Mer i kategorin Förlossningen |

Vilken smärtlindring är vanligast?

Man kan tydligt se hur vården av gravda förändras genom åren, och hur den följer olika trender beroende på vad som är den rådande iden just då. Detta gäller även de smärtlindringsmetoder som erbjudits och använts under förlossningen.

Idag är ryggmärgsbedövning, eller epiduralblockad, den vanligaste läkemedelsbaserade smärtlindrande åtgärden efter lustgas, men det har inte alltid sett ut på det viset.

I början av sjuttiotalet så var Pudendusblockad den vanligaste metoden, och under 10 år mellan 1977 och 1987 var den till och med vanligare än lustgasen och användes vid 70% av alla förlossningar.Därefter tappande den i popularitet för att idag användas vid endast några procent av alla förlossningar. Epidural bedövning började bli populärt först i början av nittiotalet och används nu vid c:a 30% av alla förlossningar.

Livmoderhalsbedövning (paracervicalblockad) var som populärast runt 1983 (c:a 12%), men är idag en sällsynt metod, och används bara vid 1% av alla förlossningar.

Andel olika smärtlindringar per år

Som kuriosa kan nämnas att tiden på dygnet har inverkan på sannolikheten att ryggmärgsbedövning skall läggas. Det är hela 12% vanligare med ryggmärgsbedövning mellan klockan 6 till 12 på kvällen än det är mellan 6 och 12 på morgonen. Denna tendens var ännu mer uttalad för ungefär 20 år sedan, då det var 43% vanligare på kvällen än på morgonen.

Om det beror på att läkarnas vilja att ordinera bedövning är större på kvällen än på morgonen, eller om det är förderskorna som upplever mer smärta på kvällarna låter vi vara osagt.

Andel ryggmärgsbedövning för olika klockslag och per år

Rekommenderat

Bristningar under graviditeten

Bristningar under graviditeten

Bristningar under graviditeten ses som streck eller ränder i huden av varierande tjocklek och färg. De kan vara allt från ljust rosa märken som knappt syns, till djupt röda väl framträdande. Bristningar kan uppstå tidigt eller sent i graviditeten, vanligt är att de uppkommer mellan vecka 13-37, ett väldigt stort intervall ... 25

Det finns 5 kommentarer till denna artikel

 1. Postades 2016-11-15 14:53:01
  Vampiremamii:s avatar
  Det är bara en bluff det där med tatuering i svanken jag har det o ingen har sagt att jag inte får det. (Dock aldrig haft epidural)
 2. Postades 2009-07-14 12:47:40
  Londonsvensk:s avatar
  Tack for det svaret, det hjalpte! :-)
 3. Postades 2009-07-12 15:53:08
  mia88:s avatar
  Om det är så att färgen har kommit just på det stället mellan kotorna som epidural bedövningen läggs kan man inte ge den, samma är det med ryggmärgs provet, kan heller ej tas om det är färg vid det stället vart huden skall punkteras. Men det får du veta av läkare sedan om du har motiv som är "glest" och inte över hela korsryggen.
 4. Postades 2009-07-12 13:34:46
  Londonsvensk:s avatar
  Har en liten fråga; har läst att man inte kan få epiduralblockad som smärtlindring om man har en tatuering på ländryggen? Stämmer det? kram
 5. Postades 2009-04-25 16:31:30
  niinah:s avatar
  jag är intresserad av att föda på ett spec sett.. jag läste en gång om någon dykar grej..man gick tydligen in i en trans..men jag kommer inte ihåg vad den hette...någon som vet ?? som kan hjälpa mig å friska upp minnet=) det vore tacksamt.. kramar

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.