Mer i kategorin Gravid |

Graviditetssymptom - hur länge varar de?

Graviditeten är en superhärlig tid. Kan man tänka sig att kvinnans kropp är ett hem för ett helt nytt liv? Samtidigt så förändras allt i kroppen så mycket - man får många symtom och ibland känns alla upplevelser som ett rent kaos för kroppen och själen. Många av de uppkomna symtom är påfrestande - från hemorrojder och vatten som samlas i kroppen till mörka bröstvårtor och foglossningar. Medan det kan kännas att graviditeten kommer att vara ett tillstånd för alltid och symtomen kommer aldrig att försvinna, tack och lov, så är det inte fallet. Så hur länge kommer det alla symtom att vara?

Bli Mamma undrade detsamma och bestämde oss att  gå igenom 14 vanliga graviditetsbiverkningar och gå igenom i  hur länge de sannolikt kommer att hålla sig kvar.

1. Morgonsjuka. Det är vanligt att illamåendet förekommer under graviditetens första trimester, men det kan tyvärr vara längre. Om du lider av akut graviditetssjukdom kan du diagnostiseras med hyperemesis gravidarum (HG), vilket är ett tillstånd som varar längre än de första tre månader.

När avtar den? I de alldeles flesta fall så mår gravida mycket bättre efter vecka 13. Har man HG  kan symtomen börja avta runt 21-veckorsstrecket, med de värsta fallen av sjukdomen fortsätter med illamående fram till födseln. Lyckligtvis är HG sällsynt (endast cirka 2% av de gravida kvinnorna drabbas).

2. Vattensamling. Gravida kvinnor brukar insamla mycket vatten under graviditetens sista trimester. I vissa fall kan anklar och andra kroppsdelar (såsom armar, handleder, läppar och även skeden) bli svullna inte bara under sista trimestern men under hela graviditeten.

När avtar den? Den goda nyheten är att bara en vecka efter födseln kommer de flesta mammor att kunna passa in i sina favoritskor och äntligen komma ihåg vad det känns att ha sina vanliga fötter tillbaka. Det är också bra att påminna att om svullnaden inte har gått ner inom en vecka, så måste man kontakta sin barnmorska.

3. Reflux. Nästan hälften av alla gravida kvinnor klagar över halsbränna under sin graviditet. Sura uppstötningar, s. k.  reflux, halsbränna och matsmältningsbesvär under graviditeten beror på hormonet progesteron, som gör att öppningen i matstrupen som ska förhindra att syra kommer tillbaka slappnar av. Det resulterar i att magsyra lättare kommer upp i matstrupen.

När avtar den? Så snart som placentan är borta, sänks progesteronnivåerna omgående vilket innebär att progesteronrelaterade symtom, såsom halsbränna, kommer att minska snabbt.

4. Förstoppning. Ökningen av progesteron under graviditeten kan göra en allvarligt förstoppad under hela graviditeten.

När försvinner den? Så snart progesteronnivåerna går tillbaka till normala värden efter förlossningen kommer man vanligtvis med glädje att finna att man kan göra nummer två igen med lätthet . Detta är naturligtvis beroende av kosten också, så man måste se till att äta hälsosamt, får tillräckligt med fiber och dricka mycket vatten.

5. Hemorrojder. Hemorrojder börjar visa sig under graviditet på grund av alla de hormoner som gör att ådrorna slappnar av, men de kan verkligen göra en ingång med ett slag under arbetet tack vare allt som pressas ut. Tyvärr, när de är ute, är de ute och i de flesta fall behöver du medicinsk behandling för att bli av med dem.

När avtar de? Det här är inte roligt att skriva men tyvärr så  finns det inget sätt att förändra det faktumet. Hemorrojderna som man får under graviditeten kan vara för evigt. I vissa fall kan de krympa och försvinna på egen hand, men i mer allvarliga fall stannar de och håller de sig kvar.

6. Mörkare bröstvårtor. Även om inte det mest attraktiva, områden runt bröstvårtorna tenderar att växa och bli mörkare under graviditeten för en riktigt söt anledning. Bebisar är praktiskt taget blinda vid födseln och kan bara skilja mellan ljus och mörk, så dina förstorade och mycket mörkare bröstvårtor hjälper din bebis att hitta dem lättare.

När avtar det? Några veckor efter att du har fött, börjar dina bröstvårtor gå tillbaka till sin normala nyans och storlek, kanske snabbare om du slutar amma.

7. Linea negra. Mörk linje mitt på magen. Samma melanocyt stimulerande hormon som sannolikt gör bröstvårtor mörkare skapas av placentan och är ansvarig för att ge den märkbara mörka linjen som går hela vägen från naveln ned till vaginan.

