Det var många frågor ;) Kan svara på det om mjölk iallafall, så som jag har blivit informerad är det helt okej att använda mjölkprodukter till barn över 6 månader i matlagning, även att hälla lite i gröten om man vill osv. Däremot bör man inte ge mjölk till barnet som måltidsdryck eftersom de då kan dricka sig mätta på det, vilket inte är bra.
Jag ger allt till min dotter, utom mölkprodukter, jag kokar samma mat som vi äter till henne och purear det, då menar jag även lök, vitlök osv. Köttfärsåsen som min dotter älskar gör jag i stekpanna men kokar då köttfärsen i krossade tomater istället för att steka först. Så här har jag gjort med henne sen hon var fyra månader, ( är sex mån nu ) Och så klart får hon inte salt heller.
Enigt bvc går äkta smör bra att ha i maten som extra fett, men vi kör med extra olja :)
Pasta o ris har min dotter ätit från början, on var väldigt hård i magen innan den blev van men det var det enda vi märkte på, och att hon var nöjd mellan måltiderna.
Kyckling, fisk, köttfärs, kalkon m.m. dom kan äta i regel samma mat som du kan. bara du struntar i de extremstarka kryddorna, grädden o saltet. Bara att köra i mixer innan måltid:)
( När jag började göra mat gick jag i affärerna och kollade på barnmatsburkarna vad dom hade i tex ris o. kyckling så jag fick lite ideer :) )
anledningen att man inte ska ge dom så mkt mjölk är att det försvårar järnupptaget, alltså inte ge det som dryck, men att ha det i matlagningen är ok. Att de rekomenderar margarin tycker jag är helt vansinnigt då det innehåller både natriummetylat och andra ämnen som bensinrester, nickelspån, blekmedel (aceton) och lut. Det är med andra ord rena kemilådan och jag förstår inte att det får säljas som livsmedel. Det duger kanske till att smörja cykelkjedjor med, men aldrig att jag skulle stoppa det i mitt barns mat. Så att det är salt i margarin är väl det minsta problemet. Finns vanligt hederligt smör som är osaltat.