Min snart 4 åring kissar ner sig

och bajsar ner sig! Känner mig så maktlös. Började potta honom förra sommaren när han skulle fylla 3. Gick så där men efter ca tre veckor var han så gott som torr dag och natt. Men nu... Både hemma och på dagis. Hotar med blöja och det vill han ha men jag vill inte sötta på det. Försökt med belöning, stjärnor, godis ja allt men inget funkar. Är detta vanligt? Tror han känner sig ensam då hans 14 månader lillebror tar mer plats och tar hans saker, min Tid och så vidare. Men vad ska jag göra?

 

Snälla hjälp!

 

7 år sedan ´

Sv: Min snart 4 åring kissar ner sig

Vill oxå ha lite tips! :) min dotter på tre år håller på att sluta, går jättebra i vissa perioder för att sedan balla ur det totalt.. Så tips tas gärna emot!

Tjej på 22 år som blev mamma till en prinsessa 2012 <3 Nu ska min fina tjej bli storasyster i augusti <3
7 år sedan ´

Sv: Min snart 4 åring kissar ner sig

Kan ju finnas bakomliggande orsaker. Hur han han det på dagis? Kanske hänt honom något som gör att han gör på detta vis. Jag hade nog hissat varningsflaggorna lite, o hålla lite extra koll, prata så mycket ni kan o försök komma på en lösning annars om det bara är en fas tillsammans med honom :)

Älskade underbara unge! Jacqueline Heaven 120811 <3

7 år sedan ´

Sv: Min snart 4 åring kissar ner sig

Min son gjorde också det ett bra tag efter han slutat med blöja. På dagis (hemma med) är de mitt uppe i alla spännande lekar, de har "inte tid" att gå på toa, de drar sig så länge som möjligt med att gå på toa för att inte missa något kul. Min son tyckte det var besvärligt i början eftersom man måste tvätta händerna och torka sig, det har han inte behövt tänka på innan när han hade blöja, inte på samma sätt iallafall. Toabesöken tog helt enkelt för lång tid enligt honom:P  Mitt tips är att påminna, påminna! Man känner sig så jobbig och det ÄR jobbigt att behöva "jaga" dem och tjata. Försöka få in toarutiner, även om det inte är lätt, typ efter varje måltid, innan man går ut. Sen såg jag och sambon till att alltid berömma honom när han försökte kissa/bajsa, även om det inte kom något, det fick honom att känna sig stor och duktig. Jag försökte också med belöning i början men det hjälpte inte... Han fick inse själv att det är lättare att gå på toa i tid än att vänta för länge ;-)

 

 

7 år sedan ´

Sv: Min snart 4 åring kissar ner sig

Sätt han på toa ofta påminn och åter påminn om toa! dom glömmer och så gör dom ner sig, och när dom väl gjort på toa beröm bli jätte glad! det kommer när dom själva är redo inte när föräldrarna är. 

7 år sedan ´

Sv: Min snart 4 åring kissar ner sig

Jag tror man ska undvika belöningar och beröm och istället säga kanske att "vad skönt att kissa på toaletten" eller annat positivt. Med belöningar och beröm blir det helt plötsligt en prestation att gå på toaletten och det kan motverka hela syftet. Då misslyckas man ju när det kommer någon annanstans. Det är NATURLIGT att gå på toaletten, skönt att kissa/bajsa där etc. men ingen prestation. Man är inte duktig och man får inget pris. Man gör det för sin egen skull och inte för att göra någon annan nöjd. Får barnet den inställningen brukar det gå lättare :) Det finns en bra bok i ämnen som heter "Potträning" skriven av Ulrika Casselbrant. Spana in den :)
7 år sedan ´

Sv: Min snart 4 åring kissar ner sig

Min son var väldigt osäker på att använda toan i början. För honom hjälpte det att vi berömde, sa positiva saker som "LindaMaria" skrev och pushade oavsett om det kom något eller inte.  Sen ska man absolut se till att barnet inte känner sig misslyckad om det kommer någon annan stans :-) tycker man ska testa sig fram vad som fungerar bäst för barnet, inte tvinga fram något. 

7 år sedan ´

Sv: Min snart 4 åring kissar ner sig

Känns som det blivit en sån makt kamp och prestation. Tror att jag har vid några tillfällen blivit arg och det känns inte så bra, för jag tror jag skuldbelägger honom. Men idag har det varit fel fritt. Första gången på två månader. Hoppas det håller i sig. Har sagt till dem på dagis att potta honom lite extra, verkar ha funkat. Och hemma har han sagt till men dagen är inte slut. Men det känns bättre idag och jag hoppas att det är på bättringsvägen annars ringer jag bvc på måndag.

YaTing
3 YaTing
7 år sedan ´

Sv: Min snart 4 åring kissar ner sig

Jag har ingen egen erfarenhet kring detta då jag inte är mamma än men jag tänker som LindaMaria att det blir lite fel med belöningssystem i det här läget.
Självklart ska ni uppmuntra honom när han gör någonting bra men om ni börjar ge honom belöningar för något som egentligen ska vara ett "naturligt val", då blir det inte lika självklart eller naturligt. Dessutom kanske han ändrar sitt beteende igen när ni tycker att han lärt sig och slutar ge honom belöning för det.
Jag skulle nog fortsätta påminna honom om toalettbesöken och ta med honom på toa oftare när ni är hemma och då fråga honom hur det kändes, gick det bra? kändes det ok? var det bättre att allt bajs hamnade i toaletten än att gå runt med allt i blöjan?

Istället för att bara tala om för honom att det är bättre, ställ frågor som får honom att själv säga att det är bättre. Jag tror att det kan göra ganska stor skillnad.

Nu har jag som sagt ingen egen erfarenhet utan kan bara utgå ifrån hur jag tror att jag själv skulle göra om jag var i samma sits.
Hoppas oavsett att det blir bättre snart.
Lycka till!

Blivande mamma till vårt första barn

7 år sedan ´

Sv: Min snart 4 åring kissar ner sig

Det som jag märkte med sonen var att han var för " upptagen" att gå kissa. För mycket annat som var ju mer spännande. Det som hjälpte mig var ju ett belöningssystem. Hade tejpat ett papper på hans dörr där han kunde klistra 1 klistermärke varje gång han kissat och 2 när han bajsat ( hade jätte problem att få honom bajsa på pottan) . Det uppskattade han iaf

Du måste vara inloggad för att kunna svara på detta ämne