Mer i kategorin Gravid |

Gravid och influensa

Nu är det dags igen! Årets influensa närmar sig, och som varje år kommer många att drabbas av de klassiska symptomen, torrhosta, frysningar, hög feber, sjukdomskänsla med muskel och huvudvärk.

Som gravid så känner man sig  extra utsatt i och med att man längre är ensam att insjukna. Vad innebär influensa och är det annorlunda för dig som gravid? Påverkas fostret av influensan? Vad kan man göra som gravid för att underlätta influensans gång? Det är allt frågor som vi på BliMamma var intresserade att få svar på och därför sammanställde tillgänglig information.

Letar du efter bra huskurer mot influensa? Kolla våra bästa tips!

Vad är influensa?

Influensa är i regel ett i och för sig obehagligt, men i de allra flesta fall ofarligt, tillstånd. Den årliga influensan orsakas av virus (ortomyxovirus), därför hjälper inte vanliga antibiotika mot själva influensan (dock kan vissa följdsjukdomar orsakade av bakterier behandlas med antibiotika).

Influensa har en inkubationstid på 1-3 dygn och börjar ofta akut med frossa, snabbt stigande feber (ofta över 40°C), allmän muskelvärk, huvudvärk och därefter tilltagande symtom från luftvägarna, främst hosta.

Influensa är för i övrigt friska människor en relativt ofarlig sjukdom som går över efter några dagar till en vecka. Detta är fallet även för gravida. Dock förekommer influensaepidemier med svårare symptom, s.k. superinfluensa som ger upphov till pandemier.

Under pandemier (globala influensaepedemier) finns en något ökad risk för gravida att utveckla svårare symptom, med undantag för slutet av graviditeten då en något ökad risk att utveckla exempelvis lunginflamation föreligger. Till exempel har en studie från Australien visat att gravida som insjuknade i den nya influensan (H1N1) under 2009 behövde sjukhusvård eller intensivård 5-6 gånger oftare än befolkningen i genomsnitt.

Vad gäller vanliga säsongsinfluensan är bilden inte lika klar. I Europa är bevisen få för att friska gravida löper en högre risk än övriga befolkningen, och nyttan av en vaccination är osäker enligt en studie.

Hur drabbas fostret?

Det finns inga rön som tyder på att fostret löper någon risk att drabbas av influensa. Fostret anses som välskyddad av moderkakan och även  i uppskattningsvis 15% av alla fall då fostret smittas av viruset, så utvecklar det inga sjukdomssymptom. Det är också anledningen till att det  finns inga rapporter om fosterskador orsakade av influensavirus.

Behandling

Influensa behandlas oftast indirekt med symtomlindring i form av febernedsättande läkemedel, hostmedicin och sängliggande. Då influensa orsakas av ett virus är möjligheterna att direkt behandla sjukdomsorsaken begränsade. Den bästa behandlingen är att vila och dricka mycket vätska för att ge kroppen och immunförsvaret möjlighet att bekämpa viruset snabbare. Under graviditeten så är det extra viktigt att fråga på apoteket vilka läkemedel som rekommenderas för gravida och som är ofarligt för fostret.

Förebygga

Det finns möjlighet att vaccinera sig, och på så sätt förebyggande skaffa sig ett skydd mot smittan. I dagsläget finns det dock inga rekommendationer för gravida att vaccinera sig mot den årliga influensan, om de inte faller i någon annan riskgrupp som t.ex. hjärt- eller lungsjuka.

I övrigt kan man skydda sig mot smitta genom att undvika att träffa personer med förkylnings- och influensaliknande symtom, samt att iaktta god handhygien. Man bör som gravid undvika stora shoppingcenter perioden då risken att smittas är störst - se nedan.

Störst risk för smitta

Toppen för influensaepedemin inträffar vanligen omkring vecka 8-11 varje år vilket motsvarar slutet av februari-mars. Ett väldigt träffsäkert sätt att hålla koll på influensaläget är att kontrollera hur många som söker på Google på ordet "influensa". Detta har visat sig motsvara antalet insjuknade väldigt bra och kan därför användas som en indikation på när man bör vara extra försiktig.

Läs också om våra bästa huskurer mot influensa.

Rekommenderat

Så farligt är coronoaviruset för gravida

Så farligt är coronoaviruset för gravida

För mer info och senaste nytt om Corona-viruset, besök vår temasajt om COVID-19. Uppdatering 200227: Epedemin orsakad av det nya coronaviruset (SARS-CoV-19) fortsätter och smitta har bekräftats i ett stort antal länder, men omfattande utbrott har hittills konstaterats endast i Kina, Sydkorea och Italien. Situationen i Kina verkar ha stabiliserats med en ... 1

Det finns 13 kommentarer till denna artikel

  Jeg er inte sjuk, jeg er berre SVENSK.? Vaksin er og blir utrykt og kan skape senere multi resistanse for bakterier både for foster og som mor. Allergi og skinn sykdommer er vanlig.

