Mer i kategorin Gravid |

Missfall

Missfall är ett laddat ämne som är förknippat med mycket oro, sorg och funderingar. För dem som drabbas så är det ofta en obegriplig förlust där den spontana reaktionen blir att klandra sig själv. Många oroar sig också mycket för att drabbas av ett missfall om graviditeten är önskad, och kanske till och med starkt efterlängtad. I den här artikeln försöker vi reda ut några begrepp runt missfall, eller spontan abort som det kallas inom sjukvården.

den totala missfallsrisken för alla graviditeter är mellan 12 och 15%

Hur vanligt är det?

Det är mycket svårt att verta med säkerhet hur vanligt det är med tidiga missfall, eftersom undersökningar visar att många sker redan innan kvinnan vet att hon är gravid, och dessa kommer sådeles inte till kännedom. Det finns siffror som anger att 10-35% [1, 2, 3] av alla kända graviditeter slutar med missfall, eller spontan abort, och att 80% av dessa sker under de 12 första graviditetsveckorna [1]. Har man väl konstaterat att embryot har ett hjärtljud omkring graviditetsvecka 6 så minskar risken för missfall avsevärt.

Enligt en nyligen publicerad studie i tidskriften Journal of Obstetrics and Gynecology så är risken för missfall efter genomgånget ultraljud där embryot visat sig livsdugligt och en i övrigt symptomfri graviditet så låg som 1.6%. Samma studie anger den totala missfallsrisken för samtliga graviditeter till mellan 12 och 15% [1].

Risken för missfall ökar med moderns ålder och man har sett att risken är dubbelt så stor för hos fyrtioåriga kvinnor som hos tjugoåriga [1, 3]. Missfall som sker efter graviditetsvecka 16 kallas för sena missfall.

Tidiga missfall beror till övervägande del på kromosomskador

Orsaker?

Tidiga missfall (innan graviditetsvecka 12) beror till övervägande del på kromosomskador som är så allvarliga att fostret inte är livsdugligt, och kan sådeles ses som en naturlig mekanism som förhindrar att gravt skadade foster växer och utvecklas.

Orsaker till spontana aborter inkluderar

Symptom

Tidiga missfall visar sig ofta genom en blödning, som kan variera från ett par droppar till rikligt med blod, samt smärta som kan vara krampande eller menstruationsliknande. Vid missfallet drar livmodern ihop sig och det kan ge smärtor i rygg och nedre del av magen.

Det är dock mycket viktigt att påpeka att molande smärtor i nedre delen av buken är ett naturligt och ofarligt symptom som kommer av att livmodern växer och utvidgas. Inte heller en blödning är något säkert tecken på missfall, särskilt inte om den är begränsad till några droppar och är ljus i färgen. 1 av 4 kvinnor upplever någon form av blödning under den tidiga graviditeten, varav hälften inte leder till missfall [3].

Vad kan man göra?

I de flesta fall kan man inte göra mycket för att förhindra ett missfall, vilket gäller särskilt om missfallet beror på en kromosomskada, eller någon annan fysiologisk avvikelse. Det är viktigt att komma ihåg så att man inte tar på sig skulden och anklagar sig själv för något man ändå inte kunde påverka.

Däremot bör man avstå från alkohol, rökning och droger då dessa kan öka risken för missfall. Vidare kan vissa läkemedel öka risken för missfall. Prata med din läkare om detta.

Man ska också undvika att utsätta sig för gifter och kemikalier så som bly, bensen, formaldehyd och radioaktiv strålning.

Om man på sjukhus har konstaterat pågående missfall får man oftast åka hem och vänta ut det hela hemma

Vad gör sjukvården?

Om man på sjukhus har konstaterat pågående missfall får man oftast åka hem och vänta ut det hela hemma. Om missfallet sker tidigt i graviditeten (innan vecka åtta) så klarar livmodern vanligen att tömma sig helt, men vid senare missfall så kan förloppet bli utdraget och/eller icke komplett. Då genomgår man en skrapning under narkos där man avlägsnar slem- och fosterhinnor för att minska risken för infektioner och blödningar och för att påskynda kroppens återhämtning.

Efter missfall eller skrapning är det normalt att blöda i cirka två veckor, men om blödningen tilltar och/eller du känner dig svag så skall du söka akutvård omgående. Dessutom ska du vara uppmärksam och omgående söka vård om du har något av följande symptom:

Dessa symptom kan tyda på en infektion som snarast måste behandlas för att inte riskera framtida men.

För övrigt behövs ingen speciell vård efter ett missfall. Tag hand om dig själv, tag det lugn och lyssna på din kropp och ge dig själv tid att bearbeta det som har hänt.

Reaktionen

Reaktionen på en ofrivillig abort, eller ett missfall täcker hela spektrat av känslor, från lättnad till djup sorg och depression. Det finns inga "felaktiga" känslor omkring ett missfall. Tillåt dig själv att bearbeta dina känslor och känn framför allt inga skuldkänslor för det som inträffat, missfallet var ändå med största sannolikhet utanför din (eller någon annans) förmåga att förhindra. Sök stöd hos din partner eller dina närmaste.

Generellt blir reaktionen starkare och svårare ju senare i graviditeten missfallet sker. Om man som person är benägen att hemfalla åt grubblerier och depression kan ett missfall utlösa detta. Forskning har visat att personligt stöd och samtal är den effektivaste sättet att komma över en svår upplevelse som missfall kan vara, så sök stöd hos vänner, familj och vårdpersonal [2].

Läs mer om missfall på BliMamma.se

Referenser

 1. Babycenter
 2. Growing people
 3. Vårdguiden

Rekommenderat

Prematur – är det farligt för mitt barn att komma ut?

