Mer i kategorin Bli gravid |

Vad är Polycystic ovary syndrome (PCOS)?

1080946_sad_silhouettePolycystic ovary syndrome (eller PCOS, även kallad PCO) är ett tillstånd som beror på en rubbningar i hormonbalansen vilket medför en rad symptom, varav svårighet att bli gravid kan vara en.

Så många som 8-10% av alla kvinnor i fertil ålder beräknas lida av PCOS, men endast 25% av dessa diagnosticeras, oftast när de söker läkarhjälp på grund av svårigheter att bli gravida.

Orsaker och symptom

Kvinnor med PCOS har en hög insulinproduktion vilket gör att kroppen svara med att producera höga nivåer med manliga hormoner. Detta gör att äggen inte mognar och således sker ingen ägglossning. De Vanliga symptom på PCOS omfattar

Infertilitetsbehandling

Kvinnor med PCOS svarar vanligen bra på behandling för infertilitet och de allra flesta kan bli gravida efter behandling med t.ex. ägglossningsstimulreande läkemedel (som t.ex. clomiphene citrat). PCOS drabbar både normalviktiga (60% av patienterna) såväl som överviktiga (40%). Man har dock sett att kraftig övervikt försvårar sjukdomen och symptomen, och det finns rapporter om att viktminsking i kombination med diet och motion kan förbättra chanserna till en lyckad infertilitetsbehandling, om dessa åtgärder inleds i tidigt skede (se ref. 1 & 2).

Referenser

1. Beydoun, H. A. et al. 2009. Polycystic ovary syndrome, body mass index and outcomes of assisted reproductive technologies. Reproductive BioMedicine Online 18.

2. Vignesh, J., and V. Mohan. 2007. Polycystic ovary syndrome: A component of metabolic syndrome? Journal of postgraduate medicine 53.

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 13

Det finns 18 kommentarer till denna artikel

  hej alla er vill undra  om pregotime funkar det 

  Nea88

  4 Nea88

  Jag fick min diagnos ställd förra veckan att jag har pco ,och är väldigt rädd för det här sabbar mina chanser att bli gravid .haft glesa menstruationer under snart ett år vilket jag aldrig haft förut är 24år jag och min sambo hade precis börja försöka skaffa barn precis när min mens börja krångla så typiskt och nu ledsen vi försöker men inget händer min gynekolog sa att jag har goda chanser för jag är inte så överviktig låg på 86kg i somras och väger nu 80 så det går åt rätt håll.men ens oro är hög riskerar även att få diabetes för jag har det i släkten . Min gynekolog är toppen har gått hos henne sedan jag var 19år hon säger att jag kan till och med ev bli gravid själv utan behandling om jag går ner i vikt.jag har inga andra symptom varken acne,mer behåring eller tunnhårighet har bara problem med vikten framförallt runt magen.jag vill inte det ska ta flera år innan jag blir gravid har vart redo så länge . Även fast man fått mycket positivt så är man ändå rädd och ledsen av hur orättvist det är ibland ,tur man kan läsa lite här då stöd och tips av andra. Ps:min viktnedgång om man inte testat Lchf så gör de det funkar för mig och träna .kör hårt alla!

  Själv fick jag diagnosen som 20 åring är 27 idag. Jag hade förstått sedan länge att det var något "fel". Ingen regelbunden mens, hårväxt där tjejer absolut inte ska ha hår, övervikt och lite dålig hud. Det första läkaren sa till mig var att det kunde bli problematiskt att skaffa barn när den tiden var inne, jag minns hur ledsen jag blev. Men jag var ung och tänkte inte så mkt mer på det. Men 2 år senare träffade jag min stora kärlek och vi är idag gifta. Vi visste redan från början att vi ville ha barn tillsammans, så vi började försöka. Men sorgligt nog gick det inte. I somras fick så äntligen tid för ivf, men även det misslyckades. MEN, idag sitter jag här 10 veckor gravid, går in i vecka 11 i morgon, och har lyckats helt på egen hand att bli gravid. Så det tog sin tid, men här är vi nu alltså!!! Vad jag vill säga är att det finns hopp för oss med pcos, jag har dessutom en väldigt stark pcos med oerhört starka symptom, men jag klarade det. Vill skicka en styrkekram till er alla med funderingar kring detta med pcos, ha is i magen, och be om att få hjälp på vägen, så ska ni se allt ordnar sig. Kram till er alla!

