Mer i kategorin Gravid |

Gravid och magsjuka eller maginfluensa

Vad är magsjuka?

Magsjuka orsakas oftast av något av flera olika typer virus, som infekterar matsmältnings organen. Det kan också orsakas av bakterier, och är då ett betydligt allvarligare tillstånd. Några typer av bakterier som kan förorsaka magsjuka är listeria, salmonella, shigella, stafylokocker, kampylobakter eller e-coli. Det kan också orsakas av parasiter, men det är relativt ovanligt.

Absolut vanligast är dock "vanlig" magsjuka som orsakas av virus, och som är en återkommande säsongsepidemi i Sverige.

Symptom

Vanlig säsongsmagsjuka kan ge i första hand illamående, kräkningar, diarré och försämrat allmäntillstånd. Det är ofta svårt att behålla mat och dryck, men det är dock viktigt att ersätta förlorad vätska så gott det går.

Ovanliga tillstånd

Listeria kan ge feber, muskelvärk, huvudvärk, ont i halsen, hosta, kräkningar och diarré. Fostret kan påverkas och missfall kan inträffa, förtida förlossning och dödfödda foster förekommer.

Kampolybakter kan yttra sig genom  förkylningsliknande symptom som följs av diarre, magsmärtor, illamående och kräkningar. Det finns risk för missfall och förtida förlossning.

Salmonella resulterar vanligen i huvudvärk, magsmärtor, diarre och kräkningar. Kan orksaka fosterdöd.

Om du blir sjuk

Vanlig magsjuka som orsakas av virus kan du bekämpa hemma genom att i första hand se till att ersätta förlorad vätska. Prova avkok på potatis eller ris om du har svårt att behålla vatten. Citronvatten kan också hjälpa vissa att få behålla vätska. Om tillståndet fortsätter mer än två-tre dagar så bör du alltid kontakta  sjukvården.

Du kommer inte tro det när du läser om vilken är den bästa huskuren

Misstänker du att din magsjuka kan vara orsakad av bakterier eller parasiter skall du alltid omedelbart söka läkarvård. Det är dock relativt ovanligt att magsjukan är orsakad av bakterier.

Komplikationer

Vanligt magsjukevirus är i sig ofarligt för fostret, men om du blir kraftigt uttorkad så kan det påverka blodflödet genom moderkakan, och därmed syre- och näringstillförseln till fostret. Om du lider av illamående och kräkningar redan innan magsjukan så ökar risken för uttorkning. Det är därför mycket viktigt att man får i sig rikligt med vätska för att ersätta den man förlorar.

Listerios är däremot en mycket allvarligt infektion och i omkring 20% av alla fall leder den till att fostret dör. I de fall där fostret överlever kan listerios leda till att bebisen blir svårare medtagen under förlossningen

Hur undviker man att drabbas

Gemensamt för de flesta typer av magsjuka är att man kan minska risken att drabbas avservärt genom att iaktaga god livsmedelshygien. Några saker som man kan tänka på är

Listeria har hittats i en mängd olika matvaror och i olika stadier av tillagningsprocessen, från råvara till väl uppvärmda rester, och växer även i mat som förvaras i kylskåpet. Vissa typer av mat bör man undvika helt

Det skall påpekas att listeria är relativt ovanligt, även om trenden är ökande. Av hela befolkningen så är det färre än en på 100,000 som drabbas varje år (50-70 fall) och bland gravida är det bara ett fåtal (<10) fall som rapporteras årligen, enligt en rapport från Livsmedelsverket. Risken att drabbas är alltså liten, men försiktighet rekommenderas av myndigheterna.

