Mer i kategorin Bli gravid |

Kan man välja kön på bebisen?

Många har nog funderat på om man kan välja kön på sin blivande bebis på så att säga "naturlig" väg. Enligt populära myter och vandringssägner så finns det ett antal metoder man kan prova.

De flesta får nog anses som osannolika, men kanske så finns det en möjlighet att någon av metoderna ökar chansen för det ena eller det andra med någon eller några procent.

Du ökar dina chanser att få en pojke genom att...

Du ökar dina chanser att få en flicka genom att...

Vetenskapliga metoder

Om nu de "traditionella metoderna" inte fungerar, är man då helt utelämnad till slumpen? Nej inte riktigt. Det finns några alternativ vars effektivitet är vetenskapligt bevisade och oomtvistade.

Det ska dock påpekas att det är enligt lag förbjudet i Sverige att erbjuda tjänster som möjliggör ett aktivt val av barnets kön, om det inte är medicinskt befogat, som till exempel på grund av någon genetiskt betingad sjukdom i familjen som enbart drabbar det ena könet.

Det pågår också en het debatt om det etiska i att kunna välja kön på sitt framtida barn, och i förlängningen möjligheten att kunna välja även andra egenskaper. Denna debatt ger vi oss inte in i här, men vi vill i alla fall upplysa om de möjligheter som finns.

Microsort - Microsort (ej att förväxla med Microsoft) är ett välrenomerat företag som har den enda icke-invasiva metoden som är kliniskt bevisat effektiv. Den är mer effektiv för flickor (omkr. 96%) än för pojkar (omkr. 70%) , d.v.s. metoden fungerar bättre för att välja ut en flicka än vice versa. Denna metod finns endast på två platser i USA. Kostar från $3,400 (c:a 20 000 kr för en dollarkurs på 6 kr).

PGD (Preimplantation Genetic Diagnosis) är egentligen samma sak som IVF (in vitro fertilization), fast med tillägget att man befruktar ett antal ägg och sedan sorterar ut de med önskat kön och implanterar dessa i modern. Utförs i Sverige, men endast om det är medicinskt befogat. I vissa länder utförs denna metod även för den uttalade önskan att välja kön på bebisen.

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 13

Det finns 9 kommentarer till denna artikel

  admin

  7 admin

  Ang. "pink or blue early test kit" så vill vi varna för detta test då det är bluff. Testet funkar i 50% av fallen, d.v.s. man kan lika väl singla slant och få rätt lika ofta! Undvik.

   

  Du kan inte påverka vad det blir för kön. Så jävla löjligt! Hade det stämt hade min minsta varit flicka det är sådan jävla bullshit att du kan välja kön på bebis. Det är försten vinner! Så fick man ju lära sej i skolan. Så va glad att man kan få barn ist oavsett om det är flicka eller pojke! Vissa kan inte få barn alls:(
  Hej. Vissa folk är tokiga grund av fel kön på barnet! Är sammasak du tar liv en levande barn som är 1mån - 17år! Spar bebis/barn i magen, pojke eller flicka är lika värda! Om man gör abort stor risk att du blir int gravid igen!

  De e ju sjukt att folk tar abort för de är  *fel* kön !

  en mamma / pappa som har något i huvudet älskar de dem får.

  Visst man kan önska sig att de kanske blir en pojke eller flicka men man acc va de blir och älskar barnet lika mycket vare sig de blir en flicka eller pojke

  jag var snäll och googlade lite själv..

   

  kopierar 2 inlägg jag hittade

   

  Ett nytt test som går att beställa via internet avslöjar könet på ett foster redan efter sex veckors graviditet. Det är ett brittiskt företag som säljer proverna och hänvisar till att föräldrar vill veta könet så tidigt som möjligt för att bland annat köpa passande kläder.

  Testet heter "pink or blue early test kit", alltså det tidiga rosa eller blå testpaketet och går att beställa via internet. Den blivande mamman skickar in ett blodprov till företaget som lovar att avslöja det sex veckor gamla fostrets kön på mindre än en vecka - till en kostnad på omkring 4 000 kronor.

  Företaget garanterar nästan hundraprocentig säkerhet och pengarna tillbaka om testresultatet ändå inte skulle stämma. Man hänvisar till studier som säger att över 70 procent av alla brittiska föräldrar vill veta könet tidigt för att kunna välja namn och planera klädinköp och hur barnkammaren ska inredas.

   

  -------------------------------------------------------------------

  Jag har för mig att man brukar göra sin första ultraljudsundersökning i v. 16-18 och då kan man få reda på könet, men efter v.16 så är det svårare att få göra abort och man får föda fram barnet vid aborten..

  Man kan få veta redan tidigare.. I vissa fall så säger de det redan vid v. 13 via ett VUL (vaginalt ultraljud)

  Efter v 18 så måste man ha ett tillstånd från socialstyrelsen för att få göra abort. Och efter v. 12 är det efter omständigheter men har för mig (inte hundraprocentig) att man måste ha ett godkännande från socialstyrelsen då oxå.

  Alla aborter efter v.12 brukar man få föda fram.

  Det är inte alla landsting som säger könet vid ett ultraljud (Trotts att man har den rätten) Oftast brukar de säga "vi kan inte se det".. bara för att minera risken för olagliga aborter osv..
  Däremot så har man alltid som mamma (patient) rätt att få veta allt om sin kropp och i det skedet så är barnet en del av sig själv och då har man även rätt att få veta könet (fick jag veta EFTER jag varit och gjort ultraljudet sista gravidteten)
  Annars kan man ju gå privat och få veta könet (brukar kosta ett par hundra )
  Finns ju kliniker som tex "tittut" som kör med 4D-teknik o allt..

  jag har fått veta könet med mina första barn. Första gången så sa de det vid ultraljudsundersökningen, andra gången så gick vi till en privat barnmorska i v. 26 och fick veta det.
  mkt för att just kunna säga "hon"/"han" till barnet.. Man kunde skapa en bättre relation tyckte jag. Samt att det blev ju lättare att göra inköp osv..

   

  man kan göra ett blodprov för att få veta könet extremt tidigt i graviditeten. det kostar 4000 kr och är det *fel* kön kan man göra abort tills det blir *rätt* kön. visar det sig sen när man fått barnet att det ändå blev fel kön får man pengarna tillbaka. men tillförlitligheten var ganska hög. minns inte vad företaget hette eller några exakta siffror. googla :)

  om man gör ivf hur går man tillväga för att få välja kön,,går alla landsting med på detta.

  haha om det här skulle stämma skulle vi bara få pojkar ;)

  om jag skulle skaffa en pojke.förre eller efter mens o jag  skulle börja sex? 

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.