Mer i kategorin Babyns första år |

Bebisen är 3 månader gammal

Nu börjar bebisen att vara vaken under längre perioder, hon är generellt gladare och skriker inte lika ofta som tidigare. Det är inte ovanligt att när bebisen närmar sig 4 månader att hon sover oavbrutet uppemot sex timmar per natt, men för andra kan det dröja ända upp emot 6 månader innan sådan nattsömn uppnås, så hoppas inte för mycket.

Den här tiden är bebisar som svampar och suger upp allt som du lär dem. Utnyttja detta faktum genom att interagera med din bebis så mycket du kan. Visa henne färgglada leksaker och föremål, lek imitationslekar och ge respons på bebisens försök till att kommunicera med dig. Detta kommer att uppmuntra henne att lära sig och skapa en känska av självförtroende och trygghet hos bebisen.

Prata med din bebis

Undersökningar visar att bebisar, vars föräldrar pratar mycket med dem och använder en stor och varierad vokabulär, uppvisar en högre IQ och större vokabulär senare i livet, även om de inte förstår det föräldrarna säger till dem just då. Är ni tvåspråkiga i familjen kan ni tryggt prata regelbundet med bebisen på båda språken. Även om det tillfälligt kan verka som om den språkliga utvecklingen först går långsamt så kommer han senare att obehindrat tala och växla mellan båda språken, och kanske också ha bättre förutsättningar för att lara sig tredje och fjärde språk.

Även om din bebis har kunnat känna igen dig ända sedan han var bara några dagar gammal så kan han nu börja visa tecken på att han känner igen och älskar dig. Ungefär hälften av alla bebisar börjar visa tydliga teckan på igenkänning vid den här åldern. Hjärnan genomgår en utvecklingsspurt ungefär vid den här tiden. Öga-hand koordinationen utvecklas och förmågan att känna igen föremål, ljud i språket, samtidigt som hon blir mer medveten och intresserad av världen runt omkring. Hon kan nu vifta med armar och ben, och om du håller upp en leksak framför henne så kanske hon sträcker sig eller slår efter den - ett stort steg i hennes utveckling. Tänk bara på att inte ge bebisen några föremål med vassa kanter och hörn, eller som den kan få in i munnen eller svälja. Se till att inga små bitar av leksaken kan brytas av och i värsta fall orsaka kvävning om bebisen råkar svälja dem.

Du kommer också märka att din bebis uppvisar ett alltstörre intresse för sin omgivning, att interagera med människor, och inte bara med sina föräldrar. Han lyser upp och ler när han hör röster och kan sluta suga på nappen eller tummer när hans uppmärksamhet vänds mot din röst. Han kan också bli upphetsad och försöka delta i samtalet genom att utbrista i små "oooh" och "aaah", och kanske till och med börjar skratta. Vid den här tiden kan du också börja märka att din bebis blir lite mer reserverad mot främmande människor än hon varit tidigare och kan behöva lite tillvänjning innan hon accepterar dem och kan slappna av.

Beröring och smek

Beröring är mycket viktigt för bebisen. Bebisar älskar beröring och beröring utgör en förutsättning för dess utveckling. Babymassage kan vara en utomordentlig form av beröring och hjälpa till att stärka bandet mellan dig och bebisen, samt dess förtroende för dig. Lägg bebisen på ett mjukt underlag som till exempel en tjock filt på golvet, ta lite babyolja i händerna och värm upp den innan du börjar massera bebisen. Håll ögonkontakt och prata lugnande medan du varsamt masserar med mjuka rörelser. En enkel, ömsint massage får bebisen att slappna av, men var uppmärksam på signalerna som din bebis ger dig. Verkar han obekväm eller kinkig så prova att lätta eller öka på trycket, eller kanske vänta på ett annat tillfälle när din bebis är redo att ta emot en massage.

Tänk på att vaje barn är en individ, och även om den utveckling och framsteg som beskrivs här utgör en sorts medelvärde så är det inte ovanligt eller något att oroa sig för om en bebis skulle avvika något från denna tidlinje. Vissa bebisar dröjer med vissa saker utan att det betyder något som helst för framtida förmågor eller egenskaper.

Den fysiska utvecklingen

Den mentala utvecklingen

Den känslomässiga utvecklingen

Lämpliga leksaker

Skallror, bollar, färgade leksaker, speglar, mobiler, babygym, böcker, musikleksaker och lysande och blinkande leksaker.

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 13

Det finns 18 kommentarer till denna artikel

  Mia

  Klappa händerna och hålla huvudet stadigt vid 3 månader??? Verkar lite överkurs..
  Bott utomlands sen 08 o detta "hen" har hänt sedan dess? Mkt märkligt fenomen. Vet ej varför man blir så irriterad av o se det.
  Bra att ni struntar i " hen " otroligt larvigt ord! Å tack för informationen alltid lika intressant att läsa :-)
  Tycker det är bra att ni struntar i "hen" så otroligt larvigt ord.
  Klappa händerna??! Eller det ett skämt?? Antingen måste ni skrivit fel eller är min bebis väldigt efter??!
  Men va löjligt folk e nu för tiden, spelar väl seriöst ingen roll om de står hon, han, den eller det? Vi e vuxna nog att fatta vad man pratar om? Eller hur? :)
  Oj, vad ordet hen kan engagera. Att det är en så stor värdslig sak och kan få människor att bli arga för att admin har valt att skriva han eller hon är ledsamt för mig när det finns så mycket annat som är orättvist eller skevt i vårt samhälle. Men all engagemang är väl bra, jag engagerar mig i att barn ska få kärlek och värme och bli trygga, säkra individer. Tack admin för tipsen, nu har jag lättare för att se vad jag kan möta mitt barn i.
  Tack för bra info! Min enda invändning är att det blir lite förvirrat när ni skriver hon ibland och han ibland. Hen hade gjort texten mer läsvänlig. I övrigt mycket bra. Särskilt tack för det ni skriver om leksakstips. Med vänlig hälsning, Felicitas
  Men herregud! Det finns ett ORD som beskriver att det är en människa man pratar om. Som antingen kan vara en hon eller en han. Hen. Obestämt. Det är inget hittepåord! Blir så arg när folk tror tror att man ska använda det ordet för att göra barn könslösa. Det är ett ORD.
  admin

  7 admin

  Vi är lite gammaldags här på redaktionen och gillar väl inte riktigt hittepåordet "hen". :)

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.