Mer i kategorin Gravid |

Är kaffe farligt när man är gravid?

Man kan läsa då och då i kvällspressen om någon ny "larmrapport" som säger att det är farligt att göra det ena eller det andra när man är gravid. På senare tid har det förekommit rapporter om att kaffe skulle vara farligt för fostret hos gravida kvinnor, men vad säger egentligen vetenskapen?

I en stor studie som omfattade 88 000 kvinnor undersökte man deltagarnas kaffekonsumtion och jämförde med missfallsfrekvensen. Man fann då att effekterna av hög kaffekonsumtion var som störst efter den 20:e graviditetsveckan, och då ökade också missfallsrisken som mest; den var dubbelt så hög för de kvinnor som drack 8 koppar kaffe per dag eller mer, jämfört med dem som inte drack något kaffe alls. Även om en konservativ uppskattning och tolkning av orsaken till missfallen användes så var risken 1.53 gånger högre.

Samtidigt skall påpekas att för de kvinnor som drack upp till 3 koppar kaffe per dag kunde ingen ökad risk observeras. Det skall också sägas att även om man i den här studien använde antal koppar kaffe som mått, så varierar innehållet av verksamma substansen koffein i hög grad mellan olika kaffedrycker beroende på beredningssätt och råvara. Även för kaffe som beretts på samma sätt av samma person kan koffeinhalten variera betydligt, så detta får man ta med i beräkningen.

Sammanfattningsvis tyder forskningen på att gravida kan fortsätta att njuta av sitt kaffe, men att det är bästa att begränsa sin konsumtion till 3 koppar per dag.

Källa: Coffee and Fetal Death: A Cohort Study with Prospective Data (Bech 2005)

Rekommenderat

Tips för att lättare stå ut med foglossningsmärtan

Foglossning (också kallat för bäckenuppluckring eller symfysiolys) upplevs som smärta som sitter vanligen i bäckenlederna bak i korsryggen eller fram över blygdbenet, eller på båda ställena samtidigt. Smärtan kan vara molande, huggande eller skärande, den kan komma plötsligt och avta eller sitta i länge. Den orsakas av att alla leder ... 29

Det finns 18 kommentarer till denna artikel

  jag frågade barnmorska om det va nått farligt me kaffe. Enligt henne var det inte farligt om man inte dricker flera liter 2-3 koppar om dag går det bra att dricka
  Lill M

  0 Lill M

  Jag kunde inte dricka kaffe i början av graviditeten.....men jag började igen efter v 13. Men jag kan bara dricka 2-3 koppar sen mår jag illa.
  Eftersom jag slutade röka så fort jag fick ett + på stickan slutade jag även dricka kaffe.. kaffe = Röksug bara jobbigare för mig själv men te är gott! =))
  Det var ju skönt att man kan dricka lite kaffe i alla fall, men just nu så smakar varken det ena eller andra något. Jag har fått illamående nu och är i vecka 9+ 4 så jag har inte kommit så långt på min gaviditet. /karro
  Jolie

  0 Jolie

  Det sägs att man ska undvika det, så för säkerhets skull minska på drickandet i allafall :)
  Tur, då kan man fortsätta med sitt kaffe. Men kanske minska lite på det.
  Sischa

  0 Sischa

  Jag säger bara: Tack och lov! Jag kan fortsätta att dricka kaffe! Jag fick veta igår att jag var gravid (har en dotter sedan tidigare). Jag är koffeinist så lite får man väl minska på det men jag behöver iallafall inte sluta!
  22 år gravid o är nyfiken

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.