Mer i kategorin Nyheter |

Bilbarnstol och babyskydd: nytt eller begagnat?

Att köpa babyskydd och bilbarnstol är något som man som förälder kanske inte reflekterar över; vad kan vara viktigare än att skydda sitt barn i bilen? Och visst är det viktigt. Alla undersökningar pekar otvetydigt på hur viktigt det är att barn sitter fastspända på ett säkert sätt i bilen, vilket i princip innebär bakåtvänt så länge som möjligt! Att åka bakåtvänt är hela fem gånger säkrare än att åka framåtvänt.

Ett babyskydd eller en bilbarnstol kan kosta allt mellan 300 och 6000 kr, vilket kan innebära en betydande belastning på barnfamiljers ekonomi, i synnerhet som man behöver köpa i de flesta fall minst tre olika stolar allteftersom barnet växer.

En annan aspekt som allt fler väger in är konsumtionsaspekten och den omfattning vi köper nya (och slänger begagnade) produkter. Det kan kännas onödigt att slänga en stol i bra skick, eller att köpa nya

produkter när det finns gott om begagnade.

Kan man med gott samvete sälja sin använda bilbarnstol? Är det okej att köpa en begagnad stol på t.ex. Blocket? Vanliga argument som anförs mot gamla/begagnade bilbarnstolar är bland annat

NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) anger på sin sida 5-7 år för babyskydd och 10 år för bilbarnstolar som rekommenderad maximal produktålder. Vi skrev till NTF för att fråga om vilka underlag man baserar dessa rekommendationer och vi fick som svar  att man just nu arbetar med att ta fram nya rekommendationer tillsammans med SIS (Svenska institutet för standarder), experter från VTI:s krocksäkerhetslaboratorium (Statens väg- och transportforskningsinstitut) och andra aktörer i branschen. Detta eftersom den nuvarande rekommendationen delvis bygger på gamla studier om plastens åldersförändringar och där mycket troligen skett inom material och produktutveckling.

NTF skriver vidare att den kortare livslängden för babyskydd beror på hur de används; att de frekvent sätts in i och tas ut ur bilen, sätts på barnvagnschassi eller kundvagnar - helt enkelt mer slitage. Dessutom betonar de vikten av en bekräftad historik, d.v.s. att stolen inte varit utsatt för en krock.

Vi skrev även till några olika tillverkare under föreställning av att vara konsumenter i valet och kvalet att köpa en fem år begagnad bilbarnstol:

Vi ska köpa en bilbarnstol till vår dotter och har hittat en fin stol ([märke], osäker på modell) som passar oss. Enligt säljaren så är stolen inköpt i butik 2014, så stolen är alltså c:a 5 år gammal.

Rekommenderar ni att man köper [märke] begagnade bilbarnstolar eller bör vi köpa en ny?

BeSafe svarade (efter bara 30 minuter):

Vi rekommenderar aldrig att man köper en begagnad bilbarnstol då man inte med ögat kan se om den tex varit med i en krock eller något.

Maxi-Cosi svarade ganska utförligt, på engelska (efter c:a ett dygn):

We develop our car seats for an intensive use of approximately 10 years. However car seats don’t expire and the lifetime is dependent on the real use of a car seat. Car seats involved in an accident should be replaced immediately. We advise to never use a car seat whose history is unknown since it could have been involved in an accident, or have some broken, torn or missing parts. [...] 

Maxi-Cosi har alltså 10 år som riktmärke för sina bilbarnstolar, även om de också inflikar att livstiden beror på hur stolen används. Bilbarnstolar som varit inblandade i krock skall omedelbart kasseras och av samma anledning rekommenderar de inte att man köper en begagnad stol vars historik är okänd.

Sammanfattningsvis kan man säga att det finns goda skäl att vara uppmärksam när man köper begagnad bilbarnstol, och den kanske främsta risken är att stolen varit krockad eller på annats sätt skadats på ett sätt som inte enkelt kan upptäckas. Det är viktigt att också bedöma stolens skick; Fungerar alla spännen och bälten som de skall? Saknas det delar? Är alla etiketter och anvisningar läsbara? Finns det instruktionsbok? Det verkar också sannolikt att problemet med åldrande av plast och andra material är av mindre vikt - en välskött bilbarnstol kan i princip hålla längre än tio år, men ett definitivt svar på detta får vi när NTF:s nya rekommendationer, vilka beräknas publiceras våren 2020.

Not: Britax och Axkid har vid denna artikels publikation ännu inte svarat.

 

Rekommenderat

Fostrets hjärtfrekvens  - när kan man höra bebisens hjärta?

Fostrets hjärtfrekvens - när kan man höra bebisens hjärta?

Fostrets hjärta börjar slå under den femte graviditetsveckan. I början slår hjärtat med 80-85 slag i minuten, men fram till gravititetsvecka nio så ökar hjärtfrekvensen med c:a tre per dag, och i den nionde graviditetsveckan kommer fostrets hjärtfrekvens ligga mellan 155-195 slag i minuten. Många som hör fostrets hjärtljud tycker ... 38

Det finns 0 kommentarer till denna artikel

    Skriv en kommentar


    För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

    Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.