Hej på er!
En lite knivig fråga som ofta är omtvistad tycker jag...
Sonen fyller 2 år på lördag, och på hans förskola är det vanligt att ,an bjuder på tårta eller dyl. när de fyller år enligt vad jag har förstått utifrån vad personalen har sagt, helt frivilligt förstås.
Självklart vill jag att sonen ska få det, så det blir på fredag, men vad ska man bjuda på? Tårta är vel iofs rätt klassiskt, men så många föräldrar är emot det.... sen tänkte jag på fruktsallad o glass, men nu är jag inne på att göra små cupcakes/muffins (mindre varianter) så varje barn får sin egen, men grädde på och dekorera med lite frukt/strössel. Vad tror ni om det?
När jag gör muffins till sonen har jag inget/mkt lite socker i, många är ju så emot att deras barn äter socker. vi är också väldigt restriktiva med det, men tycker att när han fyller 2 kan han få lite socker nån gång ibland.
Tankar och erfarenheter kring detta, hur har ni gjort?
Va tusan en liten muffin när någon fyller år kan väl inte skada! Go for it! Du kan ju dekorera med frukt också. :)
Glasspinne i all ära, då var ju sockerhysterin inte lika stor, och skönt var väl det.... fast nu får vi ju själva ta med till barnen ^^ tror inte de får nåt på förskolan annars
Oj, jag har inte tänkt på att man måste tampas med sådana här 'i-landsproblem' när man får barn... Om det är många föräldrar som inte vill att barnen ska äta grjer med socker i så kanske det borde finnas någon slags regler på dagis? Annars skulle jag göra precis det jag vill att mitt barn skulle ha alternativt ingenting så får man ge sitt barn vad man vill hemma istället. När jag var barn åt vi alltid glass och rån när ngn fyllde på dagis.
på vår dotters förskola får man inte ta med sig någonting när barnet fyller år, de är personalen som bjuder då dock är det bara lite mer olika frukter istället för att många föräldrar gilla inte att andra tog med sig sötsaker och så fick inte alla barnen äta. de är ändå synd då för dom barnen, tycker alla barnen ska få smaka och fira med någonting lite gott. så fruktsallad skulle kunna vara något men samtidigt kanske de inte är alla barn som äter frukt eller har någon allergi? kolla helt enkelt med personalen vad dom tycker.,
Jisses vilket infekterat ämne detta verkar vara! ><
Jag har pratat med personalen, och de gör så att föräldrarna till barnet som fyller får ta med sig något, oftast tårta enligt vad de sa. Det finns inga allergier, det har jag frågat om.
Nu är det ju visserligen omöjligt att det blir sötsaker pga. födelsedagar flera ggr i månaden, då de bara är 12-15 barn i gruppen, och många fyller på sommaren.
Hur som helst! Jag tycker absolut man ska vara restriktiv med sockerm det tillför inget till ett litet barns kost, men sen tyvker jag ehller inte man ska vara hysterisk med det. Om man jämför fruktsallad o grädde med sockerfira muffisn med grädde är det faktiskt mindre socker och mer näring i mufiinsen. Många glömmer att det är mycket socker i frukt, även om det är en annan typ av socker, så är det fortf. socker.
Så jag följer det jag tänkte och gör sockerfria muffins med grädde o frukt på! :)
nej, en massa socker i vardagen är som sagt bara onödigt, men någon gång ibland tycker jag som sagt inte är någon fara, Huvudsaken är att man inte gör det till en vana! :)
Och ja, raffinerat socker och fruktsocker går inte att jämföra rakt av, men har ändå liknande effekter med hänsyn på blodsockret hos mindre barn och påverkan på tänderna, men det är en annan diskussion!
Delar gärna med mig av mitt recept på sockerfia muffins, har en hel del sockerfria recept eftersom jag gillar att baka, och som sagt inte vill stoppa i mitt barn en massa socker. Receptet går att variera med olika sorters frukt o bär, dock brukar jag alltid ha i banan för sötmans skull.
sockerfria muffinns: (ca 10 st eller flera små)
2 ägg
2 mogna bananer
2 äpplen, fint rivna (hemkokt sockerfritt äppelmos går också bra, ca 2 dl isf)
75 g smör, smält
1 ½ tsk kanel
1 tsk mald kardemumma
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn (gå även att ha grahamsmjöl)
1 dl naturell yoghurt, 3 procent
Tillvägaggångssättet skriver jag inte ner, det är det "gamla vanliga" så att säga. Det enda man behöver tänka på är att mosa bananerna (säger väl sig självt egentligen). ugnen ska vara på 200 grader, gräddas i ca 14-16 minuter, eller mindre om du gör minimuffins!