Mer i kategorin Bli gravid

Öka din fertilitet - bästa tipsen

Under en graviditet ställs extra krav och påfrestningar på kroppen. För att se till att kroppen är redo för ett foster har naturen anpassat så att störningar och brister gör det svårare att bli gravid.

Även om det är svårt att alltid kontrollera och påverka sina vanor så finns det enkla saker som man kan tänka på och göra för att förbättra sina chanser att bli mamma.

Dessa råd kan verka självklara, men om du planerar att bli gravid så är det bra att ta dem på allvar.

1. Sluta helt med alkohol. Överdrivet intag av alkohol påverkar din fertilitet negativt. Exakt hur mycket man kan dricka utan att fertiliteten påverkas är inte känt, men överkonsumtion av alkohol kan leda till tidigt missfall. Ett glas vin, en starköl eller en shot per vecka är maximala intaget om du kan inte sluta helt.

2. Sluta röka (och snusa). Gifterna i cigaretterna kan påverka mognaden av dina ägg och din ägglossningsfrekvens. Cigaretter kan också sänka kvaliteten och antalet ägg. Ägg som utsatts för nicotin löper större risk för defekter i kromosomerna. Om din partner röker så få honom att sluta också, eftersom nikotinet påverkar även hans spermier.

3. Dra ner på koffeinet. Stort intag av koffein (5-6 koppar kaffe om dagen) ökar risken för missfall eller fosterdöd och minskar definitivt dina chanser att bli gravid. Glöm inte att choklad, cola och te också innehåller koffein. Läkarna rekomenderar att sluta helt med kaffet vid planerad graviditet.

4. Kontrollera din vikt. Övervikt och fetma minskar chanserna att bli gravid, eftersom ägglossningarna blir glesa eller uteblir helt. Samtidigt ökar övervikt riskerna för komplikationer under graviditeten - graviditetsdiabetes, proppbildningar och högt blodtryck. Många små måltider under dagen minskar risken för övervikt, samtidigt som du får i dig alla näringsämnen som ditt framtida barn behöver.

5. Drick massor av vatten. Vatten behövs för att göra sig av med gifter och rest produkter och för att transportera mineraler och näringsämnen i kroppen. Om du dricker åtta glas vatten dagligen motverkar du uttorkning och muskelkramp, svullnader och urinvägsinfektioner.

Billiga ägglossningstest

Det finns 10 kommentarer till denna artikel