Mer i kategorin Babyns första år |

Bebisen är 1 månad gammal

Bebisen är 1 månad gammalUnder bebisens andra levnadsmånad kan du märka att den utvecklar vissa rutiner. Du är återställd och har hämtat dig efter förlossningen och du och bebisen har börjat lära känna varandra väl. Det kan fortfarande kännas stressigt och överväldigande ibland att vara förälder. Det är helt normalt.

Bebisens rörelse blir mindre ryckiga och mer koordinerade. Även om den kan själv lyfta huvudet korta stunder så måste du fortfarnade stödja när du lyfter den. När den ligger på mage kan den lyfta huvudet en smula. Fortsätt att låta bebisen ligga på magen för att främja utvecklingen av muskulaturen. Eftersom bebisen under den här perioden kan börja rulla åt sidan är det viktigt att inte lämna honom/henne ensam på t.ex. skötbord så att han/hon kan rulla över kanten och falla. Förmågan att rulla kan komma plötsligt, så ta inte för givet att han/hon inte kan.

Synen hos bebisen bli allt bättre och han/hon tycker mycket om att titta på mönster och färger. Bebisen kan nu öppna och knyta händerna. Uppmuntra henne att sträcka sig efter föremål och greppa dem. Ge henne föremål av olika storlek, färg och textur för att variera inlärningen.

Bebisen börjar le tillbaka mot dig nu som ett svar på er interaktion, istället för som tidigare helt reflexmässigt. Den tycker om att se dig glad och upprymd och ju mer ni interagerar desto mer utvecklas bebisens sociala beteende. Beröm honom/henne när han/hon lär sig något nytt och visa att du är stolt. Vissa bebisar börjar redan jollra. Härma honom och gör samma ljud tillbaka för att visa att du förstår. Det påskyndar utvecklingen av språkfärdigheterna.

Fortsätt att leka med bebisen och lär den om världen. Du kan sätta henne i knäet med ansiktet utåt så att hon kan se bättre. Prata med henne, sjung för henne och berätta vad du gör. Bebisar älskar att lyssna på din röst och det är så de lär. När ni leker kan du sätta honom mitt emot dig och räcka ut tungan för att se vad han gör. Du kan också läsa för honom. Han bryr sig förmodligen inte vad du läser, men han gillar att höra din röst och titta på färgglada bilder.

Suginstinkten är stark hos bebisen och ibland räcker amningen/matningen inte till för att stilla behovet. Uppmuntra din bebis att suga på handen eller på en napp för att lära dem att trösta och lugna sig själva. Detta kommer att hjälpa till att bygga upp en känsla av trygghet och till viss del minska känslan av totalt beroende av föräldrarna för tröst. De flesta bebisar gillar att suga på en napp, men använd dem med måtta och häng dem aldrig runt bebisens hals på grund av stryprisken.

Bebisen är 1 månad gammalDet är helt normalt att bebisen gråter och skriker en hel del, men var uppmärksam på om det pågår under mycket långa perioder och bebisen verkar otröstlig. Det kan bero på kolik, ett tillstånd med ständiga magsmärtor, vars orsak inte är helt utredda. Se vår särskilda sektion om kolik för mer information.

Det kan gå lite längre tid mellan måltiderna nu, kanske 3 timmar för bebisar som ammar och runt 4 timmar för bebisar som äter mjölkersättning. Du kanske får rådet att ge bebisen fast föda för att kunna utöka tiden mellan måltiderna, med det ska du under inga omständigheter göra. Bebisen är ännu alldeles för liten för att börja med fast föda.

Den fysiska utvecklingen

Den mentala utvecklingen

Den känslomässiga utvecklingen

Lämpliga leksaker

Skallror, musikleksaker, blanka leksaker, speglar, mobiler, leksaker som rör sig.

Rekommenderat

Så hittar du den billigaste och bekvämaste flygresan

Så hittar du den billigaste och bekvämaste flygresan

Sommaren närmar sig alltmer och det börjar bli dags att planera resan till lite mer solsäkra destinationer. Det finns en del funderingar som man alltid har innan man bokar resa och är man gravid är de här funderingar extra aktuella då det är egentligen inte en utan två personer ... 2

Det finns 10 kommentarer till denna artikel

    Min bebis Zoë äter jämt (ammar) typ varannan timme och sover typ aldrig! ;) Är tidig med allt. Men glad och pigg!

    Min sötis är 1 månad och äter var 4 timme men hon sover mest på dagen och är pigg på natten :p

    Min lilla äter 150 var fjärde timme om vi är hemma. Är vi utomhus och promenerar medi vagnen så har de gått upp mot sex timmar :)
    min Lilla diana är underbar
    Jenny:hur har det gått?Har hon tagit flaska?Det finns en flaska från Dr Brown som har en napp som dom säger liknar en bröstvårta mer den är liksom mer sladdrig.Det kanske skulle funka?!
    Min dotter som är två månader (1 januari) äter ca var tredje timme men äter högst tio minuter i taget. Hon verkar bli mätt och är pigg och glad när hon har ätit. Hon har dock gått upp lite dåligt i vikt. På BVC säger de att det nog inte är någon fara men att jag ska försöka mata henne oftare men hon vägrar. Jag vet inte hur många ml hon får i sig för jag ammar och hon totalvägrar ta flaskan. Har någon något tips på hur man gör med flaskan eller hur jag ska få henne att äta mer?
    Min Nellie äter ca 150 vid varje måltid och oftast med tre timmars mellanrum på dagen om hon inte mot all förmodan sover. På natten kan det gå mycket längre om jag har tur. Den 13:e maj blir hon 3 månader.
    Min lilla son som är 2 månader äter med 150 ml var 3-4 timme varje dag, men han sover hela nätterna. Han kan sova ca: 6 timmar varje natt innan han vaknar och vill ha mat igen :) helt underbart e det
    Min lilla Leia äter var 3e timma från dag till kväll, men sover minst 6 timmar på natten, UNDERBART, men är de verkligen "normalt" för en två månaders att äta mer än 150 ML var 3e timma?? Är inte det lite mycket? Någon mer??
    Vår lilla kille tillhör dem som vill äta var tredje timma, dygnet runt. jag minns inte längre hur det kändes att sova en hel natt, men det är det värt, han e super go :)

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.