Inloggade medlemmar: 414 gäster
Jag vill använda sajten anpassad för... laptop/dator mobil/surfplatta

Huvudmeny

Mer i kategorin Bli gravid |

Är jag gravid? Tio vanliga tidiga tecken på graviditet

vanliga tidiga tecken på graviditetOm du misstänker att du blivit gravid så är du säkert både nyfiken, ängslig och glad, och ivrig att få veta om du verkligen är det.

Eftersom många av de tidiga tecken på graviditet kan orsakas av stress, hormoner eller andra faktorer, så kan det vara svårt att veta säkert om dina symptom egentligen är tecken på graviditet. Därför har vi sammanställt en lista av de tio vanliga tidiga symptom som kan uppkomma tidigt i en graviditet; ju fler symptom som passar in på dig, desto större är chansen att du är gravid.

1. Utebliven menstruation

Försenad eller utebliven menstruation är förmodligen det vanligaste skälet till att kvinnor köper graviditetstest för att testa sig hemma. Trots detta är det för kvinnor med oregelbundna menstruation, eller för dem som helt enkelt inte för anteckningar, troligen en god ide att vara uppmärksam också på några av de andra symptomen.

2. Illamående

Illamående eller kräkningar är andra vanliga tecken på graviditet. Man pratar ofta om "morgonsjukdom", men förekomsten av illamående eller kräkningar kan uppstå när som helst under dygnet. Medan dessa symptom normalt sett inte uppkommer förrän efter en månad, så rapporterar många lyckliga kvinnor tidigare uppkomst av illamående, medan andra inte drabbas alls.

3. Ömma, svullna bröst

Ungefär två veckor efter befruktningen, så mörknar och förstoras området runt bröstvårtorna. Höjda hormonnivåer medför sannolikt också svullna eller ömma bröst. Lyckligtvis så försvinner detta besvär oftast efter den första trimestern (ungefär 12 veckor efter befruktningen)

4. Trötthet

Har du svårt att vakna även efter en god natts sömn? En av de första symptomen på graviditet är intensivt trötthet; och även om man fortfarande inte vet vad orsakar denna trötthet, så är det sannolikt fluktuerande hormoner som ligger bakom.

5. Ökad känslighet för dofter

Nej, det är inte bara ett gammalt talesätt - gravida kvinnor har faktiskt ett känsligare luktsinne, vilket förklarar varför många inte längre star ut med mat och dofter som de tidigare gillat. Likaså kan vissa plötsligt attraheras av luktar som de tidigare ogillat.

6. Svullen mage

Har dina jeans plötsligt blivit tightare? På samma sätt som precis innan menstruation kan hormonnivåerna under graviditeten orsaka uppsvullnad av magen, långt innan livmodern börjat växa.

7. Ökad urinering

Sex veckor efter befruktningen, orsakar ökningen av kroppsvätskor känslan att man oftare än vanligt behöver urinera.

8. Ökad basaltemperatur

Om du för anteckningar över din basaltemperatur för att utöka chanserna att bli gravid, så vet du säkert att om termometern under flera dagar i rad visar maximalt värde för månaden (37-38 grader), så är du sannolikt gravid.

9. Blödning

Många gravida rapporterar också om mindre blödningar en till två veckor efter befruktningen när embryot växer fast I livmodern. Den här typen av blödning är ljusare till färgen än vanliga menstruationblödningar och uppkommer bara för några dagar. Trots att det anses normalt, så bör du söka medicinsk hjälp om blödningen fortsätter, eftersom det kan röra sig om utomkvedshavandeskap.

10. Positivt graviditetstest

Även om många graviditetstest  påstås kunna påvisa graviditet till och med innan utebliven mens så bör man vara medveten om att det är en ganska osäker metod fram till dagen för utebliven mens. Bättre tillförlitlighet får man om man testar sig på dagn för utebliven mens, eller strax därefter. Om du ändå bestämmer dig för att utföra ett test innan dess så bör du välja ett extra känsligt graviditetstest, samt vara medveten att ett negativit resultat inte alltid är korrekt.

Fortfarande osäker?

Testa vårt Online-graviditetstest eller beställ ett  gravidtest.

Läs mer om tidiga graviditetstecken

Gravid?

Om du har tecken på att du är gravid, eller kanske har gjort ett positivt gravidtest så rekommenterar vi vår graviditetskalender. Där kan du hålla reda på din graviditet och läsa om vad som händer med din och bebisens utveckling vecka för vecka.

Klicka här!

Bst p test Graviditetstester

Det finns 114 kommentarer till denna artikel

 1. Postades 2016-04-13 18:45:17
  Gäst
  Jag har senaste veckan haft mens liknade molande värk i mage och rygg , ont i brösten och otroligt gasig. Först var jag som förstoppad nu diarré känner mig trött och har lågt blodtryck. Det största problemet är att vi försökt med ivf eftersom min man haft cancer. Hur troligt är det att spermierna blivit så starka att de kan befrukta naturligt? Är jag galen och inbilsk därför kommer inte mensen. Typ sken gravid?? Jag känner mig rädd att ta test och förvirrad.
 2. Postades 2015-01-05 11:09:26
  Gäst

  Hej jag är en tjej på 15 år. jag har haft sex utan kondom. det var ca 3 veckor sen. sen dess har jag haft ont i magen, feber, svullen om mage, yrsel, är mer kissnödig, har svårt att äta, illamående, trötthet och humörssvängningar. är jag gravid? vill veta om jag är det eller inte. 

