När du använder och besöker BliMamma.se godkänner du vår Cookie och sekretesspolicy. Ok, jag förstår
Inloggade medlemmar: 612 gäster
Jag vill använda sajten anpassad för... laptop/dator mobil/surfplatta

Huvudmeny

Mer i kategorin Gravid |

Gravid och magsjuka eller maginfluensa

Vad är magsjuka?

Magsjuka orsakas oftast av något av flera olika typer virus, som infekterar matsmältnings organen. Det kan också orsakas av bakterier, och är då ett betydligt allvarligare tillstånd. Några typer av bakterier som kan förorsaka magsjuka är listeria, salmonella, shigella, stafylokoker, kampylobakter eller e-coli. Det kan också orsakas av parasiter, men det är relativt ovanligt.

Absolut vanligast är dock "vanlig" magsjuka som orsakas av virus, och som är en återkommande säsongsepidemi i Sverige.

Symptom

Vanlig säsongsmagsjuka kan ge i första hand illamående, kräkningar, diarré och försämrat allmäntillstånd. Det är ofta svårt att behålla mat och dryck, men det är dock viktigt att ersätta förlorad vätska så gott det går.

Ovanliga tillstånd

Listeria kan ge feber, muskelvärk, huvudvärk, ont i halsen, hosta, kräkningar och diarré. Fostret kan påverkas och missfall kan inträffa, förtida förlossning och dödfödda foster förekommer.

Kampolybakter kan yttra sig genom  förkylningsliknande symptom som följs av diarre, magsmärtor, illamående och kräkningar. Det finns risk för missfall och förtida förlossning.

Salmonella resulterar vanligen i huvudvärk, magsmärtor, diarre och kräkningar. Kan orksaka fosterdöd.

Om du blir sjuk

Vanlig magsjuka som orsakas av virus kan du bekämpa hemma genom att i första han se till att ersätta förlorad vätska. Prova avkok på poatis eller ris om du har svårt att behålla vatten. Citronvatten kan också hjälpa vissa att få behålla vätska. Om tillståndet fortsätter mer än två-tre dagar så bör du alltid kontakta  sjukvården.

Misstänker du att din magsjuka kan vara orsakad av bakterier eller parasiter skall du alltid omedelbart söka läkarvård. Det är dock relativt ovanligt att magsjukan är orsakad av bakterier.

Komplikationer

Vanligt magsjukevirus är i sig ofarligt för fostret, men om du blir kraftigt uttorkad så kan det påverka blodflödet genom moderkakan, och därmed syre- och näringstillförseln till fostret. Om du lider av illamående och kräkningar redan innan magsjukan så ökar risken för uttorkning. Det är därför mycket viktigt att man får i sig rikligt med vätska för att ersätta den man förlorar.

Listerios är däremot en mycket allvarligt infektion och i omkring 20% av alla fall leder den till att fostret dör. I de fall där fostret överlever kan listerios leda till att bebisen blir svårare medtagen under förlossningen

Hur undviker man att drabbas

Gemensamt för de flesta typer av magsjuka är att man kan minska risken att drabbas avservärt genom att iaktaga god livsmedelshygien. Några saker som man kan tänka på är

 • att inte låta frysta varor från affären tina innan du lägger dem i frysen hemma
 • att inte spara överbliven mat längre perioder, ens i kylskåpet
 • att koka och tillaga maten lite längre än vanligt för att säkerställa att den är helt uppvärmd, även när du värmer färdiglagad mat
 • att tvätta händerna ordentligt, särskilt efter toalettbesök och innan matlagning
 • att undvika att hantera avföring från djur som katter och hundar

Listeria har hittats i en mängd olika matvaror och i olika stadier av tillagningsprocessen, från råvara till väl uppvärmda rester, och växer även i mat som förvaras i kylskåpet. Vissa typer av mat bör man undvika helt

 • patéer och pastejer
 • kallskuret kött
 • muka ostar som t.ex. brie, camembert, feta och ricotta
 • kalla, rökta skaldjur och kall, rökt fisk (exempelvis rökt lax)

Det skall påpekas att listeria är relativt ovanligt, även om trenden är ökande. Av hela befolkningen så är det färre än en på 100,000 som drabbas varje år (50-70 fall) och bland gravida är det bara ett fåtal (<10) fall som rapporteras årligen, enligt en rapport från Livsmedelsverket. Risken att drabbas är alltså liten, men försiktighet rekommenderas av myndigheterna.

