Mer i kategorin Nyheter |

Undersökning om biverkningar från influensavaccin

Då många känner oro och osäkerhet inför den pågående vaccineringskampanjen mot den nya influensan (svininfluensan). Därför publicerar vi en undersökning för att få en bättre bild av vaccinets biverkningar.

För att hjälpa till att sprida information om vacciet komme vi kontinuerligt att rapportera de svar och resultat vi får in via undersökningen på denna sida.

Samtidigt vill vi uppmana till lugn och respekt för olika åsikter i den här frågan. Alla har rätt till en egen uppfattning, och att upprepade gånger propagera för ena eller andra åsikten kan upplevas som påträngande, därför avråder vi från detta.

Klicka här för att komma till undersökningen - Undersökningen är avslutad (091114)

Slutresultat

Vi har fått in ett antal svar (196 st) som vi snabbt tittat på. Av de 196 som svarat så är det 96 som tagit vaccinet. Av dessa var alla utom sju gravida. 52% av de som vaccinerat sig rapporterar inga eller lindriga biverkningar (smärta / stelhet i armen, trötthet eller frusenhet).

Den vanligaste biverkningen är smärta / stelhet i armen (85%), följt av trötthet (47%) och huvudvärk (29%). 15% uppgav att de drabbats av  influensaliknande symptom och 12% uppgav att det fått över 39 graders feber.

Andra symptym som angavs var:

Ont där sprutan togs ngn dag
Kraftig smärta i bröstet. Andningssvårigheter.
Något mera förkyld
illamående och diarré
Mådde mkt illa...
Öm i området där sprutan togs (precis som vid många andra vaccinationer - ingen stor grej).
Illamående, kräktes. Har nu åkt på en redig förkylning.
illampående/diarre
Inflammation i bröstkörtel
ont i halsen trots i övrigt helt frisk
Hjärtklappning och tung andning
feber 37.4 så det var mkt lindrigt
öm vid själva sticket
Extremt illamående
illamående
Inflammation i en bröstkörtel (lindrig), magont (lindrigt).
Extremt illamående (utan kräkningar)
Fick rejält ont ryggen och axeln, som jag sedan tidigare har problem med. Efter några dagar blev det som en vanlig förkyldning med hosta och tungt i bröstet.
illamående, kräktes
Kraftig yrsel

50% uppgav att biverkningarna avklingade efter 24-48 timmar och för 28% varade de i 2-4 dagar.

Av de 100 svarande som inte tagit vaccinet är det 32% som svarar "Nej" på frågan "Om du svarade NEJ på fråga 1, kommer du att vaccinera dig mot svininfluensan?". 54% svarade "Vet ej" och 14% svarade "Ja" (samt 1 blank).

Nedan redovisar vi i diagramform resultaten av undersökningen så långt, för de 96 som uppgivit att de tagit vaccinet (t.o.m 14/11 kl 10.00).

Vi kommer att uppdatera denna sida när fler svar kommit in.

Undersökningsresultat

Är du gravid?

1sv

Om du svarade JA på fråga 1 (om du blivit vaccinerad mot nya influensan), markera vilka biverkningar du upplevt (en eller flera).

2sv

Hur länge varade biverkningarna / symptomen?

3sv

Ont där sprutan togs ngn dag
Kraftig smärta i bröstet. Andningssvårigheter.
Något mera förkyld
illamående och diarré

Rekommenderat

Gravid i Corona-tider - vad är annorlunda?

Gravid i Corona-tider - vad är annorlunda?

Vi lever i annorlunda tider de senaste månaderna, där mycket av det vi är vana vid förändras. Det införs nya rutiner på allmänna platser.  Graviditet och förlossning som del av livet påverkas också av de införda restriktionerna. Men vad är annorlunda och vad ska man tänka på? Vi på BliMamma ... 0

Det finns 16 kommentarer till denna artikel

  Hej Jag vill bara påpeka att de artiklar jag har läst om vaccinet när det gäller gravida så står det: TEORETISKT sett ska inte fostret ta skada. Alltså de vet inte! Jag har en avlägsen släkting som bor i LA och hon tog vaccinet 3 veckor innan födseln av sin son och när han kom ut så hade han massviss med vita blodkroppar, dvs kroppens immunförsvar kämpar för fullt! Det finns alldeles för lite tester och resultat för att man ska veta vad biverkningarna gör i framtiden. Jag är gravid i 20v och har valt att inte vaccinera mig. Jag har en son på snart 2år som nu är aktuell för vaccin, men jag säger nej även där. Varför? Jo, för en studie på 50barn som gjorts ca 1-2mån efter de fått vaccinet är inte en tillräcklig studie! Vi kommer inte veta förrns våra barn får barn vad detta vaccin kan göra för skada! Dessutom är det bara att kolla på andra länder som inte vaccinerar barn under 3år, gravida, militären el högt politiskt uppsatta personer för det är för farligt och osäkert med ämnena kvicksilvre och skavlan som finns i vaccinet. Alla gör som de vill och känner är det bästa för dem men tänk efter ordentligt innan ni gör valet så ni inte behöver ångra er oavsett vilket val ni gjorde!
  har också vaccinerat mig nu, är i vecka 18+5, inbillar mig att fostret tagit skada men det är säkert bara löjliga tankar. ska till BM på fredag då ska jag be att få lyssna på hjärtljuden, tror det kommer lunga mig en hel del:) förstår verkligen att det är ett svårt beslut för er som inte tagit beslutet än, tänkte inte vaccinera mig från början men beslutade i sista sekund att göra det ändå då min man hade tid, inget av det känns rätt, varkens att ha gjort det eller att inte skulle göra det. lycka till! kramar
  Lisslo

