Mer i kategorin Bli gravid |

När får vi ett manligt p-piller?

Preventivmedelsindustrin kan stå inför en revolution efter ett antal genombrott i forskningen kring manliga preventivmedel.

Det finns för närvarande bara två rekommenderade preventivmedel för män - jämfört med hela 13 för kvinnor - men nu kan det snart bli ändring på detta förhållande.

Ett manligt p-piller kan, om man är optimisktisk, vara så lite som fem år bort tack vare nya banbrytande resultat. BliMamma tittar på vad som händer i forskningsfronten.

Paralyserade spermier

2016 meddelade forskare vid Universitetet i Wolverhampton att de hade upptäckt ett ämne (en s.k. peptid) som  reducerar spermiernas rörelseförmåga, vilket innebär att de inte kan nå livmodern för att befrukta ägget och resultera i en graviditet. Preparatet ska enligt forskarna själva kunna tas några minuter innan samlaget, och effekten kan vara upp till några dagar.

Om tester på levande djur och så småningom människor faller väl ut skulle kunna resultera i ett helt nytt manligt preventivmedel i bästa fall så tidigt som 2021.

Injektion i testiklarna

Forskare i Berkely, USA har utvecklat en polymer som de kallar för Vasalgel .

Vasalgel är ett icke-hormonellt preparat som injiceras i spermieledarna där det bildar ett effektivt blockage och hindrar spermierna. Effekten är samma som vid en vasektomi, men ingreppet är betydligt mindre, men också reversibelt. Genom en andra injektion kan polymeren "spolas bort" och spermiefunktionen snabbt återställas, oavsett om det är flera år efter första injektionen.

Vasalgel är ett initiativ som bygger på en Indisk innovation som kallas för RISUG (reversible inhibition of sperm under guidance),  och syftar till att göra denna internationellt tillgänglig. Gemensamt för både Vasalgel och RISUG är dock svårigheter att  hitta finansiering för att kunna genomföra kliniska studier - manligt preventivmedel ses av de stora läkemedelsjättarna nämligen som ganska dåligt för affärerna. Försäljningen av kvinnliga p-piller och kondomer omsätter årligen enorma belopp, och man vill inte gärna riskera att förlora dessa intäkter till en förhållandevis billig engångsbehandling.

Pilgift

Ytterligare en lovande teknologi som utvecklas på Minnesotas universitet bygger på ett gift som utvinns av en afrikansk växt, och som sedan urminnes tider använts av jägare som doppas pilspetsarna i giftet, som heter Ouabain.

Liksom med de andra initiativen så måste man genomgå kostsamma kliniska studier innan en eventuell produkt kan komma ut på marknaden, och här kan man börja ana en röd tråd. Det är nämligen så att inget läkemedelsbolag har visat intresse för  Minnesota-forskarnas upptäckt, eftersom den allmäna uppfattningen i industrin är att det inte finns några pengar att tjäna på manliga preventivmedel.

Hormonbaserade preparat

Forskare på WHO i Geneve har utvecklat ett hormonbaserat preparat, en långtidsverkande form av progestogen, som man vid en studie fann vara 96% effektivt. Preparatet påverkar hypofysen och minskar antalet spermier. Dock fann man betydande biverkningar (320 deltagande män rapporterade nästan 1500 olika biverkningar) i form av depression, humörstörningar och muskelsmärta. Innan man har kommit tillrätta med biverkningarna behövs mer forskning och det är osäkert hur lång tid det kan ta innan man har en produkt på marknaden.

När kan min partner hämta ut sitt nya preventivmedel?

Nu kanske du undrar när kommer äntligen den manliga motsvarigheten till p-pillret? Vår gissning är att det nog dröjer ett tag till, av den enkla anledningen att intresset i läkemedelsindustrin är mycket svalt. Det finns helt enkelt för mycket pengar att tjäna på existerande preventivmedel, och om detta ska ändras måste det komma ett preventivmedel för män med lönsamhet som kan fullt ut kan ersätta de förlorade inkomsterna från kvinnliga preventivmedel.

Enkelt uttryckt, billigt är inte bra.

Rekommenderat

Sola under graviditeten?

Sola under graviditeten?

Nu när det är sommar så vill man ju ut och njuta i solen, och kanske sola och skaffa sig lite färg, men hur är det under graviditeten, är det farligt för fostret eller för dig att sola under gravditeten? Frågetecknen är många, men i denna artikel försöker vi reda ... 20

Det finns 1 kommentarer till denna artikel

    We have a site for sports games. You must be interested. football betting odds

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.