Rekommenderat

Så farligt är coronoaviruset för gravida

Så farligt är coronoaviruset för gravida

För mer info och senaste nytt om Corona-viruset, besök vår temasajt om COVID-19. Uppdatering 200227: Epedemin orsakad av det nya coronaviruset (SARS-CoV-19) fortsätter och smitta har bekräftats i ett stort antal länder, men omfattande utbrott har hittills konstaterats endast i Kina, Sydkorea och Italien. Situationen i Kina verkar ha stabiliserats med en ... 1

Det finns 13 kommentarer till denna artikel

  Hej. Jag är i ve 28 o blev mkt orolig när jag läste detta. Min son har varit magsjuk med enorma mängder diarréer i flera dygn nu o jag började känna idag att jag mår mkt illa o besöker toan ofta. Änså länge kommer det bara från ena hållet. Orolig för bebisen!

  Fia

  Jag håller med och tycker att artikeln ska justeras. Detta är oerhört allvarlig information som kan skapa onödig oro och ångest för blivande mammor. Gick in och läste nu då jag precis fick ont i magen och illamående. Är i vecka 18. Även om jag inte behöver uppsöka läkarvård ännu då jag inte mår särskilt dåligt fysiskt (ännu) så skrämde detta upp mig rejält. Otroligt onödigt att spela på gravida kvinnors redan utsatta situation! Hade jag börjat kräkas nu så hade jag förmodligen blivit hysterisk av rädsla.
  Fy faaaan, önskar inte min värsta fiende att vara magsjuk i ve 35. Inte nog med att man mår illa för att barnet tar så mycket plats+ att det ligger på min magsäck och sparkar upp i revbenen så skall man ha värsta spy magsjukam... När går det över.

  Ricotta och fetaost går utmärkt att äta. Tittar aldrig på listor som denna utan håller mig till Livsmedelsverkets lista. Dags att justera artikeln?

  Tycker de är otroligt viktigt att informera! Det är ju våra små liv där inne, info är allti bra sen ska man ju inte tänka ihjäl sig på det bara ha det i bakhuvudet om man blir sjuk, bättre söka vård en gång för mkt för att man " blivit skrämd" än att strunta i symtomen. Hör så ofta " jaaaa åt allt möjligt av dedär farliga när ja va gravid o de hände ingenting"! De e helt fel tänk.

  jaha fick digagnos influensa på lassarettet igår.. ont i muskler leder,rygg mage svank feber ont i hals frossa... dom sa att det inte var någon fara bara hem och bädda ner sig och ta alvedon. så läser man här. missfall.. känns som att man lika gärna kan gå och skjuta sig nu

  Varför står fetaost med på listan över vad man inte ska äta? På livsmedelsverket står att fetaost från pastöriserad mjölk (vilket nästan all fetaost i svensk handel idag är) går bra att äta.

  Faktagranska gärna artikeln. En korrekturläsning av stavningen vore också på sin plats. Det är ganska "tuff" information ni går ut med i artikeln som kan få många att bli oroliga så jag hade önskat att artikeln var mer genomtänkt.

  OJ!

  Jag fick symtom som ont i halsen och förkylning igår och idag bajsar jag vatten och får inte behålla någon mat. Även fast jag kräkts upp allt så fortsätter jag att må illa :( jag är bara i vecka 5-8 (har inte varit hos barnmorskan än och fått ett exakt veckoantal) är detta farligt?!

   

  kanske idé att ringa sjukvårdsrådgivningen och se vad jag ska göra ? :S

   

  Jag har precis (ta i trä) blivit av med min andra sväng av maginfluensa. Den höll på i fyra dygn och jag är i v.24. Det jobbigaste är att man inte vet hur bebisen mår men jag ringde sjukvårdsrådgivningen 1177 och de sa att man inte behöver oroa sig om man inte är yr i huvudet eller spyr galet ofta under så lång tid, typ var sjätte minut.

  Nu känner jag att det rör sig så smått där inne igen så forhoppningsvis så är det väl lugnt..

  admin

  7 admin

  Vi ska se över innehållet i artikeln. Syfter är ju att informera och ge tips, inte att oroa i onödan!

   

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.