Mer i kategorin Bli gravid |

Öka din fertilitet - bästa tipsen

Under en graviditet ställs extra krav och påfrestningar på kroppen. För att se till att kroppen är redo för ett foster har naturen anpassat så att störningar och brister gör det svårare att bli gravid.

Även om det är svårt att alltid kontrollera och påverka sina vanor så finns det enkla saker som man kan tänka på och göra för att förbättra sina chanser att bli mamma.

Dessa råd kan verka självklara, men om du planerar att bli gravid så är det bra att ta dem på allvar.

1. Sluta helt med alkohol. Överdrivet intag av alkohol påverkar din fertilitet negativt. Exakt hur mycket man kan dricka utan att fertiliteten påverkas är inte känt, men överkonsumtion av alkohol kan leda till tidigt missfall. Ett glas vin, en starköl eller en shot per vecka är maximala intaget om du kan inte sluta helt.

2. Sluta röka (och snusa). Gifterna i cigaretterna kan påverka mognaden av dina ägg och din ägglossningsfrekvens. Cigaretter kan också sänka kvaliteten och antalet ägg. Ägg som utsatts för nicotin löper större risk för defekter i kromosomerna. Om din partner röker så få honom att sluta också, eftersom nikotinet påverkar även hans spermier.

3. Dra ner på koffeinet. Stort intag av koffein (5-6 koppar kaffe om dagen) ökar risken för missfall eller fosterdöd och minskar definitivt dina chanser att bli gravid. Glöm inte att choklad, cola och te också innehåller koffein. Läkarna rekomenderar att sluta helt med kaffet vid planerad graviditet.

4. Kontrollera din vikt. Övervikt och fetma minskar chanserna att bli gravid, eftersom ägglossningarna blir glesa eller uteblir helt. Samtidigt ökar övervikt riskerna för komplikationer under graviditeten - graviditetsdiabetes, proppbildningar och högt blodtryck. Många små måltider under dagen minskar risken för övervikt, samtidigt som du får i dig alla näringsämnen som ditt framtida barn behöver.

5. Drick massor av vatten. Vatten behövs för att göra sig av med gifter och rest produkter och för att transportera mineraler och näringsämnen i kroppen. Om du dricker åtta glas vatten dagligen motverkar du uttorkning och muskelkramp, svullnader och urinvägsinfektioner.

Billiga ägglossningstest

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 13

Det finns 10 kommentarer till denna artikel

  Men vad är det med er? Alla vet väl att det är farligt att röka både för ett ev. barn och för er själva, eller hur? Det är väl bara att sluta rakt av om man verkligen bryr sig om sin graviditet? Det gjorde jag iaf, och jag rökte 20 cigg om dagen innan jag bestämde mig för att jag ville bli gravid.

  Nej sluta med bortförklaringar och substitut, det är bara att lägga ner. Visa lite självdisiplin så kommer både ni och bebis må bättre.

  Jag har vänner som både rökte och snusade under sina graviditeter, det hände ingenting. Jag har vänner som har varit pinnsmala, men ändå blivit gravida. Och jag har vänner som dricker kaffe innan, under tiden och efter.. Inte heller varit något problem. Nu vet jag inte om dom kanske var ett undantag, att det inte hände just dem, men det är faktiskt många av mina vänner som håller på med det där och har fått friska och fina barn!

  Vill man veta vad man inte ska göra, så skall man nog inte läsa på nätet. Här skriver dem flesta vad som helst, tex vad dom har hört!

  Fast jag undrar en sak, ska man verkligen sluta helt med snusandet och rökandet när man blir gravid? Tar inte kroppen skada av att man slutar med något, som man verkligen är beroende av? Att det blir som en chock för kroppen?

  Förtydliga gärna vilka läkare det är som rekommenderar att sluta helt med kaffet vid en planerad graviditet. Skulle öht gärna se lite referenser och även resultat från vetenskapliga studier som styrker de punkter om tas upp. På viket sätt motverkas svullnader av att dricka massa vatten? Svullnad brukar väl vara ansamling av vatten? Håller med kommentar nr 1 och 5 om det här med undervikt.

  A

  Hej, jag är en tjej som försöker bli gravid men röker.. Jag undrar då om jag lägger av med ciggen, hur mycket mina chanser ökar? och hur lång tid det tar tills "allt återställs" och jag blir med bebis?

  Nikotinet påverkar också ev bebis tex blir "nikotinbebisar" ofta underviktiga därför är det viktigt att inta använda snus cigaretter eller nikotintuggummin under graviditeten. Man kan även se att fostretshjärtrytm ökar.
  Hej! Jag har slutat röka men just för att kunna göra det börjat snusa, blir lite nervös när det står att man inte ska snusa heller. Vore hjälpsamt med lite mer info kring exakt hur skadligt det är (och varför) och hur mycket som är okej att snusa (om det kan tänkas vara okej...) om man inte kan vara helt utan nikotin. Sen tycker jag också att ni ska nämna undervikt, och även om undervikt minskar chanserna för graviditet även om man har regelbunden mens.
  Snow09

  0 Snow09

  Det där med kaffet kan nog stämma ... jag drog ner på kaffet sen slutade jag helt och nu har min mens kommit igång ordentligt efter p-piller stopp men jag har lite svårare att låta bli chokladen ;)
  Gäller samma för mannen? Är det bra om han också drar ner på kaffe, alkohol osv?
  Hade varit intressant att veta vad som gäller vid passiv rökning, dvs när man sitter i busskuren tex och någon bolmar på som bara den jämte en utan att fråga om det är okej... tex..
  Hej! Varför nämner ni inte undervikt som ett potentiellt fertilitetsproblem under punkt fyra!?

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.