Mer i kategorin Babyns första år |

Den nyfödda bebisen

Den nyfödda bebisenGrattis till er nya familjemedlem! Att ta hand om en nyfödd liten bebis kan i början verka svårt och överväldigande, särskilt om det är ert första barn, men ni kommer att lära känna er bebis på nolltid. Att bli förälder och att växa in i den nya rollen kan ta lite tid och kan ibland bli frusterande, men glöm inte att ta hjälp av vänner och familj under de första veckorna.

Nyfödda spädbarn har i allmänhet sex olika tillstånd som den växlar mellan under dygnet: djup sömn, ytlig sömn, dåsig, vaken och alert, vaken och kinkig, samt skrikande/gråtande. Det är viktigt att du lär dig vara uppmärksam och känna igen dessa olika tillstånd för att bättre kunna tillgodose dess behov och trösta på bästa sätt.

Så här små bebisar tycker bäst om att titta på ansikten. De kan inte se så långt och inte urskilja färger så bra. Förutom mänskliga ansikten tycker de om att titta på mönster med starka färger, speglar och föremål som är röda, svarta eller vita. De kommer att stirra på föremål och försöka fixera dem, men kan ännu inte sträcka sig efter dem för att ta tag i dem. Din bebis uppskattar och känner trygghet när du håller den intill dig, gungar den och pratar mjukt och lugnande med den. Det är viktigt att hantera spädbarnet varsamt och att alltid stödja huvudet eftersom nacken ännu är alltför svag att bära upp det. Du kan hjälpa bebisen att utveckla muskulaturen genom att placerad den på magen några gånger per dag medan den är vaken.

Din nyfödda kommer att gråta och skrika en hel del den här tiden. Bebisar skriker av många olika anledningar. Just nu är det det viktigaste sättet den har för att uttrycka känslor och att kommunicera. Bebisen skriker för att något av dess behov inte har tillgodosetts, det kan vara för att han/hon är hungrig, trött, varm/kall, har ont, är överstimulerad och många andra anledningar. Det dröjer inte länge innan du lär dig att tolka bebisens skrik och trösta och ta hand om den på bästa sätt. Ibland kan en bebis skrika utan uppenbar anledning och oavsett vad man gör så kan man inte trösta den. Då kan det vara en god ide att varsamt lägga bebisen i dess säng och gå ut ur rummet en liten stund för att komma tillbaka efter några minuter och se till att allt är bra. Viktigast är att absolut inte ta ut sin frustration på bebisen.

Så här små barn sover bäst i sin egen vagga eller spjälsäng och alltid på rygg. Undvik att placera mjuka kuddar och mjukisdjur i bebisens säng då dessa kan öka risken för kvävning. En nyfödd bebis sover ungefär 15-17 timmar om dygnet, men vaknar med 2-3 timmars mellanrum för att äta. En del bebisar börjar redan nu utveckla en dygnsrytm, men det kan också dröja länge än innan du ser något mönster.

Mat är det viktigaste i den lilla bebisens liv. Den har en mycket liten mage och kan därför inte äta så mycket. I gengäld kommer han/hon att vilja äta ofta, vanligen var 2-3 timme. Om du ammar din bebis kan det ta ett par veckor innan du kommit in rutinen, men ta det lungt, det kommer! Om du stöter på problem är det viktigt att inte känna skuldkänslor - du är inte en sämre mamma för det. Det finns hjälp att få. Kontakta din BVC. Du kan också läsa mer om aming och mat här.

Den fysiska utvecklingen

Den mentala utvecklingen

Den känslomässiga utvecklingen

Lämpliga leksaker

Skallror, mobiler, bebisgym, speglar (okrossbara), mjukisdjur, musikleksaker, leksaker med ljus, gungor

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 12

Det finns 0 kommentarer till denna artikel

    Skriv en kommentar


    För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

    Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.