Lilla-Trollet

4 Lilla-Trollet

2539 visningar

Vilken ögonfärg får barnet?? *förvirrad*

Min dotter hade isblå ögon från födseln och fram till 2-3 dagar senare. Sedan blev det mörkblå/svarta. Nu ser det grön/blå/lila ut.. :S Min fråga nu är vilken ögonfärg dottern skulle kunna få då jag är blåögd.. Och hur vet man om barnet får bruna? Får de någon särskild färg innan dess?
11 Svar (äldsta svaret först)
 • Hon kommer få någon form av blå ögon. Vilken blå nyans visar sig under de första åren :) Barnet får bruna ögon om det får ett eller två bruna anlag. Barnet får blå ögon om det får två blå anlag.
 • Well.. Hennes far har inte blå ögon, och så har vi brunögda i släkten så lite därför jag blev så fundersam
 • Från dig får hon inga bruna anlag alls eftersom du inte har några bruna anlag. Hade hon fått bruna ögon hade hon redan haft det. Pappan har fört vidare ett blått anlag till henne, och hon har fått ett blått anlag av dig också. Brunögda kan ha både blå och bruna anlag, medan blåögda bara har blåa anlag.
 • Men LindaMaria, man kan väl visst ha bruna anlag men ändå få blåa ögon?

   

  För min farfar är blåögd och har bara blåa anlag, min farmor är brunögd och har bara bruna anlag bakåt i hennes släkt (alla släktingar är brunögda och har alltid varit).

  Men pappa är blåögd och min farbror är brunögd.

 • Nej, har man blå ögon har man fått två blåa anlag. Som hos din farfar Hur vet du att farmor bara har bruna anlag? Med största sannolikhet har din farmor då ett blått och ett brunt anlag :) Det bruna är dock alltod det som kommer till uttryck, och det blå är recessivt. Det blå gick vidare i din fars fall. I din farbrors fall gick det bruna anlaget vidare istället.
 • 6

  Missmadde

  7 Missmadde

  Linda. Jag och min syster beutyful_dream vet om att min farmor bara har bruna anlag då båda hennes föräldrar hade bruna ögon och vad hon minns så hade även hennes mor och farföräkdrar bruna ögon. Mina pojkar pappa har bruna - visst med ett grönt anlag från sin mamma. Men den store har blå och min lilles ögon har inte bestämmt sig än. Vissa dagar åt det bruna håller, vissa dagar blåa och endel dagar nästan gröna. Han är 8 månader nu.
 • 7

  Cissii13

  7 Cissii13

  LindaMaria har rätt tjejer, eftersom blåögdhet är ressessivt nedärvt så måste man ha fått TVÅ anlag för detta - ett anlag från mamman OCH ett från pappan - för att bli blåögd :-) Ni har helt rätt i att ett farfar bara har blå anlag (annars kan man inte bli blåögd) men ni kan omöjligt veta att er farmor bara har bruna anlag genom att se hennes samt hennes nära släktingars ögonfärg tyvärr. Eftersom blått är ressessivt så kan det i praktiken vara så att både hennes föräldrar och far-/ morföräldrar har ett blått anlag vardera, för till skillnad från det blå så behöver man nämligen bara ha fått ETT enda brunt anlag för att ögonen ska bli bruna eftersom brunt är dominant! Då syns ju inte det blå anlaget - men det finns fortfarande där ressessivt. Man brukar säga att man kan veta vilken ögonfärg barn kommer få när de passerat 6 månaders ålder, men ibland kan det ta upp emot ett år. Man kan inte "ta reda på" vilken ögonfärg som det till slut kommer bli, men om ögonen hela tiden blir mörkare så kan man ju gissa att de kommer bli bruna till slut :-)
 • Precis som Cisii13 skriver, så kan du inte veta vilka anlag dina far- och morföräldrar bär på. Bruna ögon säger ingenting om hur många bruna anlag man har. Har era pojkar blå ögon har de ärvt de blå anlagen från båda håll :)
 • 9

  Missmadde

  7 Missmadde

  Fast om vi vet att vår farmors föräldrar samt hennes föräldras föräldrar och ytterliggare en genertion bakåt båda har bruna ögon så borde väll inte vår farmor ha något blått anlag? Min yngstes ögon har varit desamma mörhet sen han var 4 månader. Bara att de skiftsr dag till dag vilken färg som syns. Men iom att hans farmor har gröna (nästan grå jättesvag färg) så har ju deras pappa ett anlag med blått iom att grön är en blandning mellan brun och blå. Men vad isaac får för ögonfärg är ännu oklart
 • 10

  LindaMaria

  5 LindaMaria

  Det kan hon ju mycket väl ha, och har eftersom hon har blåögda barn. Får en brunögd person ett blåögt barn vet man att den brunögda har ett blått anlag. Att en föräldrar och farföräldrar osv har bruna ögon spelar ingen roll. De kan ändå ha blå anlag. Och personen de skaffar sina barn med kommer in i bilden med sina anlag.
 • 11

  LindaMaria

  5 LindaMaria

  Sen är grönt ett eget anlag, men vissa blå nyanser kan se gröna ut :)