Mer i kategorin Bli gravid |

Preventivmedelsappen Natural Cycles ifrågasätts

Natural Cycles är en app som utger sig att vara en säker och biverkningsfri metod för naturlig familjeplanering. Själva appen bygger på en formel som med hjälp av basaltemperatur och personlig ägglossningshistorik identifierar "säkra" och "osäkra" dagar, eller fertila och icke-fertila dagar. Natural Cycles själva hävdar att vid perfekt användning, d.v.s. om man använder appen varje dag och följer instruktionerna till punkt och pricka, mäter på rätt sätt och så vidare, så är tillförlitligheten 99%. Detta innebär att en kvinna av hundra blir oavsiktlig gravid under det första året de använder metoden. Vid realistisk användning anger Natural Cycles tillförlitligheten till 93%, d.v.s. risken för oavsiktlig graviditet är 7 på 100 under det första året.

Jämförelsevis kan sägas att p-piller har en tillförlitlighet på c:a 91%.

Appen och företaget har dock hamnat i blåsväder och fram till april 2018 hade 108 anmälningar kommit in till Läkemedelsverket. Det stora antalet har fått Läkemedelsverket inleda en undersökning. Myndigheten ska analysera om antalet oönskade graviditeter motsvarar uppgifterna i de studier som gjordes innan Natural Cycles lanserades. Resultat från undersökningen väntas bli klar någon under hösten 2018.

En av delägarna i företaget Natural Cycles, Isabella "Blondin-bella" Löwengrip har tidigare uttalat sig i Aftonbladet och sagt att "Så fort du måste ta något regelbundet finns det de som slarvar" om hur kvinnor använder sig av appen.

Natural Cycles har fått utstå mycket kritik från såväl läkare  och gynekologer som från barnmorskor.

Vi på BliMamma följer turerna runt appen och får säkert anledning att återkomma med mer nyheter.

Har du erfarenheter av Natural Cycles? Vi är nyfikna på att höra din berättlse! Skriv en kommertar här nedan eller skicka oss ett mail!

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 13

Det finns 2 kommentarer till denna artikel

    Jag är en av de som gravid pga denna "säkra" metod, men det gick bra ändå. Tror dock inte dessa 93% stämmer och variationen lär vara större än så. Ska tilläggas att jag följde allt till punkt och pricka.

    Mvh Hannah från http://deffa.nu

    Jag är en av de som gravid pga denna "säkra" metod, men det gick bra ändå. Tror dock inte dessa 93% stämmer och variationen lär vara större än så. Ska tilläggas att jag följde allt till punkt och pricka.

    Mvh Hannah från http://deffa.nu

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.