Det finns 13 kommentarer till denna artikel

 1. Postades 2016-12-19 14:55:56
  Gäst
  Hej. Jag är i ve 28 o blev mkt orolig när jag läste detta. Min son har varit magsjuk med enorma mängder diarréer i flera dygn nu o jag började känna idag att jag mår mkt illa o besöker toan ofta. Änså länge kommer det bara från ena hållet. Orolig för bebisen!
 2. Postades 2013-06-05 23:08:22
  Gäst
  Jag håller med och tycker att artikeln ska justeras. Detta är oerhört allvarlig information som kan skapa onödig oro och ångest för blivande mammor. Gick in och läste nu då jag precis fick ont i magen och illamående. Är i vecka 18. Även om jag inte behöver uppsöka läkarvård ännu då jag inte mår särskilt dåligt fysiskt (ännu) så skrämde detta upp mig rejält. Otroligt onödigt att spela på gravida kvinnors redan utsatta situation! Hade jag börjat kräkas nu så hade jag förmodligen blivit hysterisk av rädsla.
 3. Postades 2013-04-21 02:00:19
  Gäst
  Fy faaaan, önskar inte min värsta fiende att vara magsjuk i ve 35. Inte nog med att man mår illa för att barnet tar så mycket plats+ att det ligger på min magsäck och sparkar upp i revbenen så skall man ha värsta spy magsjukam... När går det över.
 4. Postades 2012-12-21 11:13:06
  Gäst

  Ricotta och fetaost går utmärkt att äta. Tittar aldrig på listor som denna utan håller mig till Livsmedelsverkets lista. Dags att justera artikeln?

 5. Postades 2012-11-03 07:12:03
  Gäst
  Tycker de är otroligt viktigt att informera! Det är ju våra små liv där inne, info är allti bra sen ska man ju inte tänka ihjäl sig på det bara ha det i bakhuvudet om man blir sjuk, bättre söka vård en gång för mkt för att man " blivit skrämd" än att strunta i symtomen. Hör så ofta " jaaaa åt allt möjligt av dedär farliga när ja va gravid o de hände ingenting"! De e helt fel tänk.
 6. Postades 2012-03-01 07:02:48
  lillalycka:s avatar

  jaha fick digagnos influensa på lassarettet igår.. ont i muskler leder,rygg mage svank feber ont i hals frossa... dom sa att det inte var någon fara bara hem och bädda ner sig och ta alvedon. så läser man här. missfall.. känns som att man lika gärna kan gå och skjuta sig nu

 7. Postades 2012-02-29 17:06:37
  Snigelmatte:s avatar

  Varför står fetaost med på listan över vad man inte ska äta? På livsmedelsverket står att fetaost från pastöriserad mjölk (vilket nästan all fetaost i svensk handel idag är) går bra att äta.

  Faktagranska gärna artikeln. En korrekturläsning av stavningen vore också på sin plats. Det är ganska "tuff" information ni går ut med i artikeln som kan få många att bli oroliga så jag hade önskat att artikeln var mer genomtänkt.

 8. Postades 2011-05-29 12:26:01
  Gäst

  OJ!

  Jag fick symtom som ont i halsen och förkylning igår och idag bajsar jag vatten och får inte behålla någon mat. Även fast jag kräkts upp allt så fortsätter jag att må illa :( jag är bara i vecka 5-8 (har inte varit hos barnmorskan än och fått ett exakt veckoantal) är detta farligt?!

   

  kanske idé att ringa sjukvårdsrådgivningen och se vad jag ska göra ? :S

   

 9. Postades 2011-04-11 09:15:41
  Gäst

  Jag har precis (ta i trä) blivit av med min andra sväng av maginfluensa. Den höll på i fyra dygn och jag är i v.24. Det jobbigaste är att man inte vet hur bebisen mår men jag ringde sjukvårdsrådgivningen 1177 och de sa att man inte behöver oroa sig om man inte är yr i huvudet eller spyr galet ofta under så lång tid, typ var sjätte minut.

  Nu känner jag att det rör sig så smått där inne igen så forhoppningsvis så är det väl lugnt..

 10. Postades 2011-03-28 14:36:10
  admin:s avatar

  Vi ska se över innehållet i artikeln. Syfter är ju att informera och ge tips, inte att oroa i onödan!

   

Skriv en kommentar

Namn

Email

Kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.