Mer i kategorin Babyns första år |

Bebisen är 7 månader gammal

Bebisen är 7 månader gammalDin bebis bli nu alltmer intresserad av att leka och kan roa sig på egen hand under kortare perioder. Uppmuntra honom att leka genom att se till att han har stimulerande och intressanta leksaker att leka med. Din kan till exempel uppskatta en gå stol eller en hoppgunga. Dessa leksaker hjälper till att utveckla koordination och muskler vilket är nyttigt även om det inte finns några direkta belägg för att de påskyndar bebisens förmåga att gå själv.

En del bebisar börjar krypa vid den här åldern. När han börjar gunga fram och tillbaka på händer och knän kan du vara säker på att han snart sätter av. Vissa bebisar kryper dock aldrig utan börjar istället att gå direkt. För att stimulera din bebis att börja krypa kan du prova att placera någon favoritleksak utom räckhåll framför honom, och glöm inte att berömma honom för hans försök och framsteg. Blir han frusterad och arg så kan det vara ide att ta en paus.

Din bebis lär sig nya ljud hela tiden och du kan räkna med att hon kan prata mycket mer nu. Lyssna på henne och repetera hennes ord. Peka på föremål och berätta vad de heter. Använd namnet på personer som ni stöter på. Hon gillar att göra ljud och oväsen och du kommer förmodligen få se henne smälla ihop sina leksaker för att frambringa olika ljud. Uppmuntra henne genom att ge henn leksaker som är lämpliga för att skapa ljud med.

Du kommer förmodligen snart att börja höra ljud från henne som låter som riktiga ord. Hon har lärt sig mycket av språket och kan nu göra ljud som ma, mi, da, di och bi. Det är inte osannolikt att hon för första gången kommer kalla dig för mamma eller pappa vid den här tiden. Du kan leka en lek med henne där du blåser ut och klickar med tungan och få henne att härma dig. Det kommer att hjälpa hennes talutveckling.

Tala om för din bebis vad hennes olika kroppsdelar heter. Visa upp olika färger och säg deras namn.

Vid det här laget vill din bebis gärna vara med när du gör något. Han gillar att vara med andra människor och att se på bilder av andra bebisar. Låt honom titta på sig själv i en spegel så att han kan börja stärka sin självkännedom. Han kan nu se och märka om någon är glad eller upprörd genom att studera hur de ser ut och hur de pratar. Om du är upprörd så kommer din bebis sannolikt att märka det och själv bli upprörd.

Bebisens ögon utvecklas snabbt. När han föddes kunde han inte se särskilt långt, bara 20-25 cm, och han kunde inte heller se färger. Vid den här åldern är synen mycket väl utvecklad och det är bra om du tar honom med på promenader så att du kan visa honom och låta honom se så mycket som möjligt av omvärlden. Visa honom olika färger, material, former och mönster. Låt honom bekanta sig med olika föremål och lek med honom och stimulera honom att använda båda ögonen samtidigt.

Din bebis är fortfarande mycket beroende av dig och du är den viktigaste personen i hennes liv så hon kommer att hålla reda på var du befinner dig. Hon upplever och uttrycker fortfarande separationsångest, men du kan lätta hennes oro genom att hela tiden tala om för henne när du går och, försäkrar henne att du kommer tillbaka, och att du verkligen gör det. Så småningom utvecklar hon en förmåga att överföra eller projicera sina känslor till dig på något föremål, som till exempel ett mjukisdjur eller snuttefilt. Det är viktigt att du uppmuntara detta och visar att du godkänner det, eftersom det kommer hjälpa henne att känna sig trygg även när du inte är i hennes omedelbara närhet. Allteftersom hennes tillit till dig och till sin egen förmåga växer kommer hon att hantera separation från dig allt bättre.

Den fysiska utvecklingen

Den mentala utvecklingen

Den känslomässiga utvecklingen

Lämpliga leksaker

Böcker, gåstol, bollar, badleksaker, musikinstrument, gubben-i-lådanleksaker, stapla och pussla, byggklossar, mjukisdjur, stora dockor

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 13

Det finns 6 kommentarer till denna artikel

  Helt klart mindre seriös sida. Hur många sjumånaders säger mamma eller pappa? Det är så himla skadligt med såna här texter, som får föräldrar att oroa sig!

  Mindre seriös sida! Mitt barn har precis lärt sig sitta utan stöd en längre stund (7 månader + 1 vecka). Enligt alla andra sidor är hon helt inom ramen för "normal" men enligt denna sida ska hon resa sig upp till sittande själv samt dra sig upp från sittande till stående? Hon ska även sortera leksaker (som man förövrigt tränar barnen på i förskolan?). Alltså, går ni verkligen efter vad forskare kommit fram till? Var finns källorna?
  Jag är ledsen men man uppfattar sidan som mindre seriös när den inte riktar sig till alla kön samtidigt. Att man inte ens orkat lägga tid på en sådan grundläggande sak som att skriva "barnet, det eller hen. Är vanligtvis emot hen-ordet men här blir det ju väldigt tydligt hur fel det kan se ut när man bara riktar sig till några i taget. Rent krasst skulle man ju kunna tro att tex texten bara berör pojkar och separationsångest bara berör flickor.

  Orka lägga tid på om man ska skriva hon eller han. det är la inte det som är viktigast eller? :P  gosh! 

  Eva

  Snälla, benämn inte bebisen som "han". 50% av människosläktet är kvinnor.
  Jag har en 7 månaders dotter. Hon blev förkyld förra veckan men hon är idags bara lite snuvig. Hursomhelst, hon brukar aldrig sova mellan 16.00 -17.00. Hon har nu gjort det 2 dagar i rad, hon började i måndags med konsitgt ljud, som att hon upptäckt att hon har röst (hon har gjort så 1 gång tidigare) Hennes bajs har varit konstig idag, blandat annat slemmig bajs. Vet ej om det är tänders som ställer till det. Eftersom hon biter på olika leksaker och ibland på min tumme eller sin pappas tumme. Någon som vet vad som försigår? Jag tror inte att hon har luningflammtion, eftersom jag inte vet hur barn reagerar om dom skulle ha det. Någon som vet?

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.