När du använder och besöker BliMamma.se godkänner du vår Cookie och sekretesspolicy. Ok, jag förstår
Inloggade medlemmar: 888 gäster
Jag vill använda sajten anpassad för... laptop/dator mobil/surfplatta

Huvudmeny

Mer i kategorin Babyns första år |

Den nyfödda bebisen

Den nyfödda bebisenGrattis till er nya familjemedlem! Att ta hand om en nyfödd liten bebis kan i början verka svårt och överväldigande, särskilt om det är ert första barn, men ni kommer att lära känna er bebis på nolltid. Att bli förälder och att växa in i den nya rollen kan ta lite tid och kan ibland bli frusterande, men glöm inte att ta hjälp av vänner och familj under de första veckorna.

Nyfödda spädbarn har i allmänhet sex olika tillstånd som den växlar mellan under dygnet: djup sömn, ytlig sömn, dåsig, vaken och alert, vaken och kinkig, samt skrikande/gråtande. Det är viktigt att du lär dig vara uppmärksam och känna igen dessa olika tillstånd för att bättre kunna tillgodose dess behov och trösta på bästa sätt.

Så här små bebisar tycker bäst om att titta på ansikten. De kan inte se så långt och inte urskilja färger så bra. Förutom mänskliga ansikten tycker de om att titta på mönster med starka färger, speglar och föremål som är röda, svarta eller vita. De kommer att stirra på föremål och försöka fixera dem, men kan ännu inte sträcka sig efter dem för att ta tag i dem. Din bebis uppskattar och känner trygghet när du håller den intill dig, gungar den och pratar mjukt och lugnande med den. Det är viktigt att hantera spädbarnet varsamt och att alltid stödja huvudet eftersom nacken ännu är alltför svag att bära upp det. Du kan hjälpa bebisen att utveckla muskulaturen genom att placerad den på magen några gånger per dag medan den är vaken.

Din nyfödda kommer att gråta och skrika en hel del den här tiden. Bebisar skriker av många olika anledningar. Just nu är det det viktigaste sättet den har för att uttrycka känslor och att kommunicera. Bebisen skriker för att något av dess behov inte har tillgodosetts, det kan vara för att han/hon är hungrig, trött, varm/kall, har ont, är överstimulerad och många andra anledningar. Det dröjer inte länge innan du lär dig att tolka bebisens skrik och trösta och ta hand om den på bästa sätt. Ibland kan en bebis skrika utan uppenbar anledning och oavsett vad man gör så kan man inte trösta den. Då kan det vara en god ide att varsamt lägga bebisen i dess säng och gå ut ur rummet en liten stund för att komma tillbaka efter några minuter och se till att allt är bra. Viktigast är att absolut inte ta ut sin frustration på bebisen.

Så här små barn sover bäst i sin egen vagga eller spjälsäng och alltid på rygg. Undvik att placera mjuka kuddar och mjukisdjur i bebisens säng då dessa kan öka risken för kvävning. En nyfödd bebis sover ungefär 15-17 timmar om dygnet, men vaknar med 2-3 timmars mellanrum för att äta. En del bebisar börjar redan nu utveckla en dygnsrytm, men det kan också dröja länge än innan du ser något mönster.

Mat är det viktigaste i den lilla bebisens liv. Den har en mycket liten mage och kan därför inte äta så mycket. I gengäld kommer han/hon att vilja äta ofta, vanligen var 2-3 timme. Om du ammar din bebis kan det ta ett par veckor innan du kommit in rutinen, men ta det lungt, det kommer! Om du stöter på problem är det viktigt att inte känna skuldkänslor - du är inte en sämre mamma för det. Det finns hjälp att få. Kontakta din BVC. Du kan också läsa mer om aming och mat här.

Den fysiska utvecklingen

 • Din bebis kan se ihopkurad och lite stel ut, men det är normalt beror på att den legat inklämd i ett mycket litet utrymmer de senaste 9 månaderna. Om han/hon ser krumbent ut är det inget att oroa sig för; vid 5-6 månaders ålder så kommer benen att se helt normala ut.
 • I slutet av sin första månad kanske bebisen lyfter på huvudet under korta perioder när den ligger på mage. Se till att bebisen får ligga på mage ofta under vakna perioder - detta hjälper den att stärka muskulaturen. Bebisen kan också vrida på huvuded från sida till sida.
 • Bebisens rörelser är ännu så länge ganska ryckiga och okoordinerade eftersom nervsystemet och muskelkontroll behöver utvecklas ännu ett tag. Primitiva reflexer så som sugreflex och gripreflex dominerar.
 • Bebisen kan ännu inte se speciellt bra. Allt på längre avstånd än 25-40 cm är suddigt och närapå svart-vitt. Den gillar att titta på ditt ansikte. Håll honom/henne nära dig och prata lugnanade med honom/henne.

Den mentala utvecklingen

 • Mat och sömn är nu de två viktigaste behoven i bebisens liv. Den sover 16-17 timmar per dygn, ofta i oregelbundna perioder. Sömnen är nödvändig för att orka ta in allt nytt och för att hjärnan skall kunna utvecklas. Scheman och fasta tider fungerar oftast inte så bra, även om vissa bebisar utvecklar antydan till en dygnsrytm mot slutet av månaden.
 • Bebisen har ännu så länge inte så mycket personlighet. Den kan bara uttrycka sig genom att skrika.
 • Ditt ansikte är det mest intressanta föremålet för bebisen nu. Den gillar också föremål med tydliga former och kontraster. Visa den svart-vita leksaker.
 • Bebisen börjar omedelbart att lära sig om världen. Ta i akt när bebisen är vaken och alert att visa och lära den om världen utanför livmodern genom att leka och prata med den.
 • Den kan redan känna igen ansikten och kanske kan imitera gester och ansiktsuttryck. Försök att få bebisen att härma dig när du räcker ut tungan!

Den känslomässiga utvecklingen

 • Bebisen tystna och lugnar sig när du pratar till den och håller den upprätt. Han kanske till och med låter höra ett litet "ah" när den hör din röst och ser ditt ansikte.
 • De flesta bebisar älskar att bli hållna, smekta, pussade och masserade. Beröring är mycket viktigt för bebisen och babymassage är ett utmärkt sätt att knyta an till den lilla.
 • Bebisen kan visa känslor genom att gäspa, böja ryggen, vända bort ansiktet, sprattla eller gråta om den blir överstimulerad. Den kan också ge ifrån sig små ljud av förtjusning om det är något som den tycker om. Var uppmärksam på vad bebisen försöker säga dig.

Lämpliga leksaker

Skallror, mobiler, bebisgym, speglar (okrossbara), mjukisdjur, musikleksaker, leksaker med ljus, gungor

Det finns 0 kommentarer till denna artikel

  Skriv en kommentar

  Namn

  Email

  Kommentar


  För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

  Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.