När försvinner den?  Denna linje, Linea Nigra (Latin för "mörk linje") hänger vanligen kvar i några månader efter att man har fått sin bebis, men är inte permanent och vanligtvis bleknar den helt inom det första året efter förlossning.

8. Vackert och glansigt hår. Det här är en graviditets biverkningar som vi önskade varade för evigt.

När försvinner den? Tyvärr, inte bara ens hår förblir inte tjockt och glänsande, det motsatta sker då med massiva mängder hår som faller av efter att man föder. Allt det vackra håret som var kvar på ens huvud under graviditeten (tack vare östrogennivåerna) trillar av någon gång mellan cirka tre till nio månader efter förlossning. Om håravfallet mot förmodan fortsätter efter niomånadersstrecket så måste du vända dig till din barnmorska.

9. Graviditetströtthet. Att vara trött hela tiden och kunna somna nästan varsomhelst är inte alltid roligt.

När försvinner den?  Detta är lite av en kuggfråga. Graviditetsberoende trötthet varar endast tills förlossningen. Men all slags annan utmattning kan sparka in efteråt, det vill säga trötthet från hela prövningen av att föda och återhämta sig, trötthet från sömnbrist när man handskas med en nyfödd, trötthet från att springa runt efter ett småbarn hela dagen, föräldraskap, o.s.v. Håll ut, det kommer ljusa tider även där…

10. Ökad sexlust. Visst är du mer sugen på din partner än vanligt?

När försvinner den? En ökad sexlust är en annan av de graviditetsbiverkningar som inte bara försvinner omedelbart efter att ha fött, den gör en hel U-sväng i motsatt riktning! Postpartum-kvinnor har generellt låg libido på grund av fysiska, känslomässiga och hormonella förändringar (vissa tror att det här är naturens sätt att försöka se till att man inte blir gravid igen för tidigt). Samtidigt som ens partner kanske inte är så glad över det här så kan man ändå fråga sig vem har tid för sex under de första månaderna?

11. Avsaknad av mens. Under graviditeten har vissa kvinnor blödning, men detta beror inte på menstruation.

När kommer den tillbaka?  Mensen kan komma tillbaka när som helst mellan två månader upp till efter ett par år efter förlossning. Vanligtvis börjar menstruationscykeln att regleras inom sex till nio månader efter förlossning. Amningstiden kan förlänga den tiden eftersom prolactin (bröstmjölksstimulerande hormon som produceras av hypofysen) orsakar att äggstocksproduktionen tillfälligt slutar.

12. Urininkontinens. Att alltid har känslan att man kommer kissa på sig och att nästan konstant vara kissnödig av det minsta man har druckit.

När försvinner den? Vi vill inte göra dig besviken, men urininkontinens kan vara i flera år. Kvinnor som har haft tuffa vaginala födelser och har svaga bäckenbottenmuskler kan uppleva problem längre än de som har haft kejsarsnitt eller kvinnor som flitigt gör sina bäckenbottenövningar varje dag. Även om detta inte är något som omedelbart går tillbaka till det normala, är den goda nyheten att med lite ansträngning kan man i de flesta fall vara tillbaka i form ganska snabbt.

13. Flytningar. Ökningen av vaginala flyttningar hos gravida kvinnor under  hela graviditeten, men speciellt mot slutet, är helt normala och  är naturliga sättet att förhindra att alla infektioner förflyttar  sig upp från vaginan till livmodern.

När försvinner den? Även om det är svårt att avgöra när alla blödningar efter förlossningen slutat, eftersom de kan vara i sex veckor, så minskar de vaginala flyttningarna direkt efter förlossningen. Faktum är att de lägre nivåerna av östrogen kan innebära att man även får mindre flyttningar än normalt  några månader efter förlossning (att man även känner torrhet).

14. Bristningar.  Bristningar är extremt vanliga hos gravida kvinnor (50-90%, i själva verket).

När försvinner de? Även om de kan blekna över tiden försvinner de inte helt. Det finns krämer och behandlingar som man kan få för att minska utseendet på bristningarna, men den allmänna slutsatsen är att de kommer att vara där som små påminnelser om din tid som gravid.

Rekommenderat

Så farligt är coronoaviruset för gravida

Så farligt är coronoaviruset för gravida

För mer info och senaste nytt om Corona-viruset, besök vår temasajt om COVID-19. Uppdatering 200227: Epedemin orsakad av det nya coronaviruset (SARS-CoV-19) fortsätter och smitta har bekräftats i ett stort antal länder, men omfattande utbrott har hittills konstaterats endast i Kina, Sydkorea och Italien. Situationen i Kina verkar ha stabiliserats med en ... 1

Det finns 0 kommentarer till denna artikel

    Skriv en kommentar


    För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

    Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.