Mer i kategorin Förlossningen |

Vilken smärtlindring är vanligast?

Man kan tydligt se hur vården av gravda förändras genom åren, och hur den följer olika trender beroende på vad som är den rådande iden just då. Detta gäller även de smärtlindringsmetoder som erbjudits och använts under förlossningen.

Idag är ryggmärgsbedövning, eller epiduralblockad, den vanligaste läkemedelsbaserade smärtlindrande åtgärden efter lustgas, men det har inte alltid sett ut på det viset.

I början av sjuttiotalet så var Pudendusblockad den vanligaste metoden, och under 10 år mellan 1977 och 1987 var den till och med vanligare än lustgasen och användes vid 70% av alla förlossningar.Därefter tappande den i popularitet för att idag användas vid endast några procent av alla förlossningar. Epidural bedövning började bli populärt först i början av nittiotalet och används nu vid c:a 30% av alla förlossningar.

Livmoderhalsbedövning (paracervicalblockad) var som populärast runt 1983 (c:a 12%), men är idag en sällsynt metod, och används bara vid 1% av alla förlossningar.

Andel olika smärtlindringar per år

Som kuriosa kan nämnas att tiden på dygnet har inverkan på sannolikheten att ryggmärgsbedövning skall läggas. Det är hela 12% vanligare med ryggmärgsbedövning mellan klockan 6 till 12 på kvällen än det är mellan 6 och 12 på morgonen. Denna tendens var ännu mer uttalad för ungefär 20 år sedan, då det var 43% vanligare på kvällen än på morgonen.

Om det beror på att läkarnas vilja att ordinera bedövning är större på kvällen än på morgonen, eller om det är förderskorna som upplever mer smärta på kvällarna låter vi vara osagt.

Andel ryggmärgsbedövning för olika klockslag och per år

Rekommenderat

Så farligt är coronoaviruset för gravida

Så farligt är coronoaviruset för gravida

För mer info och senaste nytt om Corona-viruset, besök vår temasajt om COVID-19. Uppdatering 200227: Epedemin orsakad av det nya coronaviruset (SARS-CoV-19) fortsätter och smitta har bekräftats i ett stort antal länder, men omfattande utbrott har hittills konstaterats endast i Kina, Sydkorea och Italien. Situationen i Kina verkar ha stabiliserats med en ... 3

Det finns 5 kommentarer till denna artikel

  Det är bara en bluff det där med tatuering i svanken jag har det o ingen har sagt att jag inte får det. (Dock aldrig haft epidural)
  Tack for det svaret, det hjalpte! :-)
  mia88

  3 mia88

  Om det är så att färgen har kommit just på det stället mellan kotorna som epidural bedövningen läggs kan man inte ge den, samma är det med ryggmärgs provet, kan heller ej tas om det är färg vid det stället vart huden skall punkteras. Men det får du veta av läkare sedan om du har motiv som är "glest" och inte över hela korsryggen.
  Har en liten fråga; har läst att man inte kan få epiduralblockad som smärtlindring om man har en tatuering på ländryggen? Stämmer det? kram
  niinah

  5 niinah

  jag är intresserad av att föda på ett spec sett.. jag läste en gång om någon dykar grej..man gick tydligen in i en trans..men jag kommer inte ihåg vad den hette...någon som vet ?? som kan hjälpa mig å friska upp minnet=) det vore tacksamt.. kramar

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.