Mer i kategorin Bli gravid |

När kan jag testa om jag är gravid?

Du är säkert nyfiken på om du är gravid eller inte och kan inte vänta på att få göra ett graviditetstest. Men hur snart kan du testa dig och ändå få ett pålitigt resultat?

Svaret är att det skiljer en hel del mellan olika typer av tester, och här försöker vi reda ut begreppen en smula.

Känsliga graviditetstest

Det finns graviditetstest som är extra känsliga och kan detektera hormonet hCG redan 5-12 dagar efter befruktningen, eller c:a 7 dagar innan beräknad icke-mens (BIM). RFSU tillverkar till exempel ett sådant test, och det har ungefär 50% tillförlitlighet vid BIM -7 dagar. Efter ett par dagar har tillförlitligheten ökat till 80%.

Det är typiskt för extra känsliga tester att tillförlitligheten riktigt tidigt är ganska låg, men ju närmare BIM man kommer desto mer kan man lita på testresultatet.

Normala graviditetstest

De allra flesta graviditetstester kan detektera hCG hos en gravid kvinna från dagen för beräknad icke-mens med >98% tillförlitlighet. Detta gäller dock om man provar morgonurin och om man inte har druckit mycket så att urinen är utspädd.

Vissa individulla variationer verkar också förekomma, men 1-4 dagar efter BIM har graviditetstest av god kvalitet en tillförlitlighet på >99%.

Tänk dock på att vissa typer av fertilitetsbehandlingar kan ge falskt positiva resultat - konsultera med din läkare om du är tveksam.

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 13

Det finns 7 kommentarer till denna artikel

  Jag är sen med mensen runt 4-5 dagar, då borde jag väll kunna ta ett test? 

   

  jag väntar in ett test att ta ägget befrktades förra torsdagen 12 dagar sedan är det bara 50% chans då?

  Hur tidigt har ni fått positivt på testen? Vilka tester har ni då använt? Jag har Clear Blue Digital med veckoindikator och har BIM om 4dagar. Om jag väntar till BIM, hur stor är risken att det visar negativt OM jag skulle vara gravid? Är så rädd att bli besviken..  Och kan testet visa positivt trots att man INTE är gravid? Har inte gjort någon behandling utan det "slarvades" då jag i efterhand räknat ut att jag troligtvis hade ÄL. Hjälp mig reda ut vad som är realistiskt eller ej!

  admin

  7 admin

  Med 6 positiva test kan du nog vara säker på att du är gravid. Grattis!! :)

  Jag har gjort 6 test och alla visar positivt, kan det vara något fel ändå?
  Är så lycklig, väntat så länge!!

  120822

  2 120822

  2-3 betyder att det var 2-3 veckor sedan du blev befruktad, alltså är du i graviditetsvecka 4-5

  tog ett test igår morse visade 2-3 vad betyder det egentligen? 

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.