När du använder och besöker BliMamma.se godkänner du vår Cookie och sekretesspolicy. Ok, jag förstår
Inloggade medlemmar: 462 gäster
Jag vill använda sajten anpassad för... laptop/dator mobil/surfplatta

Huvudmeny

Mer i kategorin Gravid |

Minska ditt illamående under graviditeten

Minska ditt illamående under graviditetenHär har vi listat 10 olika metoder du kan prova för att minska ditt illamående under graviditeten. Det är inte säkert att alla, eller ens de flesta kommer att fungera för just dig, men chansen är stor att något av följande kommer att minska dina besvär.

1. Håll dina blodsocker halter på en jämn nivå genom att äta lite men ofta

Välj mat med myckt protein och med långsamma kolhydrater (bönor, ärter och linser, fullkorns-pasta, bulgur, råris, quinoa, bröd med hela gryn och korn och gärna bakat på surdeg, den mesta frukten, grönsaker) . Detta bidrar till att hålla ditt blodsocker på en jämn nivå, medan snabba kolhydrater, som t.ex. socker, bara ger en snabb topp med frisättande av insulin till följd, och ingen långvarig effekt. Unvik godis och annan mat som är rik på snabba kolhydrater. Försök att äta 5-6 små mål per dag och ha med dig frukt eller kex som du kan äta om du börjar bli illamående. Även om det kan vara svårt att stoppa i sig mat när man mår illa så kan det förhindra att du blir sämre.

Gör det till en vana att äta ett mellanmål var 3-4 timma
2. Ät innan du blir hungrig

Om du väntar med att äta till du är hungrig så har kroppen redan hunnit börja producera magsyra som kan öka ditt illamående. Se ovanstående råd om kost. Gör det till en vana att äta ett mellanmål var 3-4 timma.

3. Ät ett rejält kvällsmål som innehåller protein innan du ska sova

På natten går det lång tid mellan måltiderna vilket kan vara en anledning att många kvinnor känner sig som mest illamående på morgonen då blodsockerhalten är som lägst och magsyraproduktionen ofta är hög. För att motverka detta kan man se till att äta ganska rejält innan man somnar, gärna proteinrik mat med långsamma kolhydrater (fisk, kött, kyckling, ost, mjölk, keso, kesella, kvarg, nötter, avocado, bönor eller ägg) även om det kan kännas lite motbjudande att äta precis innan sänggåendet. För vissa kan det hjälpa om man till och med går upp å natten och fyller på förråden med t.ex. ett glas mjölk.

4. Försök att äta innan du stiger ur sängen på morgonen och ta det lungt

Försök att äta något kolhydratrikt c:a 20-30 minuter innan du tänkt stiga upp ur sängen. Vanligt är att man har ett paket kex på sängbordet, man andra typer av mat fungerar bättre för vissa. Prova dig fram! Det är viktigt att inte försöka rivstarta dagen med att flyga ur sängen och kasta på sig kläderna för att sedan springa till bussen. Det kommer bara att förstärka ditt eventuella illamående. Ge din kropp chansen till ett behagligt uppvaknande.

5. Drick mycket

Du har hört det förr, men att dricka mycket är extra viktigt nu för att unvika illamåendet. Drick under eller mellan måltider, vilket som passar dig bäst. Små klunkar då och då kan fungera bättre än att häva i sig en liter på 5 minuter. Åter igen, prova dig fram. Var försiktig med juice och läsk som innehåller mycket socker, och som kan ge toppar i blodsockerhalterna. Det kan utsätta dig för onödiga påfrestningar och en extra risk för graviditetsdiabetes, om än liten. Prova med vatten eller någon annan dryck som inte innehåller så mycket socker.

6. Prova ingerfära

En del kvinnor har märkt att deras illamående avtagit när de äter ingerfära. Prova att tillsätta litet till maten, men ta det försiktigt, du kanske reagerar tvärtom!

7. Ta dina vitaminer, men prova en annan typ

Ibland kan det hjälpa att byta vitamintillskott, liksom det kan hjälpa att ta tabletterna vid olika tidpunkter på dagen. Prova att ta dem på morgonen, vid lunch eller på kvällen för att se vilket som fungerar bäst för dig.

8. Be din barnmorska om extra vitamin B-6

För vissa kan dethjälpa med ett tillskott av vitamin B-6 till kosten. En vanlig dos är 50 mg, men det är mycket viktigt att du diskuterar detta med din barnmorska och/eller läkare först.

