Babalo

5 Babalo

1457 visningar

Någon med erfarenhet av glutenintolerans hos små barn?

Min son, som snart är 15 månader, är konstant lös i magen. Han har aldrig haft fast avföring. 

Han växer inte som förväntat varken när det gäller längd eller vikt.
På 1-års kontrollen var han 74 cm lång och vägde ca 11 kg. 

Han är svullen om magen. Han är duktig på att äta och dricka och dricker välling en gång per dygn.
Han får varierad kost och jag tillsätter extra fett i hans mat.
Han har haft sömnproblem under större delen av sitt liv. Sover oroligt, även om det har blivit betydligt bättre på sista tiden.

Vi har gjort pricktest för att kolla allergier mot mjölk, fisk och lite annat men det har inte visat någon allergi. När han var mindre var han känslig mot mjölk men det har växt bort. 

På tisdag ska vi in till Barn-och Ungdomsmedicin för fortsatt utredning. 
Jag har bett om blodprov för att kolla om han kan vara glutenintollerant.

Får man svar direkt om blodprovet visar på något som kan tyda på glutenintolerans?

Ni som har erfarenhet av små barn med glutenintollerans - vilka var symptomen för era barn?

Tacksam för svar <3

6 Svar (äldsta svaret först)
 • 1

  Linkan

  5 Linkan

  Symtomen svullen mage e typiskt gluten. Min kusin fick de vi ett. Han blev magrare o magrare. Hade bara En stor mage. Men han slutade tillslut äta. Uteslut mjöl väl!? O 11 kg o 74 lång vi 1 är ju inte litet. Beroende på hur han kurva ser ut men de e ju helt normalt. Hoppas dom hittar felet snat
 • 2

  josefin91

  5 josefin91

  Jafg har ingen erfarenhet om detta men kan berätta att min dotter vägde under 11 kg på ett års kollen,  oh hon mår bra. Dock är det bra att ni kollar upp alla hans andra symtom.  lycka till !

 • 3

  Babalo

  5 Babalo

  Tack för svar. Längd och vikt på 1-års kontrollen var i sig inget konstigt. Det handlade mer om att han inte vuxit alls vare sig på längd eller vikt de senaste gångerna vi gjort koll. Han har liksom stannat av mer eller mindre helt. Och därför misstänker man att en födoämnesallergi kan logga till grund för det.
 • 4

  Kiwigalen

  2 Kiwigalen

  Låter lite som min son. Han har å andra sidan inte ätit särskilt mycket utan vi har haft problem med att få honom att äta. Från det att han var ca 1,5 och ett år framåt åt han nästan bara potatis, grönsaker, gröt och välling. Har nu på senare tid börjat äta mer varierat.

  Han har alltid varit lös i magen, och stått i stort sett still i vikt men skjutit i längd. Han är nu tre år snart och är 96cm lång. Hans vikt det senaste året har pendlat mellan 11-12 kg. För ca en månad sedan på kontroll vägde han 12,4 så då hade han iaf gått upp lite mer. 

  Vi har fått lite tätare kontroller på bvc för viktkontroller eftersomvikten har pendlat. Men vi har inte pratat något alls om allergi. Däremot skulle vi få ett läkarbesök om han inte ökat en viss summa innan sin treårsdag.

 • 5

  Leolah

  5 Leolah

  Jag har precis kollat upp både gluten o laktos på min dotter. De tog blodprov och avföringsprov. Svaren skulle vi få inom en vecka.. Efter två veckor kontaktade jag dem o det visade någon typ av förändring av något slag, vet dock ej vad eftersom de i samma andetag sa att de kan vara att hon hade haft magsjuka ett tag tidigare. Vi ska i alla fall få remiss o fortsatt utredning.
 • Min dotter fick diagnos för gluten strax innan hon skulle fylla 4 år och då hade vi kämpat i flera år med mjölk och annat som bvc tyckte vi skulle utesluta för att få bukt med hennes mage (hård/lös om vartannat, svullen och kräktes i omgångar) Inte förrän i samband med att hon fick diabetes (troligen utlöst av hennes gluten) togs blodprov för gluten (standard vid diabetes) och hon fick rätt hjälp! Man börjar med ett enkelt blodprov och visar det på förhöjda värden så går man oftast vidare med en undersökning av tarmen där man också tar en bit för biopsi. Oftast ser dom direkt under kollen av tarmen om det är gluten men full diagnos får man efter resultatet av biopsin! Nästa steg blir träff med dietist team vid diagnos. . Blodprovet bör man få svar på inom två veckor och är en sån enkel sak för att få ett svar och det tycker jag man ska be om att få gjort om man är osäker! Ingen tänkte ens på att det kunde vara gluten så nu i efterhand känns det som om vi slösade bort en massa tid och smärta för vår lilla tjej. .. Man tycker att ens husläkare och bvc personal ska kunna sin sak, men men.. Be om blodprovet!!!!