  Men så lenge en ikkje dør av det så ver heller SVENSK (sjuk)

  Gravid i v 25+? Är i riskgrupp eftersom jag är reumatiker,men jag skulle ALDRIG ta vaccinet. De rekommenderar det,men det finns ju inga studier på vad som händer längre fram. Svininfluensa vaccinet har ju tydligen visat sig orsaka narkolapsi hos en del barn...Njae jag sover nog bort denna influensan också.

  Jag var sjuk i 10 dagar, var inlagd på sjukhus i 3dagar pga. för högt infektionsvärde, lunginflamation i båda lungorna. de stack mig 10 gånger innan de fick dropp i mig eftersom jag var uttorkad, femte gången trodde de att kanylen hamnade rätt, men efter någon timme hade jag all vätska under huden. den 10:e gången gick det rätt, men efter ett dygn började det pumpa vätska under huden igen, ådran hade spruckit längre upp i armen. jag lärde mig den hårda vägen, man ska inte vänta för länge med att gå till sjukhuset. jag är extremt rädd för nålar,blodprov, blod osv. 

  Jag är gravid i vecka 40+4 och jag väntar bara på att lillen ska komma nu..

  Har dock blivit jätteförkyld, med hög feber, ont i hals och huvud, tät i näsan och ont i bihålorna.. och jag kan ju påpeka att jag har tagit sprutan mot influensan.. hmm.

  Aja hoppas jag blir bra innan lillen kommer. Kram

  jag är gravid i vecka 18+5 är veccinerad och mår toppen NU.. men fram tills vecka 14 va jag hjulbent av att ha klamrat mig fast runt toastolen ca 20 ggr om dagen då jag kräkte som en gris):
  de är sant va angel82 skriver att alla som är gravida ska ta sprutan utan tvekan för vi är först och dom som har problem med hjärtan och asma och mycket mer alvarigare och dom som är i riskgruppen ska ta den först så har min barnmorska sakt till mig.... Och de spelar ingen roll i vilken vecka man är...
  jag är snart i 5 månaden och är lite täpt i näsan och lite snyvig och har ingen feber som tur är hehe.. Det är första gången för mig att vara gravid och så klart är ja orolig för förkylningar specielt när man är gravid.. Den nya svinininflensan är ja skit skraj om ja nu ska vara helt ärlig så är ja räd att ta sprutan och min barnmoska sa till mig att ja är ike tvingad att göra den men hon sa att de är bra både för mig och barnet ja bär hehe och de är säkert sant dom vet nog bättre en vi tror ja... Här va ja bor så har dom flästa garvida kvinnorna tagit sprutan och dom siger att dom mår bra endel siger att dom hadde bara ont i armen och endel kännde sig bara litte vanligt förkylda så ja ska faktiskt göra de så vet ja att ja skyddar mig och mitt barn me.. Så ja siger till er gravida mammer att ni ska me göra de för ert eget bästa och barnet ni bär önskar att alla är friska och glada.........
  Jätte konstigt att du inte fick vaccin,de har inte fråga i vilken vecka jag var när jag gick och skulle ta sprutan! Gravida e välkomna överallt oavsett på vilken vecka e de i ! Och nu få alla ta vaccinet på alla vårdcentral ,de har dropp in tider!
  Jag är gravid i 5:e månaden och har pratat med MVC och Vårdcentralen angående vaccin mot den nya influensan. Eftersom jag reser mycket bad jag om att få bli vaccinerad bland de första mot svininfluensan, dvs om ett par veckor. Jag nekades eftersom de bara prioriterar gravida i sista trimestern (medan de i andra nordiska länder ser fara i både andra och tredje trimestern). När jag är tillbaka från min resa är jag i sista trimestern men det tar de ej hänsyn till. Sjuksystern på vårdcentralen sa bara "det får du lösa själv". Jag fattar ingenting??? Vi är med i riskgruppen men ändå inte...man ska ringa och boka tid men ändå prioriteras man inte trots riskfaktorer som att jag är gravid med kommande resa och är dessutom hälsopersonal. Känns både oroligt och kaotiskt i Stockholms system vad gäller vaccinering....
  takili

  0 takili

  jag är i v.10 och har åkt på maginfluensa det är rätt jobbigt. :( är hungrig men får inget behålla.

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.