9. Undvik mat som gör dig illamående, men hitta ett alternativ

Om morötter gör dig illamående, undvik dem, men se till att hitta ett alternativ som gör att du får i dig motsvarande vitaminer och näring. Det är viktigt för din kropp och för fostrets utveckling att du äter en näringsrik och varierad kost. Att överhuvudtaget variera sin kost kan göra att ditt illamående hålls i schack. Använd fantsin och ta gravidteten för ursäkt att äta extra varierat och hälsosamt. Bönor, linser och grönsaker är ofta en underskattad resurs i vår matkultur.

10. Åksjuke-/sjösjuketabletter

Som en möjlig utväg kan du prova att ta åksjuketabletter (t.ex. Postafen) som finns att köpa receptfritt på Apoteket. Många säger sig bli hjälpta av denna typ av läkemedel och det kan därför vara värt att prova. Vi rekommenderar att du diskuterar med din barnmorska eller läkare innan du tar något läkemedel, även om just Postafen för närvarande inte har någon känd påverkan på fostret.

Det finns 27 kommentarer till denna artikel

 1. Postades 2018-01-28 20:45:55
  Gäst
  Free shipping site of all where to buy cheap authentic nfl jerseys products,more items bigger discount,hurry to collect cheap jerseys in store
 2. Postades 2017-12-12 20:28:09
  Gäst
  Who do you want to gift for sports jerseys china? Get value into the page: cheap Brandon Graham jerseys
 3. Postades 2017-11-29 04:03:44
  Gäst
  nike authentic nfl jersey,Fashion online china professionall supplier online free shipping oversea.
 4. Postades 2017-04-01 18:15:58
  Gäst
  america cheap jerseys nhl shop outlet
 5. Postades 2016-11-21 02:58:05
  Gäst
  wholesale authentic soccer jerseys wholesale nfl jerseys inn ᥙѕa
 6. Postades 2015-09-16 10:57:53
  Gäst

  Hej, lider med alla när ni berättar hur ni mår illa, håller med om att det ibland känns som om ingen förstår utan tycker att det är naturligt att må illa när man är gravid. När man mår som mest illa tycker jag att  det inte finns någonting som funkar, allt smakar fruktansvärt illa/ger kräkningar. När man bara mår lite illa så kan det fungera att äta rostat bröd, kokt potatis och havregrynsgröt, ialla falll gjorde det det för mig. Mat som inte smakar och luktar så mycket för ickegravida. :)  För min del funkade det inte alls med proteinrik mat, gjorde det bara värre. Tog därför bort allt kött men tvigade i mig lite linser och fisk för babyns skull. Men grönsaker som brukar utgöra största delen av kosten gick inte alls,  var tvungen att ge upp det. Nu förknippar jag bara lukten av broccoli med kräkningar. Ett tips som jag skulle vilja lägga till är daglig motion, åtminstone en kort prommenad i friska luften, det håller igång magen även om det är jobbigt just när man gör det. Och gå till läkaren om det inte går över, det finns läkemedel som kan hjälpa och man kan faktiskt ha en annan sjukdom som ger besvär med magen även om man är gravid.  

 7. Postades 2014-11-19 10:34:19
  myrmamman:s avatar
  Jag är i vecka 28 och mår kalas illa ochär dunder trött. Som tur är (eller kanske mer tur i oturen) bröt jag foten och blev sjukskriven till följd av det och att jag ör gravid. Och det är bra förjag hade aldrig orkat arbeta imitt tillstånd. Postaprofen funkade på min första men inte nu utan det är små nål som gäller? Tyvärr har jag svårt att hålla mig från socker men försöker hålla godis ätandet till helger i alla fall.
 8. Postades 2014-11-13 17:01:28
  Gäst
  Hej! Tack för bra information. Jag har själv mått illa och kräkts varje dag sedan v 7 (är snart i v 14). Jag har skrivit om mina upplevelser på min blogg: www.lakespira.blogg.se
 9. Postades 2014-01-03 23:11:22
  Gäst

  är i vecka 8 el nio. mått illa i tre veckor- stegrar varje dag.

  Försökt kex på morgonen..men 2 tim senare är de uppe. gäller det mesta nu :-(

  Hoppas att detta ger sig snart. Har svårt att utföra mitt jobb. tillråga på allt jobbar jag med grisar så lukter finns det gott om.

  mat os ger mig kvälvningar. skulle inte klara detta utan min underbara sambo.

 10. Postades 2012-12-19 09:50:28
  Gäst
  är så jobbigt att vara illanående konstant. har gjort en gastricbypass några år sen så jag kan inte ens spy efter den operarionen. mår så illa vissa dagar så jag önskar jag kunde spy så att man för några min kan känna en lättnad. är bara någon vecka gången och märker redan att alla byxor klämmer lite på magen gör mig sååå illamående. ska jag verkligen behöva bo i leggings?

Skriv en kommentar

Namn

Email

Kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.