 3. Postades 2014-05-04 13:44:35
  Gäst

  Hej,

  Jag missade 3-4 piller i tredje veckan på mina P-piller, efter 1v hade jag skyddat sex (med kondom). Jag har haft kraftig mensvärk i snart 2 veckor, men ingen mens. Mina bröstvårtor är sjukt styva och ömma, min mage är uppsvälld och gasig, och jag är trött och har enorm sug efter sött, salt och surt!? Måste även tillägga att jag käkat p-piller i många många år och de senaste året har jag inte haft någon blödning alls! :( Har tagit 2st grav tester och bägge har visat negativt! Jag kanske tagit det för tidigt?! eller så spökar kroppen?!

  Sjukt irriterande att inte veta vad f*n som händer med kroppen!!!!

  /H.

 4. Postades 2014-05-01 16:59:29
  Gäst

  Är det sant att man kan känna på magen precis ovanför blygbenet att man kan vara gravid om man är hård där

 5. Postades 2014-04-22 22:45:46
  Gäst
  Hej. För snart 6 veckor sen hade jag oskyddat sex å hann inte ta akut p-pillret inom 72 timmar(min peeiod hade precis slutat). 6dagar efter sexet började jag må illa (fick också lite lätt blödning som vata i tre dagar), har varit illamående dagligen och känt mig svullen/konstig i magen samt så började mina bröstvårtor blivit lite ömma häromdagen. Har under de fyea första veckorna gjort test som visat negativ. Kan jag vara gravid eller kan allt dettq bero på något annat?
 6. Postades 2014-03-25 14:12:44
  Gäst

  hej! jag har vissa symtomer

  1 trötthet

  2 kissar hela tiden

  3 jag får halsbränna nästan hela tiden och jag brukar inte få de

  4 jag får ont i mina äggstockar ibland

  men med svullen mage vet ja inte vad ni menar, ja undrar om jag är gravid?

 7. Postades 2013-10-20 21:24:13
  Gäst

  hej !

  jag är 19 år och jag gjorde en abort i Juli pga att det absolut inte var lägligt att skaffa barn. Jag fick p-piller samma dag som prossesen och hade sex ca 2-3 veckor efter. Men vill byta p-piller då jag har mini piller och vill ha regelbunden mens så jag sluta med mina p-piller i aug och har sen dess andvänt kondom och fick  blödningar blandat med flytningar som vara i ca tre dagar nu i okt. Jag mår illa dagligen är ständigt trött, svårt för o äta emellan åt, svullen om magen ( har alltid varit väldigt smal o efter aborten fick jag direkt tillbax min slanka mage som nu är mer svullen än annars ) jag får som att det hugger till i magen, väldigt vimsig, öm i kroppen, känslig och mitt humör skiftar. Kan jag ha blivit gravid trotts abort ? har hört att det kan bli svårare och lättare efter det. har gjort gravtest men det visar negtativt? lurar kroppen mig eller kan jag faktiskt vara gravid igen? 

 8. Postades 2013-10-14 16:27:54
  Gäst

  Hej!Jag kan INGENTING om när min ägglossning är eller nått MEN jag har kollat upp symtomer som man brukar få när man är gravid.Jag hade:
  1. Trötthet

  2. illamående

  3. Huvudvärk/feber (haft feber ett antal dagar)

  4. Magont

  5. Matbegär

  6. Humörssvängningar

  7. Yrsel

  8. känner mig mer kissenödig

  9. Svullnad om magen.

  Detta är alltså mina symtomer jag fått,misstänker att jag kan vara gravid.Är riktigt Ivrig för både jag och min pojkvän vill ha barn!Kan Jag vara gravid? :)

 9. Postades 2013-07-13 23:03:22
  Gäst
  Hej jag är en tjej på 17 år och jag hade oskyddat sex för 3-4 veckor sen och min mens har varit oregelbunden ända sen jag fick den och jag har gjort ett test men det visade att jag inte är gravid, och jag blöder lite gran i någon dag sen slutar det och börjar igen betyder det att jag är gravid?
 10. Postades 2013-06-20 21:40:31
  Gäst

  Hej jag är en tjej som är 16 år. Och jag undrar om jag är gravid jag och min kille sex för nästan 4 veckor sedan utan kondom och jag hade mens men jag tog dagen efter piller. men jag hade tagit dagen efter piller (akut p-piller) 2 veckor innan. Jag har pratat med en kompis som vet sånt här och han sa att jag inte är gravid. För jag mår inte illa eller något men är ändå orolig ifall jag är gravid ?

Skriv en kommentar

Namn

Email

Kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.

Medlemmarnas bilder

Glass paus! av JohannaS86

Alla bilder

Senaste frågorna

Skriv en fråga

Nya dagboksinlägg

Nytt i forumet

Recensioner

Välkommen till världen

Välkommen till världen Faith

Ny webbis

Nytt på prylmarknaden

Kommentarer

Medlemsbloggar

Lägg till din blogg