  2 Lisslo

  Förstår inte denna hysteri. Vad kan en spruta göra+ Är det inte bättre att känna sig säker och slippa dö än att inte ta sprutan?!! Sprutan dödar iaf inte!
  Jag vaccinerade mig för lite mer än 2 veckor sen, och allt jag kände då va lite ont i armen, men jag är livrädd för spruta 2. Dom vet inte om biverkningarna kan bli bättre eller värre av andra dosen, plus att jag är rädd att det ska vara farligt med för mkt vaccin i kroppen. Usch vet inte vad jag ska göra. Nån som vet hur mycket skydd man får från första? Lycka till alla!
  Ja vem bryr sig om biverkningarna på oss. Det enda som orsakar oro och gör att man inte vill ta vaccinet för oss gravida är ju att vi är oroliga för bebisarna... Eftersom det är ett nytt vaccin så kommer vi inte få något svar förrns när dessa vaccinerade mammors bebisar är födda. Jag förstår att folk är osäkra men håller med om att man får forska runt lite och sen ta sitt beslut. Inget val är fel enligt mig....
  MMA

  0 MMA

  Jag vaccinerade mig för 2 veckor sedan. Nu känns det skönt att vara vaccinerad eftersom jag hör kompisar som blir sjuka runt mig hela tiden.
  Jag har inte bestämt mig än. Jag läser rapporter om att ta eller inte ta hela tiden, men jag känner mig inte så orolig. Inte än. Kanske skulle det ändras om många i min närhet skulle drabbas eller många i stan. Just nu säger jag som jag sagt i många veckor. Jag väntar. Vet inte vad som är rätt eller fel i denna situation och väljer att bevaka det lite från sidan.
  Jag bestämde mig i dag för att inte ta vaccinet. Först och främst är det som så att bara en förkyllning kan döda en gravid kvinna. För det andra min sambo hade svininfluensan 1 vecka jag var det enda som tog hand om honom.. pga allt jag hört och läst om influensan blev jag självklart orolig. Men jag var den som tog hand om hans snor papper och gjorde kaffe/te mat tilll honom sov bredvid honom om nätterna etc. Jag har inte haft något som helst. Har inte så mycket som en förkyllning. Jag har slutat springa in och panikläsa minsta lilla folket runt omkring har hostat eller vad det nu än är. Folk har blivit för paranoida och inte är det konstigt så som det tjötar om det på tvn. Var och besökte moster i dag hennes son låg i svininfluensan också jag mår fortfarande prima! I vilket fall som helst lycka till med era beslut!
  moonie

  0 moonie

  Det är ju två doser som ska tas annars blir man inte skyddad. 3 veckor mellan sprutorna är det. Jag tar min spruta nr 2 på fredag hos min barnmorska. Sedan är jag fullt skyddad.
  Jag har bestämt mig för att inte ta det då jag lus läste lappen som man fick hem om vaccinet och där stod det som så att de bedömer vaccinet som ofarligt för fostret. Ordet bedömer hängde jag upp mig på och ringde SVU där hon sa att det inte finns några uppgifter om hur det påverkar foster eftersom det är oetiskt att forska på gravida. Då bestämde jag mig direkt att nej eftersom de inte kan garantera att det inte påverkar fostret får det vara. Jag har aldrig vaccinerat mig mot influensa (trotts att vi fått det gratis här på jobbet) men jag har heller aldrig fått någon influensa däremot. Så hade jag inte varit gravid då hade jag kunna vaccinerat mig för andras skull men inte nu. Jag tycker alla har rätt att välja som de vill, lycka till med era respektive beslut och vad ni än beslutar så är det det rätta! Gå inte och ha dåligt samvete över det. Jag själv tycker det känns jobbigt eftersom media håller på och skriver om hur viktigt det är att vaccinera sig hela tiden. Men det är bara att slå bort den tanken då gravida löper inte ökad risk att bli smittade än om man inte varit det så jag kommer stå fast vid mitt beslut. Håller tummarna att det ska gå bra för oss allihop!

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.