Mer i kategorin Bli gravid |

Vilka vitaminer förbättrar fertiliteten?

Finns det en vitamin som förbättrar fertiliteten? Svaret är att det finns inga "magiska piller" eller "vitamin F" för fertilitet, men snarare så att en kombination av vitaminer och mineraler har en positiv påverkan på din fertilitet. De är lätta att ta, men det finns ett enormt utbud. Hur ska man kunna veta vilka man ska äta, och hur mycket? Några av svaren får du här.

Kalcium

För att förbereda dig för graviditeten är det viktigt att bygga upp ditt förråd av kalcium. Kalcium hjälper till att höja pH-värdet i kroppen, något som är gynnsamt för spermierna och det befruktade ägget, så väl som en rad andra positiva hälsoeffekter. De bästa källan för calcium är råa mjölkprodukter, gröna bladgrönsaker och mandel. 1 kvarts liter råmjölk innehåller 900 mg kalcium.

Kalcium i matvaror är i regel enklare för kroppen att ta upp, men det finns kalcium i form av kosttillskott som är bra alternativ. Kvinnor som vill förbättra sin fertilitet bör få i sig 1000 mg kalcium om dagen

Zink

Zink är ett mineral som är avgörande för fertiliteten. Zink är särskilt viktigt för män då det hjälper till att

Den bästa källan av zink är ostron, men du behöver nu inte sätta i dig ostron varje dag; det finns alternativ i form av kosttillskott. Rekommenderat dagligt intag är 15 mg.

C-vitamin

C-vitamin är viktigt för både kvinnan och mannen. Hos kvinnor har vitamin C följande effekter:

Hos män gör vitamin C att:

Den dagliga dosen för kvinnan, 750-1000 mg, får man bäst från naturliga födoämnen. Frukter och bär, som till exempel apelsin, citron, körsbär, jordgubbar, och grönsaker som paprika och spenat innehåller alla mycket C vitamin.

Tänk på att inte överdosera vitamin C. Det kan leda till lägre pH-värde i kroppen, något som påverkar både spermier och ägg negativt.

Vitamin E

Vitamin E är mycket viktigt för fortplantningssystemet hos både män och kvinnor.

Hos kvinnan är det viktigt för:

Hos mannen är det vikigt för:

Den bästa källan för vitamin E är vattenkrasse, mörka bladgrönsaker, lever, solrosolja och pumpafrön.

Du kan få hela det rekommenderade dagliga intaget (RDI) från matbaserade kosttillskott.

Järn

Järn är nödvändigt för blodet och syretransporten i kroppen, och det hjälper också till att balansera ägglossningen.

En studie har visat att 40% av en grupp med kvinnor med ägglossningsproblem blev fertila efter intag av extra järn.

Järn tas bäst i form av matbaserade kosttillskott, då syntetiska tabletter tenderar att verka förstoppande.

Vitamin A

Vitamin A är viktigt för att kroppen skall kunna tillgodogöra sig proteiner, mineral och andra vitaminer. Vitamin A finns bland annat i fiskleverolja. Det dagliga rekommenderade intaget är 5000-10000 IU. Gravida måste dock tänka på att för mycket Vitamin A kan skada embryot/fostret.

Folsyra

Folsyra är känt för att motverka spina bifida hos ditt foster. Detta spårämne är mycket viktigt att ta innan man blir gravid och graviditeten igenom. Men det är inte bara folsyra som är viktigt, utan även B12 och alla andra B Vitaminer som utgör B-komplexet är nödvändiga för ditt barns utveckling. Genom att ta dessa redan innan graviditeten kan du bygga upp en reserv i kroppen för din framtida bebis.

* * *

Här har vi tagit upp några av de viktigaste vitaminerna och ämnena för dig som planerar att bli gravid. Det finns några till, och dessa kommer att ta upp i en framtida artikel.

Rekommenderat

Så farligt är coronoaviruset för gravida

Så farligt är coronoaviruset för gravida

För mer info och senaste nytt om Corona-viruset, besök vår temasajt om COVID-19. Uppdatering 200227: Epedemin orsakad av det nya coronaviruset (SARS-CoV-19) fortsätter och smitta har bekräftats i ett stort antal länder, men omfattande utbrott har hittills konstaterats endast i Kina, Sydkorea och Italien. Situationen i Kina verkar ha stabiliserats med en ... 3

Det finns 4 kommentarer till denna artikel

    juliet

    3 juliet

    reultatet av all gift är språk på planeten är. där pratar dom som viaminerna gör på vår planet och fungerar lika dant i kroppen. men när en människa som anses vara reningsmaskin får alltså giftet till att bli heligt som vi säger heligt i form av andetalare. där har du den färdiga produkten sedan blir det mänsklit avfall av giftet som verkat som olika ämnen i kroppen så förflyttas dom från är när dom blir till medecin till människa i en människa. förprogramerade att prata som födan gör.

    Ät dock hellre riktig mat än att ta piller. Så här framställs nämligen vitaminerna på kemisk väg:
     

    • Produktionen är dyr, komplex och kräver mycket speciella råvaror. Själva den kemiska process då vitaminerna syntetiseras kan verka snabb, men att hantera alla lösningsmedel och det avfall som uppstår är mycket besvärligt. Miljöeffekterna är så stora att merparten av verksamheten håller på att flytta till Kina och Indien där miljökraven är lägre.
    • B1 (tiamin) syntetiseras ur petrokemiska ämnen som utvinns ur stenkol. Processens slutfas består av 15 steg som kan variera beroende på tillverkningsföretag. En av metoderna är oxidation med frätande väteperoxid och aktivt kol.
    • B3 (niacin) framställs i en krackningsanläggning med tillhörande petrokemisk fabrik. Utgångspunkten är nafta eller gasol som utsätts för extremt tryck och hetta för att förvandlas till metan, etylen och vätgas. Därefter blandas vätgasen med kväve för att omvandlas till ammoniak, som sedan mixas med syre och blåses genom ett platinafilter för att bli salpetersyra. Med hjälp av etylenet och acetylenet och en platinakatalysator får man sedan fram den brandfarliga vätskan acetaldehyd som processas vidare och blandas med ammoniak. Och nu är det bara att tillsätta den tidigare framställda salpetersyran så är niacinet färdigt. Det är nu ett vitt fast ämne som mals till ett mjölliknande pulver.
    • B9 (folsyra) produceras av fermenterad råvara och petroleumprodukter. Ingredienserna är stärkelse av sockerrör, tapioka eller majs samt en högteknologisk brygd av glutaminsyra – som även används för att göra smakförstärkaren mononatriumglutamat – aceton, N-[7-(2-amino-4-hydroxypteridinyl(metyl]-4-aminobensoesyra, paraffin och smörsyra. Tillsammans bildar dessa ämnen folsyra, som därefter raffineras, surhetsreduceras, renas med zink- och magnesiumsalt, kristalliseras, torkas och steriliseras.

    Inte så jättekul å stoppa i sig kanske?

    Grymt bra artikel! Mer sånt!

    Tack för läsningen!

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.