Mer i kategorin Babyns första år |

Bebisen är 4 månader gammal

Nu kan din bebis känna igen bekanta ansikten, han eller hon kan skilja mamma från pappa och vet vem de är. Många har redan skaffat sig en favoritleksak och kanske har du märkt att det är en sång eller bok som bebisen tycker bättre om än andra. Han tycker förmodligen om att leka med sina leksaker på en matta eller filt på golvet. Babygym kan vara ett bra alternativ för att stimulera bebisen och uppmuntra henne att utforska och lära sig samtidigt som hon tränar motoriken.

Bebisen kan rulla från sida till sida och kanske från mage till rygg när den ligger ner. Uppmuntra honom/henne att rulla och hjälp den att sitta upp med stöd. Det är oftast mer intressant för bebisen att sitta upp och titta på saker än att ligga på rygg och stirra i taket. Vid det här laget kan bebisen förmodligen plocka upp saker och stoppar dem för det mesta direkt i munnen. Munnen är bebisens känsligares sinnesorgan vid den här åldern och de vet inget bättre sätt att lära sig om ny saker än att stoppa dem i munnen. Läs mer om hur bebisen upplever världen omkring sig. Se till att leksakerna inte har några små lösa delar som bebisen kan råka svälja och sätta i halsen.

Visa empati

Om din bebis gråter, trösta direkt. Om du är snabb och visar att du förstår bebisens känslor kommer han att utveckla en känsla av säkerhet och trygghet. Somliga tror att de genom att ignorera den gråtande bebisen kan "lära" den att inte vara för känslig och gnällig. Detta är dock fel. I den här åldern kan du inte "lära" bebisen på detta sättet och likaså är det ingen risk att du "klemar bort" ditt barn eftersom bebisen ännu inte är mogen att förstå handling och konsekvens, d.v.s. bestraffning. Fortsätt istället att vara ömsint och kärleksfull för att utveckla din och bebisens relation.

bebisen kan lyfta magenNu kan bebisen också börja uppvisa de första tecknen på en egen vilja när han blir upprörd över att du tar en leksak ifrån honom eller slutar leka med honom. Han ler, gurglar, ooar och skrattar när du interagerar med honom. Att leka med bebisen är avgörande för dess utveckling. Fortsätt att läsa, sjunga, leka och spela spel med din lilla adept. Du kan gott prata med vanliga ord, prata mjukt men klart och tydligt - att prata "babyspråk" är obegripligt för bebisen och är förmodligen bara förvirrande. Uppmuntra den lilla när hon försöker eller lyckas med något. Introducera nya föremål, dofter, smaker och material så ofta du kan. Då lär hon sig som mest om det spännande nya världen.

Dags för fast föda?

Vid omkring 4 månader så kan en del bebisar börja smaka på fast föda. Du kommer att märka när din bebis är redo. Han/hon bör kunna sitta ordentligt utan stöd, och hålla huvudet stadigt. Du kan börja med att ge din bebis små smakportioner av till exempel mosad, kokt potatis eller morot. Börja med riktigt små mängder, kanske knappt en tesked.

Om bebisen knuffar ut maten ur munnen med tungan kan det vara ett tecken på att han inte är riktigt redo för fast föda. Du behöver inte truga med din lilla bebis, vill hon inte äta fast mat ännu så är det ingen fara. Hon klarar sig gott och väl ett par månader till på bara bröstmjölk eller formula innan hon behöver tillskott av järn etc. Låt första fasta maten komma naturligt, och i barnets egen takt. Även om bebisen nu kastar sig över potatisen och morötterna så finns det ingen anledning att sluta amma, det finns massor av nyttigheter i mjölken som barnet kan ha nytta av ett tag till.

Den fysiska utvecklingen

Den mentala utvecklingen

Lämplig leksak för 3 månaders bebisDen känslomässiga utvecklingen

Lämpliga leksaker

Färgglada böcker, bilder, babygym, lekmattor, musikleksaker, lysande och blinkande leksaker, speglar, bitringar, plastleksaker att bita på, färgglada mjuka klossar, mjukisdjur

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 13

Det finns 20 kommentarer till denna artikel

  Denna information är direkt missledande. Alla dessa utvecklingsnivåer är något ett barn bör kunna vid 6 månaders ålder. Vissa barn kan allt tidigare andra barn kan bara vissa saker. Alla barn är olika individer vissa är tidiga och andra är sena. Att en bebis på fyra månader ska kunna sitta utan stöd är bara idioti.

  Ska stå förskollärare =) kom med ett e.

  Att prata bebis språk lär sig inte barnen mer ord, men att svara ditt barn på samma sätt och samma minspel ger er en stark samhörighet och barnet utvecklas i att lita på att det den uttrycker är bra. Att pedagogiskt prata vuxen språk med barnet, att förklara och visa föremål är mycket bättre , då kan barnen lära sig ord. En miss som många ofta gör är att prata bara bebis språk, tänk istället i vilket tonläge du för din röst mot barnet. De hör din harnoni i din röst. En annan sak med bebisspråk är enligt många böcker om barns utveckling en förvirring för bebsien(barnet). Utbildad förskolelärare. 

  Det där med att inte prata babyspråk är ju helt fel. Det är ju så dom lär sig

  Min äldsta son kunde inte sitta fören vid 6 månader men kröp vid 5 månader så dom gör det i sin takt och ordning.
  Gud va arg jag blir alla barn lär sig i sin takt ett barn är ingen naturvegåvning eller bättre på nått sätt för att den sitter tidigt!!! Blir galen på folk alltså inte konstigt att barn kan må dåligt.
  Min son är 4,5 månad och kan inte sitta själv tyvärr, men han är väldigt glad i maten för det. Vi började med smakportioner så fort han fyllde 4 månader. Att han inte kan sitta själv beror ganska mycket på oss (tror jag). Vi har också en väldigt energisk dotter på 3 år som är väldigt nyfiken på lillebror och det gör att vi inte alltför ofta kan lämna honom liggandes/sittandes när hon är där. Samtidigt så var vår dotter väldigt klen när hon var 4 månader, kunde knappt hålla upp huvudet ens, ändå började hon gå innan hon blev 9 månader.... Det där kan gå väldigt fort :o)
  Min son som blir 4 månader om en och en halv vecka kan sitta utan stöd. Han kan även ta tag i stolen för att hålla upp sig !! Det är viktigt att som förälder att vara med och utveckla sina barn hela tiden och inte bara tro att de enbart ska utvecklas självständigt. Det är viktigt att man stärker dem fysisk genom att prova på olika rörelser etc samt psykiska övningar genom muntlig kontakt i form av läsning, sång, berättelser etc. Nu vill jag inte låta som att jag är en bra förälder jämfört med andra. Ni är nog väldigt duktiga och engagerade. Det jag menar är att det behöver inte alls vara konstigt att barn kan sitta innan 4 månaders åldern. Allt handlar om hur man lär sina barn. Ibland kan det även vara genetiskt eller en naturbegåvning, dvs att barnet lär sig saker och ting väldigt tidigt jämfört med andra barn eller snarare helt tvärtom, dvs att barnet lär sig saker och ting ganska sent.
  Idiotiskt att skriva att en del barn kan börja äta fast föda vid 4 månader och då ska de helst sitta utan stöd. Hur många sitter utan stöd vid 4 månader??

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.