Mer i kategorin Gravid

Kräftskiva - vad kan jag som gravid äta?

Nu är det snart säsong för den traditionella kräftskivan med allt vad det innebär i matväg. Huvudrätten är så klart kräftor, och frågan är då - kan man som gravid äta kräftor utan risk?

Svaret på den frågan är enligt Livsmedelsverket "ja". Kräftor går alldeles utmärkt att äta under graviditeten, fast god livsmedelshygien gäller som vanligt, och det är extra viktigt för den som är gravid.

Kräftor och skaldjur är rika på  vitamin D, jod och selen, vilka är viktiga näringsämnen när du är gravid.

Det är vanligt med alkoholhaltiga drycker  på kräftskivor, men dessa ska man naturligtvis helt undvika när man är gravid. Om man ändå vill "känna sig lite festlig" så finns det alkoholfria öl och viner som man kan prova. Tänk dock på att även om de kallas alkoholfria så finns det fortfarande lite alkohol i dem, så undvika att dricka stora mängder.

I övrigt gäller de allmäna råden för gravida, god hygien, skölj frukt och grönt och använd färska matvaror.

Det finns 10 kommentarer till denna artikel

Skriv en kommentar

För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas