Mer i kategorin Bli gravid

När kan jag testa om jag är gravid?

Du är säkert nyfiken på om du är gravid eller inte och kan inte vänta på att få göra ett graviditetstest. Men hur snart kan du testa dig och ändå få ett pålitigt resultat?

Svaret är att det skiljer en hel del mellan olika typer av tester, och här försöker vi reda ut begreppen en smula.

Känsliga graviditetstest

Det finns graviditetstest som är extra känsliga och kan detektera hormonet hCG redan 5-12 dagar efter befruktningen, eller c:a 7 dagar innan beräknad icke-mens (BIM). RFSU tillverkar till exempel ett sådant test, och det har ungefär 50% tillförlitlighet vid BIM -7 dagar. Efter ett par dagar har tillförlitligheten ökat till 80%.

Det är typiskt för extra känsliga tester att tillförlitligheten riktigt tidigt är ganska låg, men ju närmare BIM man kommer desto mer kan man lita på testresultatet.

Normala graviditetstest

De allra flesta graviditetstester kan detektera hCG hos en gravid kvinna från dagen för beräknad icke-mens med >98% tillförlitlighet. Detta gäller dock om man provar morgonurin och om man inte har druckit mycket så att urinen är utspädd.

Vissa individulla variationer verkar också förekomma, men 1-4 dagar efter BIM har graviditetstest av god kvalitet en tillförlitlighet på >99%.

Tänk dock på att vissa typer av fertilitetsbehandlingar kan ge falskt positiva resultat - konsultera med din läkare om du är tveksam.

Det finns 7 kommentarer till denna artikel