   

  detta är skillnaden mellan PCO och PCOS

   

  PCO


  Polycystiska ovarier innebär att det i äggstockarna (ovarierna) finns multipla små cystor (vätskefyllda blåsor). Cystorna ses vid en ultraljudsundersökning av äggstockarna. 

  Vid PCO är kapseln som omger äggstocken förtjockad och förhindrar ägglossning. Utan ägglossning kan man inte bli gravid.

  Ca 10 % av alla kvinnor har PCO-liknande äggstockar utan att ha andra symptom.
  PCOS


  Diagnosen PCOS (polycystiskt ovariesyndrom) ges om kvinnan förutom polycystiska äggstockar har menstruationsrubbningar och/eller hyperandrogenism, dvs. manlig behåring eller akne.

  Har fått diagnosen PCO nu . har på något sätt lyckats få 3 underbara barn , skänk från ovan antar jag . Men när jag nu har träffat min livskärlek och vi vill ha ett barn tillsammans så funkar det inte. Har försökt sedan 2010 och det börjar kännas tröstlöst. Skam nog så borde jag vara tacksam att jag har de barnen som jag redan har , men vill så gärna!!!!!!!!!!!!!

  Kram till er alla /// Lollo

   

  Hej.

  Alla ni som fått denna diagnos och inte kan få barn testa först detta i minst tre månader om ni vill ha ett naturligt alternativ, Zink, E-vitamin, Selen, Mangan och köp naturlig progesteronkräm (John Lee, MD).  Kolla även upp eran sköldkörtelnivåer hos läkaren.

  Hoppas jag kan hjälpa er.

  Lycka till!!

  Jag har misstänkt i ett tiotal år att något inte är som det ska, jag har övervikt och generande hårväxt på hakan, överläppen, ja och oregelbunden menscykel. Nu när jag vill bli gravid gick jag till gyn och ja jag är under utredning. Fast jag är helt säker på att det är detta som jag har.

  Nu hoppas jag att jag lyckas minska några kilon och kan få en behandling som fungerar.

  Skönt att läsa att det funkat på någon i alla fall...

   

  Jag fick diagnosen PCOS dagen efter min 30 års dag. Jag var väl inte helt förvånad även om jag alltid kommer att undra hur all läkarvård man frågat "varför funkar jag inte som alla andra" bara gett svaret "du är heeelt normal". Nu är jag ju inte det, fick acne som 19 åring! med riktiga ärr i ansiktet som följ... har ätit pergotimer i ett havår, funkade inte, har fått sprutot och nässpray de sista månaderna. Sitter nu och väntar på att det förhopningsvis senaste behandlingen tagit.. håll tummarna för mig nu =)

  Jag fick också diagnosen PCO, hade dock inte alla symptom (inte övervikt, akne eller besvärande hårväxt t.ex., men dock mångblåsiga äggstockar enligt UL och orgelbunden/utebliven menstruation) - fick dock plötsligt ägglossning helt spontant och blev gravid helt oplanerat! Så man kan ha tur också... lycka till allesammans, hoppas behandlingarna fungerar!

  Jag är 21 år och fick reda för snart ett år sedan att jag har PCO.

  Usch jag hoppas verkligen att jag kan få barn i framtiden.

  Jag tänker väldigt mycket på vad jag äter & motionerar regelbundet.

  Era kommentarer här fic ken att bli stark, att man inte skall ge upp !

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.