Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 23

Bebisen

Nu är bebisen c:a 19 cm från huvud till stjärt och väger omkring 470-575 gram. Kroppen fortsätter att utvecklas dag för dag och de inre organen specialiserar sig på sina funktioner. Fostrets lever producerar enzymer och ansvarar för nedbrytning av bilirubin, ett ämne som bildas när röda blodkroppar bryts ned.

Eftersom livslängden för röda blodkroppar är kortare hos foster än hos vuxna människor bildas mer bilirubin hos foster än hos vuxna. Bilirubin går från fostret genom moderkakan till ditt blodomlopp där din liver hjälper till att bryta ned bilirubinet. Efter förlossningen kan bebisen uppvisa tecken på gulsot till följd av höga halter av bilirubin som den nyfödda levern ännu inte kan effektivt bryta ned. Detta uttrycker sig som en gulartad ton på huden och ögonvitorna. Detta tillstånd räknas inte som allvarlig och behandlas ibland med ljusterapi då ultraviolett ljus hjälper till att bryta ned bilirubin.

Bebisens sinnen utvecklas snabbt och tack vare en komplett uppsättning neuroner i hjärnan kan nu omgivningen och den egna kroppen utforskas, främst med hjälp av känseln. Känslen är ett av de första sinnena som utvecklas och bebisen kan röra sitt ansikte eller känna armar och ben.

I äggstockarna hos flickor finns redan alla de primitiva ägg bildade som hon kommer ha under hela sitt liv, och livmodern är fullt utvecklad.

Du

Övre delen av livmodern befinner sig nu c:a 2 cm ovanför naveln och du känner dig sannolikt ganska tillfreds och bekväm med graviditeten. Magen är ännu inte så stor att den blir ett irritationsmoment i de dagliga rutinerna, och du kan förmodligen sitta och böja dig utan alltför mycket svårigheter.

Om du under tidigare veckor lidit av illamående så finns det en god chans att det har gått över vid det här laget.

Din blodvolym har ökat för att fylla behovet av ökad syresättning och näringstransport till fostret. Det mesta av ökningen är blodplasma vilket leder till en utspädning av de röda blodkropparna, något som kan leda till fysiologisk anemi, eller blodbrist. Måttet på denna utspädning av blodet kallas hematocrit och når sitt lägsta värde omkring den här perioden, efter vilken den ökade produktionen av röda blodkroppar börjar komma ikapp.

Det kan vara en god ide att låta läkare eller barnmorska kontrollera att du inte utvecklat en allvarlig blodbrist.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 22

 

Frågor för vecka 23

Rekommenderat

Prematur – är det farligt för mitt barn att komma ut?

Prematur – är det farligt för mitt barn att komma ut?

Många gravida mammor kommer till sjukhus med viss sjukdom eller med förtidsvärkar och få höra att de ska få prematura barn. Största del av de mammor kommer att klara sig och uppnå fullgången tid, men i sex procent av fallen så kommer barnet innan fullgången tid.  Varför blir det så? ... 3

Det finns 176 kommentarer till denna artikel

  minna

  5 minna

  Tiden börjar rinna iväg!!! Men det ska bli helt fantastiskt att få se mina barn mer!!! Föräldraledighet är en underbar förmån!

  22.6 Idag Det är mycket som händer nu kokar som en ugn som jag gjorde med vår flicka jag låg under lakan och stefan dubbla duntäcken. Kände av det intatt och blev glad över naturliga grav.tecken det har jag haft fler så det har varit svårt att veta vad som är bu äller bä.

  Men det kom ut från mitt djup inatt vad är det som händer är jag gravid eller? och det ska bli spännande om jag spyr om ett par dagar för det var stefan som spydde när han onnanerade till det att jag sa att det är lite kärleksord till barnen och att det var en del av våra tidigare hade han ingen aning om så han spydde som fn och det gjorde jag med .så vi får se.

  men nu borde det bli en normal behandling till mig hoppas jag så jag blir inskriven på mödravården och så jag var ju dit tre gånger och jag fatta noll varför jag inte blev inskriven. mysig musik dom spelar i natt.uch vad ont i ryggen jag har. kram alla som behöver en hoppas allt är bra med er. Och ni som har det svårt på olika sätt jag lovar er att det är mödan värt första grav var svår på annat sätt men den underbara ungen har betalat priset 1000 gånger om.

  anbao

  2 anbao

  22+0 idag och redan juni :) snart är det oktober
  V 23 idag! Mitt 3e men 1a för min sambo. Vet vi får en dotter.Sparkar o bankar okontrollerat både dag o natt. Kämpigt ibland, men skönt o veta hon lever..! Hade 3 dag utan fosterrörelser...trodde de var kört.. Snittad med mina andra, säte, så tösen ska samma. 2 jan Mår illa som faasen...

  Har en riktig huligan i magen som sparkar så magen hoppar.Tycker magen har vuxit mycket senaste två veckorna. Undrar hur stor den ska bli?
  Nissan

  5 Nissan

  Har en riktig huligan i magen som sparkar så magen hoppar.Tycker magen har vuxit mycket senaste två veckorna. Undrar hur stor den ska bli?

  Känner bebisen lite på morgonen och kvällen men annars är det fortfarande lugnt där inne :) Längtar så mycket tills han ska komma ut!! Är i v 23 nu och tycker veckorna går fortare allteftersom, tur det!

  Kram till alla andra blivande mammor där ute!

  22+3, bebisen sparkar ibland dag och natt men det ar kul- filmat massa redan nu. Sover halv sittande pa sidan, magen och tuttar kliar okontrollerbart - och ibland pinsamt pa jobbet.. Har nu 12 dagar utan att spy och valdigt glad for det, varit mycket illa hittils (bland annat varit tvungen att ha dropp under en vecka) och kan ata mera nu- av allt typ ;)

  Jag är också i v. 21 + 1 men jag känner inte så mycket sparkar... blir nästan orolig.... Det är också mitt första och väldigt efterlängtade barn, så jag hoppas verkligen att det går vägen och att barnet mår bra!

  vecka 22....Alla tycker tiden går så fort.... men jag tycker det verkligen är väntans tider just nu..... det är kul att känna sparkar och visst är det spännade, det är ju första barnet ! =)

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.