Mer i kategorin Läsarberättelser

Mirakulöst gravid efter fyrtio

Mirakulöst gravid efter fyrtioIbland händer saker som vetenskapen inte kan förklara och som verkar trotsa all vedertagen kunskap. Här följer en berättelse av en kvinna (Amida här på sajten) som efter att av flera specialister ha fått beskedet att hon inte kunde bli gravid  mer eller mindre mirakulöst blev gravid på naturlig väg vid 43 års ålder. Läs vad hon har att berätta för Bli Mamma.

Personen på bilden har inget med berättelsen att göra.

Jag hade i 30-årsåldern under fyra års tid fruktlöst försökt bli gravid med en man. Vi avbröt relationen efter dessa år. Orsaken till att jag därefter skaffade barn som singel genom insemination med donerad sperma i Danmark var att jag visste att kvinnans fertilitet sjunker kraftigt efter 40. Jag kunde knappast räkna med att hitta en man att bilda familj med innan det var för sent.

Det var alltså inte så att jag medvetet sköt upp familjebildandet. Nej hjälp, hade livet blivit som jag tänkt det så hade jag varit flerbarnsmor innan jag fyllt 30. Riskerna med att få barn efter 40 är många - förutom att man kanske förblir helt barnlös så ökar också risken för kromosomavvikelser etc. Men om nu livet blir som det blev för mig, så ska man ändå inte vara rädd för att försöka skaffa barn i mogen ålder.

Min första dotter - resultatet av en spermadonation - föddes drygt en månad innan jag fyllde 41. Och det visade sig ju mycket riktigt vara "sista chansen" för mig, eftersom jag ganska snart därefter kom in i förklimakteriet (fast det var egentligen bara näst sista chansen - jag lyckades ju mirakulöst nog bli gravid ännu en gång).

Via en dejtingsajt fick jag kontakt med en man sommaren 2008. Han hade inga egna barn sedan tidigare och längtade oerhört efter att bilda familj. Själv hade jag sedan tidigare som frivilligt ensam mamma en dotter genom spermadonation. Vi beslutade oss omgående för att försöka skaffa ytterligare ett barn.

Bara två dagar efter att vi börjat mejla till varandra fick jag av en gynekolog besked om mina dåliga graviditetsodds. Ytterligare hormonprover togs - lika dåliga som tidigare (om man har två på varandra följande dåliga provsvar så är oddsen mycket, mycket sämre än om man har ett dåligt och ett bra FSH-värde efter varann).

Fick dåliga besked

Men i juni fick jag veta att jag var på väg in i klimakteriet. Jag hade mycket höga FSH-värden och oregelbunden mens. Gynekologen sa: "Ibland blir inte livet som man tänkt sig...". Jag grät och begärde en second opinion av ytterligare fyra fertilitetsläkare och gynekologer. I Sverige förbjöds vi göra IVF på grund av de dåliga oddsen. I Danmark likaså. En klinik där ordinerade dock äggdonation som sista utväg. Annars skulle mina chanser att bli gravid vara obefintliga.

Jag tjatade mig faktiskt till en IVF på en dansk klinik trots att jag tidigare nekades gång på gång - "tja, som tur är får du ju tillbaka en del av pengarna om du avbryter behandlingen i tid", var fertilitetsläkarens något trötta svar när han till slut gav med sig och lät mig få en enda chans. I december skulle det bära av. Fast den chansen behövde vi aldrig ta...

Provade traditionell kinesisk medicin

I samband med dessa händelser lät jag ställa en infertilitetsdiagnos enligt traditionell kinesisk medicin (TCM) och började följa råden i boken "The infertility cure" av Randine Lewis. Författaren bygger sina tips på TCM.

Min nya livsstil bestod av en total kostomläggning, akupunktur, akupressur (som jag gjorde själv varje dag), fertilitetsyoga, meditation och vissa ört- och kosttillskott. Enligt TCM kan det finnas olika anledningar till att en kvinna blir infertil, så alla kosttillskott passar inte för alla diagnoser. Du måste först få rätt diagnos och sedan skaffa kunskaper om vad som kan hjälpa vid just den diagnosen.

Sammanfattningsvis är det viktigt att få iordning på sin syra-basbalans, så att man undviker syrabildande produkter och försöker göra kroppen mer basisk. Detta står inte i boken, men att döma av kosttipsen där så går mycket ut på det. Listan nedan är bara ett litet urval av vad som ingick i min omläggning:

Min kost

1. inget koffein eller tein (jag drack inte ens grönt té utan bara örtté som pepparmynts- och nyponte)

2. inga mjölkprodukter (istället åt jag sojabaserad yoghurt, mjukost och mjölk)

3. inget vitt mjöl (tänk på att även "mörkt" bröd kan innehålla en massa vetemjöl)

4. mycket rotfrukter och grönsaker som broccoli, blomkål och vitkål

5. inga köttprodukter förutom fågel (dvs. undvik helt rött kött till förmån för vitt kött)

6. fröer och nötter, havre, frukt (dock ej citrus)

Kosttillskott som jag tog:

1. 7-Keto -detta är inget som anges av TCM utan är ett preparat (en s k DHEA-metabolit) som enligt röster på internet kan bli ett genombrott i framtida fertilitetsbehandlingar av äldre kvinnor med dålig äggkvalitet.

2. spirulina och chorella (s k "alger" - finns i t.ex. pulverform som blandas i vätska)

3. de preparat som ofta omnämns på sådana här diskussionsforum verkar vara Agnus castus (munkdroppar) och bidrottninggelé (typ Apiforce). Ett annat vanligt "dunderpreparat" för kvinnor, Dong Quai, anses hjälpa vid allt från PMS till barnlöshet. Samma sak gäller Maca. Jag är dock starkt skeptisk till om de hjälper vid just de problem jag hade (dåliga och få äggreserver pga åldrande).

4. omega 3, zink och selen

Ja, detta var ett litet urval av sådant jag snappade upp medan jag kämpade för att bli gravid. Kan tillägga att jag under perioden även lämnade alla stressande tankar på arbete, prestige och annat "världsligt". I oktober samma år (fyra månader senare) blev jag gravid på naturligt sätt - utan syntetiska hormoner, utan IVF, utan äggdonation. Till sommaren väntar jag en frisk liten flicka!

Var det tack vare den alternativa medicinen?

Vi kan aldrig veta varför jag råkade bli mirakulöst gravid efter att flera gynekologer gett mig mycket dåliga - eller obefintliga - odds. Kanske alla mina "alternativa" ansträngningar var helt onödiga.

Jag bryr mig inte. Jag är tillfreds med att jag gjorde allt vad jag kunde göra för att få ett mycket efterlängtat barn, när den västerländska medicinen inte längre hade någon hjälp att ge. Så stark är livets önskan att bli till att det ibland trotsar både vetenskap och läkares diagnoser.

Och vet ni vad? Redan nu, medan vi ser magen växa och växa, välkomnar vi gärna ett tredje barn i framtiden. Fast eftersom jag då fyllt 44 lär det krävas ett ännu större mirakel än denna gång. Min akupunktör följde min resa den där hösten 2008 mot ett barn och hon menar att med min beslutsamma förmåga till fokusering så skulle hon inte bli det minsta förvånad om jag - faktiskt - får ett tredje barn. Jag känner inte till någon kvinna med höga hormonvärden som fått tre barn i tre olika graviditeter efter fyllda 40 år. Men de finns säkert!

Det finns 22 kommentarer till denna artikel