Vanja

Vanja

1898 visningar

Bada nyfödd vecka 37

Har fått väldigt mycket olika svar på detta. Ska/kan man bada en nyfödd eller ska man bara tvätta dom där det är smutsigt med te x tvål och vatten eller tvättlappar?

Å ena sidan har jag hört att badning kan torka ut huden och skada deras naturliga "fettlager" på huden, så man ska vänta "ett tag" (hur länge nu det är)

Och å andra sidan har jag hört att man aldrig blir ivägsläppt från BB utan att ha fått instruktioner om hur man badar en nyfödd. Dessutom vart vi instruerade om hur jusst detta går till under föräldrautbildningen..

Vad är rätt och vad är fel?

4 Svar (äldsta svaret först)
 • 1

  mellex

  3 mellex

  Hmm det var faktiskt en klurig fråga jag också tänkt på, men vet att mina systrar å andra som jag känner har väntat någon vecka innan, barn svettas ju inte på samma sätt som vi eller smutsar ner sig, men har också funderat på just när ska mn börja bada dom

 • När min son föddes så badade vi honom en gång på BB, sedan ungefär två gånger i veckan när vi kom hem. Endast vatten och pyttelite barnolja,sen ska de inte bada så länge utan bara ca 5minuter. Det är vad jag gjorde med min son när han var bebis och jag kommer göra likadant med hans lillasyster som kommer om ungefär en månad.  Hoppas du fick lite svar och tips!

 • 3

  Jessiicaa

  0 Jessiicaa

  Jag ahr alltid badat bebisar :) Har 3 såsystrar på 1,4 och 5 år, dom badades :)

 • 4

  Sarushki

  0 Sarushki

  Hej!

  När bebisen är nyfödd så har dom ofta kvar fosterfett på huden, och det skyddar, och bör inte tvättas bort. Men använder man bara lite vatten och olja, och låter bli just de områden där fosterfettet sitter, så kan man ju bada av dom! Jag har badat båda mina bebisar på en gng efter förlossningen, men fått instruktioner om att just låta bli det där fettet;)

  Efter någon vecka så har fettet försvunnit och man badar dom som vanligt. Personligen tyckte jag det blev en mysig rutin, med ett bad före läggning.