vara med och bestämma osv, fast det inte ens är fastställt ännu.. Står mellan 2 killar. Tycker att det känns jobbigt som ni förstår vill jag koncentrera mig på förlossningen och inte dopfrågor eller annat förens allt är fastställt osv. Pappan kan väl inte begära att han ska träffa barnet dagarna efter FL när det inte är fastställt heller? Känner att jag vill vara ifred och njuta första dagarna då jag inte alls har/haft en rolig graviditet.
 • 4

  mayan

  5 mayan

  Dom första åren har han INGE rätt till umgänge, då barnet helt och fullt är beroende av sin mamma! Ring och prata med familjerätten, dom kan sånt här! Lycka till vettja!
 • 5

  Jenni

  5 Jenni

  Om det är då att han är pappan så tycker jag att han ska få vara med och bestämma namn. Det är ju hans barn också. Men det är ju inte aktuellt förenst faderskapsnprovet är klart. Men jag tycker att det är elakt mot pappan om du bestämmet allt helt sj.
 • 6

  Arodazi

  4 Arodazi

  Pappan har alltid rätt till umgänge med sitt barn, barnet har rätt till sin far så enkelt är de. Oavsett om man har delad vårdnad eller ej. Vet man dock inte vem pappan är så bör han ju avvakta tills man får de svart på vitt kanske.