Mer i kategorin Gravid |

5 bra och 5 mindre bra träningsformer för gravida

Kan du träna under graviditeten finns det många hälsofördelar att vinna. Du får en bättre styrka och uthållighet inför förlossningen och du kan minska illamående, magbesvär och trötthet. Endorfinerna som frigörs under träning gör att du mår bättre.

Rätt träning gör att risken för ryggbesvär minskar, du bär lättare upp kroppen under graviditeten och ger dig själv bra förutsättningar för förlossningen.

Sannolikt återhämtar du dig också snabbare efter förlossningen. Endorfinerna som produceras vid fysisk aktivitet har en lugnande inverkan och påverkar barnet positivt.

Fram till vecka 20 kan du i princip träna så som du brukar göra, lyssna på kroppen och avbryt om du känner obehag eller smärtor.

Det finns dock vissa saker att tänka på vid träning under graviditeten i alla trimestrar:

Fem träningsformer som passar bra att träna under graviditeten

1. Yogaklasser för gravida

Yoga för gravida anpassas så att du inte hamnar i ytterlägen. Det sker inte heller lika mycket balansövningar då den försämras av den framskjutna kroppstyngden. I gravidanpassad yoga sker inte heller övningar på mage eller rygg, vilket kan kännas obehagligt under graviditeten.

2. Vattengympa och simning

Två perfekta träningsformer för gravida. I vattnet känns din kropp lätt och du  hamnar inte i ytterlägen som kan skada dig. Vattenaktiviteter som dessa passar även bra för dig som inte tränar innan graviditeten.

3. Styrketräning

Har du gymmat sedan tidigare kan du i princip fortsätta som vanligt fast med lättare vikt. Ha som mål att bibehålla din muskelmassa, inte öka den. Undvik övningar på rygg, pressövningar som ökar buktrycket samt övningar för raka bukmuskeln. Liggande övningar kan i slutet av graviditeten kännas obehagliga så undvik även dessa. Då kroppens tyngdpunkt förflyttas fram är det bra att träna upp rygg, rumpa och baksida axlar för att motverka den extra tyngden. Har du inte gymmat tidigare fråga en personlig tränare, gyminstruktör eller kunnig vän om hjälp.

4. Motionscykling

Höj styret och undvik att luta dig framåt. Undvik stående cykling för att inte belasta knän och bäcken för mycket.

5. Promenader

Enkelt, gratis och lättillgängligt. Använd gärna stavar för att även träna överkroppen. Dessutom är stavarna bra för balansen.

Fem träningsformer som du behöver vara försiktig med under hela graviditeten

1. Aerobic och dans

Balans och koordination försämras under graviditeten och det medför att risken för stukningar ökar. Då hormoner bidrar till att det blir svårare att hålla tätt under graviditeten    kan hopp och tvära vändningar belasta bäckenbotten onödigt mycket.

2. Bollsporter/kampsporter

Snabba växlingar ökar risken för stukningar. Kroppskontakt är inte att föredra under graviditeten.

3. Ridning

Risken finns alltid att bli avkastad, vilket kan skada dig och ditt foster.

4. Skidåkning

Risk för skador vid fall. Det är även stor belastning på fogarna.

5. Löpning

Många vana löpare kan springa långt fram i graviditeten. Belastningen är stor på knäleden och därför rekommenderar jag att man i slutet av graviditeten avstår från löpning. Löpning innebär även stor belastning på bäckenbotten vars muskler försvagas under graviditeten.

Faktaruta

BliMammas träningsexpert Elmina Saksi är Lic. Personlig tränare, hälsopedagog, leg. dietist och lärare i idrott- och hälsa.

Elmina driver Föräldrafitness med träningsklasser för gravida och nyblivna mammor i Mölndal/Göteborg.

Elmina har även PT-online och PT-hemma för dig som behöver personlig hjälp under graviditeten och efter förlossningen.

Läs mer om kurser och personlig träning på Elminas blogg

Rekommenderat

Så farligt är coronoaviruset för gravida

Så farligt är coronoaviruset för gravida

För mer info och senaste nytt om Corona-viruset, besök vår temasajt om COVID-19. Uppdatering 200227: Epedemin orsakad av det nya coronaviruset (SARS-CoV-19) fortsätter och smitta har bekräftats i ett stort antal länder, men omfattande utbrott har hittills konstaterats endast i Kina, Sydkorea och Italien. Situationen i Kina verkar ha stabiliserats med en ... 1

Det finns 4 kommentarer till denna artikel

  Hej! Jag är i vecka 33 och har så ont i höften som det svårt för mig att lyfta benen. Jag får jätte ont när jag sitter/stå lägger även när jag går. Jag brukade gympa några dagar i veckan innan men orkar inte och det mitt tredje barn, med andra barnen hade jag ryggbesvär men det är värre den här gången. Så undrar jag om det är någon träning form som kan passa mig eller får jag bara villa som mvc säger. tacksam för svarett.

  Hej!

  Gäller dessa råd även för kvinnor över 40? Jag är gravid med mitt första barn i femte veckan. Jag undrar om jag kan fortsätta cykla lätt mountainbike under graviditeten eller hamnar jag under riskgravididitet pga min höga ålder: 42 år? 

  Tacksam för alla råd och tips!

  Sammet

  admin

  7 admin

  Vi ska ta fram en guide för detta också, tack för tipset! 

  mvh

  /admin

  jassi

  5 jassi

  Tips på övningar EFTER förlossning? Har fort foglossning...

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.