Prematur – är det farligt för mitt barn att komma ut?

Många gravida mammor kommer till sjukhus med viss sjukdom eller med förtidsvärkar och få höra att de ska få prematura barn. Största del av de mammor kommer att klara sig och uppnå fullgången tid, men i sex procent av fallen så kommer barnet innan fullgången tid.  Varför blir det så? ... 6

Det finns 18 kommentarer till denna artikel

  HEJ !

   

  Jag har haft 2 missfall  min sista missfall jag hade är för 2 månader sens dess har jag försökt att bli gravid men mensen kom men min fråga är är det mensen eller är det missfall eftersom jag har haft unt i ruggen  magen  blöder lite mer än de vanliga fallet och har mörk röd förg på blodet ? är det misss fall eller?  :S :(

  Jag har fått 6 mf och har pcos, vi har två i frysen, men min sambo orkar inte mer,

  Jag önskar ingen dessa problem, men jag ska försöka leva livet iallafall.

  Men efter 6 missfall, och lätt för att bli gravid, så känner man att nu ger man upp hoppet, när allt annat ser bra ut och de hittar ingenting.

  suck.

  ana-s

  5 ana-s

  Till er som har haft missfall., och nu är gravida igen; jag känner igen er oro så väl, men misströsta inte! Jag har haft 3 missfall, och nu har jag en livlig son på 1 år.  Det finns hopp, det behöver inte bli mf igen, bara för att det har blivit det förut. Den oerhörda saknaden och sorgen man känner blir lättare med tiden, även fast det inte känns så nu, och just nu är det ingen tröst, men det blir bättre, och ni kommer att få fullgångna graviditeter. vill bara säga det! styrkekramar till er! <3

  Hej Jag fick missfall i november förra året. Jag var i vecka 16, men läkaren sa att fostret nog var mycket yngre när det dog. För mig var en av de största sakerna att jag kände mig så ensam. På bara några timmar gick jag från att vara två till att bara vara en. Jag är utbildad biolog och vet hur mycket som ska gå rätt för att det ska bildas ett barn, men ingen kunskap i världen kunde trösta mig. Jag kan fortfarande inte säga missfall, när jag pratar om det säger jag bara "det som hände". Det gör för ont att säga ordet. Man säger ju att båda i paret är gravida, och nog var min fästman också ledsen, men egentlugen är det bara kvinnan som är gravid. Det var i min kropp barnet levde och det var i min kropp barnet dog. Det var inte han som grät varje gång vi hade sex när ägglossningen kom igång igen. Det är inte i hans ögon det sticker så fort man ser en gravid kvinna. Nu är jag gravid i vecka 6. Jag vet att man inte ska gå och oroa sig, men det bara oroar mig mer. Jag försöker att inte tänka negativt, men jag vet ju att det kan ta slut när som helst Jag försöker att tänka på annat tills dess att jag sett bebisen och hört det där första skriket..
  Har fått veta att jag är gravid igen i vecka 5 efter att ha genomgått ett missfall. Är så glad men oroar mig hela tiden för att de ska bli ett missfall igen. Å tiden går så sakta. Mår inte ens illa än så känns som sist då de blev missfall :-(.

  Under min resa i USA fick jag reda på att jag var gravid i femte veckan. Blev så otroligt glad för jag och min man har pratat om att försöka börja skaffa barn nu. Men en vecka efter den glada nyheten så började det blöda, det var först brunaktigt blod senare färskt blod som även kom i klumpar. Hoppas verkligen inte det är missfall för har gått hela semestern och sett fram emot detta. Har garderat mig med några test för säkerhets skull för att veta säkert efter det slutat blöda om det fortfarande finns något eller inte, för verkar inte som jag kan göra något annat än att vänta. Känns hemskt!

  Hej jag fick missfall i vecka 6 det började med en brun flytning som övergick till färskt blod och klumpar. Jag blev väldigt chockad och ledsen.jag gjorde abort för ett halv år sen och sen satte jag in en p stav som jag hade inne i 4 månader efter det ahr jag haft oregelbunden mens och blev gravid i början av mars. Kan detta påverkat mitt missfall? Ska man kanske be om hormoner som sätter igång en regelbunden mens så man kan försöka bli gravid igen?
  Hej jag fick missfall i vecka 6 det började med en brun flytning som övergick till färskt blod och klumpar. Jag blev väldigt chockad och ledsen.jag gjorde abort för ett halv år sen och sen satte jag in en p stav som jag hade inne i 4 månader efter det ahr jag haft oregelbunden mens och blev gravid i början av mars. Kan detta påverkat mitt missfall? Ska man kanske be om hormoner som sätter igång en regelbunden mens så man kan försöka bli gravid igen?

  lh

  jag är 15 och är/var gravid.  det började blöda ganska mycket igår och det måste väll vara missfall? jag stannade hemma idag och det ringde från sjukhuset, dom skulle göra könssjukdoms test så vi skulle bestämma tid, och nu ska jag ditt imon, jag bara undrar vad dom kommer göra? tacksam för svar!

  Jag är 13 år och antagligen gravid eftersom har blivit sjukt trött och äter galet mycket och har andra graviditetssymptom.. Min mage blev ganska "uppsvälld" på bara 2 veckor.. Så det såg ut som att jag var gravid, men ja skulle testa mig om 2veckor då jag skulle få min mens.. Men nu idag fick jag lite knytningar i magen och ont i ryggen och blöddr lite fast jag ska ha mens om 2veckor? Är detta ett missfall?;(

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.