Mer i kategorin Babyns första år |

Bebisen är 10 månader gammal

baby 10 månaderDet enda saktar ner den här månaden är babyns tillväxttakt, och följaktligen den enorma aptiten på mat. Det är kanske lika bra, eftersom barn i den här åldern mycket hellre är på upptäcktsfärd än att sitta stilla i en babystol för att bli matade.

Som alla sanna upptäckare så är babyn fast besluten att nå tidigare oupptäckta områden, även de som innebär en del klättring. Tyvärr som utvecklas förmågan att klättra upp på saker långt tidigare än förmågan att klättra ner, så håll ett öga på henne.

Babyn förstår vad nej betyder vid det här laget, vilket gör att hon  nu kan testa dina gränser på allvar.

Minnet förbättras, och rädslorna (som går hand i hand med de kognitiva förmågorna) blir fler. Kanske blir hon rädd för dammsugaren till exempel, så att ni blir tvungna att dammsuga medan hon sover.

Utveckling

Alla barn utvecklas i sin egen takt. Om du tycker att ditt barn verkar vara efter i utvecklingen på någon eller några saker så är det inget att oroa sig för, utan det är helt normalt! Förmodligen är hon tidig med vissa saker och kanske lite senare med andra, men i slutändan så kommer hon att utveckla alla färdigheter.

Vissa utvecklingssteg, som till exempel att krypa, kan komma senare om babyn inte spenderat så mycket tid liggande på magen, medan vissa bebisar helt hoppar över detta utvecklingssteg. Läs mer i artikeln "Varför kryper inte min bebis?".

Tveka dock inte att ta upp era funderingar vid nästa BVC-besök. Föräldrar är känner sitt barn bättre och har oändligt mycket mer tid att observera än någon barnsköterska eller läkare, så era observationer är det mest värdefulla ni kan ta med till kontrollerna.

Tänk också på att prematura bebisar i allmänhet når milstolpar i utvecklingen lite senare än sina fullgångna kompisar, och ligger ofta mer i takt med sin justerade ålder.

Din baby bör kunna...

Din baby kan förmodligen…

Din baby kan möjligen…

Din baby kanske till och med kan…

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 13

Det finns 0 kommentarer till denna artikel

    Skriv en kommentar


    För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

    Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.