Mer i kategorin Babyns första år |

Bebisen är 2 månader gammal

En tvåmånaders babyDen här månaden kommer bebisen att le och göra massor av olika ljud. Prata med din bebis för att uppmuntra till fortsatta experiment. Se till att du får bebisen att känna sig trygg och omhändertagen för att bygga upp förtroende och kärlek mellan er. Du får givetvis aldrig skrika åt, skaka, slå eller nypa bebisen. Du kan inte bara skada den svårt fysiskt, det raserar också barnets trygghet och tillit. Om du blir frusterad, trött eller arg så be någon hjälpa dig att passa bebisen och gå ut en stund och samla dig.

När bebisen placeras på magen så kan han redan lyfta på huvudet. Ge honom leksaker som gör olika ljud, har olika struktur och färger. Detta hjälper bebisen att utveckla sinnena. Eftersom att bebisen snart börjar (eller har börjat!) kunna rulla från rygg till mage så är det hög tid att tänka på säkerheten. Lämna aldrig det lilla knytet ensam på skötbord eller liknande då hon kan falla ner och skada sig svårt.

Kräkningar är normalt

Förr eller senare kommer bebisen kräkas, ofta på grund av alltför bastanta måltider, eller bara för att matsmältningssytemet ännu inte är fullt utvecklat. Det är mycket vanligt och normalt sett ingen anledning till oro. Så länge bebisen bara växer som den ska och om den inte sätter uppkastningarna i halsen så är sannolikt allt i sin ordning, och kräkningarna brukar vanligtvis minska och försvinna med tiden.

Innan 4-6 månaders ålder så bör man inte ge bebisen annat än bröstmjölk/mjölkersättning. Hon får all näring hon behöver från mjölken och de första smakportionerna kan utan vidare vänta ett par månader till. Vid det här laget har din bebis förmodligen kommit in i en viss måltidsrytm och bröstbarn äter vanligen var 3-4:e timma och flaskbarn kan klara sig 5-6 timmar mellan varje måltid. Undvik att mata bebisen i sängen och kläm inte på flaskan medan du matar den.

Unikt temperament

Alla barn är individer och har sitt eget temparament. Vissa bebisar är lugna och glada medan andra är oroliga och griniga. Om du använder napp så ge bara nappen när bebisen är kinkig, inte när han/hon är nöjd och lugn. Detta gör att nappen upplevs av barnet som mer lugnande och det är större chans att den verkligen ska trösta den ledsna bebisen.

Vid den här tiden börjar det bli dags för de första vaccinationssprtorna. I sverige vaccineras man mot en rad svåra sjukdomar och även om själva vaccinationen kan medföra vissa biverkningar är det viktigt att tänka på att effekten av de sjukdomar man vaccinerar emot ofta kan vara mycket svåra och i vissa fall fatala. De vaccinationer bebisen får under sin tredje levnadsmånad är difteri, stelkramp, kikhosta, polio, haemophilus och influenzae typ B.

Den fysiska utvecklingen

Den mentala utvecklingen

Den känslomässiga utvecklingen

Lämpliga leksaker

Skallror, bollar, färgade leksaker, speglar, mobiler, babygym, böcker, musikleksaker och lysande och blinkande leksaker.

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 13

Det finns 3 kommentarer till denna artikel

    Tycker också det lät som mycket sömn, hade ju inte varit fel om det stämde ;-) Min dotter är också precis 7 mån.
    E ni seriösa ? min unge sover högst 12 tim per dag och han e 7 mån
    Hej! Detta var en trevlig sida, ha det så gott!

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.