Mer i kategorin Bli gravid

Hur blir man gravid (snabbare)?

Snabbare gravidMan skyddar sig under det mesta av sitt sexliv för att undvika att bli gravid. Sedan en dag så bestämmer du dig att du är redo att bli mamma. Du har hittat den rätta mannen och är i rätt fas av livet, och nu ska man slutamed de där pillerna och låta kroppen bli gravid.

Men tyvärr så händer det inget. Mensen kommer igen och igen och igen. Det verkar nästan som att du har skyddat sig i onödan. Under tiden så har alla kompisar hunnit bli gravida och visar stolt sina magar.

Men vad beror det på att vissa inte blir gravida lika snabbt som andra? I 80% av alla fall så behöver du inte vara särskilt oroad – antingen har du inte försökt på rätt sätt eller tillfälle, eller så stressar man runt omkring det för mycket. För att hjälpa er blivande gravida att komma fram till målet, bestämde vi på Bli Mamma oss att samla alla tips som vi själva använt, men även sådana som vi läst om men inte hann prova.

Funkar något av tipsen  för just er? Glöm inte att komma tillbaka och berätta, och varför inte även komplettera listan med fler tips?

1. Sluta med allt som proppar kroppen

Minska på cigaretterna, spriten och kaffet. Det gäller både dig och pappan. Det finns många exempel på gravida som röker och på pappor som röker och ändå har blivit pappor. Det är dock onödigt att minska sina chanser när man har bestämt sig bli gravid. Glöm inte att nikotinet i cigaretterna och spriten (i stora mängder) halverar antalet spermier. Se varje spermie som en potentiell vinstlott, skulle du då vilja minska dina chanser att vinna drömgraviditeten? Man får heller inte glömma också att minst en tredjedel av manlig sterilitet orsakas av alkohol. Hur stor är effekten av kaffe vet man inte med säkerhet, men att sådan finns råder inga tvivel om.

Du bär också minska fett- och sockerinnehållet i maten. Det är helt bekräftad att fetman minskar chanserna att bli gravid. Kvinnor som är mycket överviktiga har ofta störningar i ägglossningen. Ät istället mycket frukt och grönsaker. Även mycket smala och underviktiga kvinnor kan ha svårt att bli gravida, och i vissa fall upphör menstruationen helt. Ge din kropp rätt sort och rätt mängd näring.

2. Besök gynekologen

Det är alltid bra att inte missa sina rutinundersökningar. Det är särskilt bra att få behandling för eventuella flytningar/infektioner som besvärar dig istället för att använda Lactal och Lactacyd och liknande mjölksyreinnehållande produkter. Alla produkter som innehåller mjölksyra gör pH-värdet i slidan så låg att spermierna inte kan överleva, eller i alla fall minskar deras antal. Dessa produkter kan du dock använda igen när du blir gravid.

3. Ha koll på dina fertila perioder

Har du koll på när det finns potentiell möjlighet att bli gravid så har du kommit halvvägs till att verkligen bli gravid. I det fallet kan fertila perioder bestämmas först och främst genom att ha koll på din mens. Anteckna under några månader det första datumet av varje mens, längden på din mens (d.v.s. hur många dagar du blöder) och tiden till nästa mens (perioden mellan första dagen av senaste mens och första dagen av nuvarande mens). Har du regelbunden mens kan du bestämma dina fertila perioder med hjälp av ägglossningskalender. För att vara ännu mer exakt så kan du använda en av följande metoder :

  • Mäta rektala temperaturen varje morgon från första dagen av din mens tills du ser en berg och dalmönster. Under perioderna då du har ägglosnning ska denna temperatur stiga med 0.5 grader för att sedan minska igen. Det är viktigt att mäta temperaturen tidigt på morgonen innan du har hunnit stiga upp.
  • Alternativ två är att köpa sig ägglossningstester (sponsrad länk) – för att bestämma när din ägglossning sker så behöver du upp till 7 sådana. De tester visar om ägglossning ska ske inom 48 timmar och bör optimalt användas på urin runt klockan 14 på dagen.

4. Utnyttja dina fertila perioder på ett smart sätt

Har du redan koll på när ägglosningen sker? Räkna inte med att ha ett samlag just den dagen och sedan bli gravid. Ni får se till att göra det två dagar innan och två efter för att vara på säkra sidan. Det bästa är om ni har sex på kvällen, så att du kan ligga kvar i sängen en stund och ge möjlighet till spermierna att övervinna gravitationen. Det hjälper även att ha en kudde som kan sätta under rumpan i 30-60 minuter efter samlag. Använd också ställningar som hjälper spermierna in (rid-positionen är t.ex. mindre gynnsam). Det är också bra att spara på spermierna, d.v.s. att inte ha sex många gånger under perioden utanför ovulationen. Koncentrationen på spermierna minskar med frekvens och antalet samlag.

5. Njut av att göra barn

Du ökar chanserna att bli gravid om du får orgasm. Det är påvisat att under orgasm hjälper kvinnans kropp spermieflödet in. När kvinnan får orgasm dras livmodermunnen ihop sig och då kan spermierna få hjälp att ta sig in i livmodern och vidare ut i äggledarna.Och du kan såklart inte få orgasm om alla dina tankar är om hur att bli gravid. Släpp det där om att bli gravid. Du kommer att bli det!!!

6. Undvik glidmedel som dödar eller hindrar spermiernas mobilitet

De allra flesta vanliga glidmedel påverkar spermiernas överlevnad och rörlighet negativt. Om ni vill eller behöver använda ett glidmedel och samtidigt vill bli gravida är det bäst att prova ett spermievänligt glidmedel anpassat just för par som vill bli gravida och som inte hindrar eller påverkar spermierna negativt.

7. Och mer...

Drick mycket vätska. Det är påvisat att när man dricker mycket vätska så ökar mängden vätska i kroppen och det ökar också vätskan i cervixen och på sådant sätt hjälper skapa bättre miljö för befruktning.

Din partner bör undvika heta och bastubad samt heta duschar. Spermieproduktionen försämras vid hög temperatur, liksom kvaliten på de redan producerade spermier

Fungerar det inte ändå så är det vanligaste att man får starta en utredning när man har försökt att bli med barn i 12 månader. Kvinnan ska vara yngre än 40 år och mannen yngre än 55. Då görs fertilitetsutredningen som ett par.

Det finns 139 kommentarer till denna artikel